Paradicsomos dinnyeleves

Tudom, elsőre nagyon bizarr hangzata van a címnek, de azért időzzünk rajta egy kicsit! Mindkét fő alkotóelemét imádom, de mivel több alkalommal elhasalt a „ha finomat finommal keverünk az finom lesz” matematikai tételnek a bizonyítása, magamtól eszembe nem jutott volna ez a kombináció. Szerencsére valaki másnak igen.

kid_IMG_1660

Orsi barátnőm telefonon mesélte, hogy ősztől megy egy harmaddiplomás ökomama képzésre. Ennek kapcsán mesélt arról, hogy rossz nézni mi történik a tágabb családjával, mindenkinek van valami komolyabb egészségügyi problémája. A szaknak többek között része lesz egy olyan szemléletmód kialakítása, ami olyan formán nevel környezettudatos életmódra, hogy a külső környezet megóvásán kívül, arra is hangsúly helyez, hogyan vigyázzunk saját magunk egészségére. Ezt a fonalat továbbszőve érkezett el a savmentes táplálkozásra. Azaz arra, hogy nem jó, ha túl sok olyan ételt eszünk (márpedig eszünk), amelytől a szervezetünk túl savas lesz. Ezen gondolatok közül többet még meg is ismételt… mert néha nem értettem jól  telefonban, hogy mit mond, amikor épp belekortyol a vörösborba, vagy a válaszadásra még nem nyelte le a sajtot amit rágcsált. :)

Szeretem az egészséges ételeket, és sok káros dolog ki is marat az életemből, de azt gondolom, ne szokjunk le minden jóról, csupán mert van annál egészségesebb. Egy jó bor, és egy jó minőségű sajt kulturált mennyiségben nem árthat. A beszélgetésben itt tértem rá az internetet mostanában ellepő paradicsomos dinnyelevesre. Röviden elmondtam a lényegét, hümmögött egy kicsit, majd azt mondta, hogy egészségügyi szempontból teljesen megfelelő. Tele van vitaminnal és nem savasít. Fel lehet venni az étrendbe. Hoppá! Az én egészségügyi szakértőmnél is átment a rostán. Bár ez a zöldséget keverünk gyümölccsel egy ayurvédikus szakértőt már kevésbé győzne meg…

Mivel alkotóelemei között szerepel a paradicsom és egy kis hagyma, az íze és jellege valamelyest a gazpachohoz hasonlít. De a dinnye édessége egy kicsit ellágyítja az ízeket, és ad egy kellemes nem ragacsos édességet és frissességet a levesnek.

 Hozzávalók két személyre normál adagként, vagy négy személyre mini adagként.

 • 450g görögdinnye (héj nélküli súly)
 • 3-4 kisebb paradicsom (kb. 220-230g)
 • 2 evőkanál kis kockára vágott lilahagyma
 • 1 soványka gerezd fokhagyma
 • 1,5ek olivaolaj (ezen felül ízlés szerint a tálaláshoz)
 • 1 teáskanál sherry ecet (vagy balzsam vagy borecet)
 • Ízlés szerint egy csipet só, frissen őrölt bors
 • Kb. 50g feta, vagy hasonló jellegű sajt
 • Fűszernövény a díszítéshez (elhagyható)
 1. Az egyetlen macerafaktor a levesben, hogy a dinnyét ki kell magozni. Ezt követően valamelyest felkockázzuk és edénybe tesszük. Ellenben a paradicsomot nem kell se magozni, se hámozni, egyedül a csumáját távolítsuk el, vágjuk négy rétbe és tegyük a dinnye mellé.
 2. Tegyük hozzá a feta kivételével a többi hozzávalót és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük.
 3. Akár azonnal is fogyasztható, de kellemesebb, ha egy jó órára az edényt letakarva hűtőbe tesszük.
 4. Tálaláskor morzsoljuk rá a feta sajtot és ízlés szerint frissen őröljünk rá borsot, locsoljuk meg olivaolajal és ízesítsük fűszernövényekkel. (Én egy kis kakukkfüvet szórtam rá.)

Megjegyzések:

 • A levesnek több verziója van, találkoztam a két hozzávalóstól a tizenkét hozzávalósig, volt mandulalisztes és uborkás változat is. Szerintem bizonyos határokon belül bátran lehet kísérletezni, sőt ízlés szerint a paradicsom, dinnye arányon változtatni.
 • Ha a fetát elhagyjuk, jó kis ivóléként lehet fogyasztani például uzsonnára.

IMG_1628Paradicsom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s