Körtés sütőtök saláta

Szerintem az iskolai nyári szünet a hibás. Kiskorunktól fogva minden évben ez jelentette a pihenést, a nyaralást, a hosszú szabadságot.  Így mikor vége lett, tényleg erősen eluralkodott az emberen az az érzés, hogy valami, valami kellemes már megint véget ért, és kezdődik valami, ami nehezebb, fárasztóbb, mint az elmúlt pár hónap.

kid_IMG_2415

Ilyenkor sokkal inkább megvolt a „valami véget ért” érzés mint a naptári év végén. Régóta dolgozom, így régóta nincs nyári szünet, akár hozzá is szokhattam volna, de ez az egy évszak az, aminek elmúltát még mindig számon tartom. Utazni többnyire ősszel szoktunk, a munka nem kevesebb, így még azzal is kiegészül a sóhaj, hogy hogy elment ez a nyár, pedig nem történt semmi. (Ami persze nem feltétlen igaz.) Szeptember első felében, ha az ember kimegy a piacra egy kicsit hasonló érzés fogja el. Végre van szőlő, rendben még van barack, meg szilva, de már nem sokáig, lassan eljön a drága műparadicsomok ideje, na utoljára még cipeljük haza azt dinnyét, szedret már egy ideje nem kapni, pedig ki akartam próbálni egy most megjelent magazinból egy újabb sütit, de hát mit tegyek, majd helyettesítem áfonyával ami ugyan nem olyan mint fénykorában, de meg kell venni, mert esélyesen utoljára azért még jó lesz. Ezt a málnát, pláne ennyiért már nem veszem meg, de akkor mit veszek az elkövetkezendő időben? Hát sütőtököt! Ez az az a zöldség aminek ha elmúlik a szezonja hasonlóan megsiratom, így ilyenkor ez nyújtja a gasztronómiai vigaszt, és ennek mentén kezdem felfedezni az őszi ételeket és a fantasztikus meleg színeket.

Összeállítás: kb. 10 perc,
sütés: 20-25 perc
Nehézségi fok: nagyon egyszerűőszi zöldségek

Tök

sütőtökös vacsi

 

Hozzávalók 2 személyre:

 •  Egy kisebb sütőtök (kb. 700 g)
 • 2 körte
 • 10 dkg dió
 • 10 levél friss zsálya
 • Egy ujjnyi szár rozmaring
 • 3-4 száracska kakukkfű
 • 8-10 dkg kecskesajt
 • 4 ek. olivaolaj
 • Pelyhes só, frissen őrölt bors
 • Egy nagy fürt szőlő (elhagyható)
 1. A sütőtököt és a körtét felkockázzuk egy-két centis darabokra. A tököt (és a körtét) elég jól megmosni, nem kell meghámozni, csak kiszedjük a magokat, a „szőröket”.
 2.  Második lépcsőben a sajton kívül hozzáadunk minden egyéb hozzávalót, és  olajjal a tepsiben megforgatjuk. Csak egy kicsit sózzuk, borsozzuk.
 3.  Betesszük 10-12 percre 180 fokos sütőbe. Ezt követően beleszórjuk a kecskesajtot és 10-12 percig tovább sütjük.
 4.  A végén ízlés szerint még ízesíthetjük sóval és borssal. Melegen tálaljuk.

 Megjegyzések

 • A tök magját nem szoktam kidobni, ez alkalommal abszolút a saláta részét képezte, együtt sült a többiekkel.
 • Ez persze elhagyható, de akkor is érdemes összegyűjteni és egy külön kis tepsibe 180 fokon kb. fél óra alatt kisütni. Remek rágcsálnivaló lesz belőle.
 • A zsálya nagyon finom sütve vagy „rántva” így most egyik felét egészben hagytam a másik felét a többi fűszernövénnyel kisebb darabokra vágtam, hogy több ízt adjanak ki magukból.
 • Az általam használt kecskesajt, így pont megtartotta az állagát, de korábban is be lehet rakni, akkor egy kicsit krémesebb lesz. Ezt az ételt sokszor más variációval készítem, pl. nem midig van benne körte, ezt ki lehet cserélni almára, vagy  a kecskesajt helyett sokszor használok valamilyen más, penészes jellegű sajtot. (Pl. stilton, roquefort, vagy bármilyen más karakteresebb sajt ami megtetszik.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s