Zöldcitrom krém

Citromkrém, vagy ahogyan itt is elterjedt limon curd zöldcitromos változata, jelen esetben lime curd.

Lime curd

Párom imádja. Szilveszterre némi nyomásra pl. egy ebből készült citromtortával járultunk hozzá a vacsorához, aminek ugyan sikere volt, pláne, hogy a tojásfehérje habbal szilveszteri hangulathoz illő stílusú és komolyságú mintát nyomtam tortára és kék robbanócukorral szórtam meg tálalás előtt.  Nagyon mutatós volt, de nekem túl tömény, és savanyú. Gyakorlatilag úgy éreztem, hogy a Batmanből elhíresült Joker mosolyával ettem a tortát. A limenak kicsit más, enyhébb íze van, így most azzal próbáltam ki és ez alkalommal nagyon jól sikerült. Valóban nem lett szájhúzósan tömény, így már alig van belőle. Csupán önmagában azért egy pohárral nem enném, de kiegészítésnek szívesen használom. Pl. a tiramisu mintájára tejszínhabbal és/vagy mascarponéval egy jó kis piskótás pohárdesszertnek, akár piskótára lehet kenni néhány eper vagy málnaszem alá, torták, kevert tészták mellé a lekvár helyett, akár muffinok töltelékeként. Egyébként pedig a klasszikus a citromtorta tölteléke egy édes omlós tészta alapban, vagy csokoládés kevert tésztán ahogy szilveszterkor készült, tetején keményre vert tojáshabbal. De ez alkalommal egy kelt tésztás kuglóf töltelékeként kellett megállnia a helyét. Megállta.

Nehézségi fog: Egyszerű
Elkészítési idő: kb. fél óra
Kb. 4 dl krém lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 250ml tej
  • 150g cukor
  • 30g kukoricakeményítő
  • 50g vaj
  • 1teáskanál vanília kivonat
  • 100 ml lime lé*
  • 1 bő evőkanál (vagy akár 2 evőkanál) reszelt lime héj. Ez kb. 2 lime.
  • 4 tojás sárgája
    1. Közepes, vagy annál egy kicsit erősebb lángon a cukrot folyamatos kevergetés mellett feloldom 160 ml tejben. Beleöntöm a vanília aromát, vagy ha egész vaníliát használok, akkor itt beleteszem a magjait és a héját.
    2. A tej maradékában egy tálban összekeverem a tejet és a kukoricakeményítőt homogén állagúra. Ha a cukor feloldódott, ezt a cukros tejes keverékhez öntöm.
    3. Leveszem a lángot alacsony fokozatra és hozzáadom a vajat. Megvárom még felolvad, így praktikus a vajat kis kockákban a cukros léhez adagolni. Ha vanília rudat használtunk, akkor itt érdemes kivenni a héját mielőtt besűrűsödik.
    4. Ezt követően öntöm hozzá a lime levét*, héját majd a tojások sárgáját és összekeverem.
    5. Ezt követően egy kicsit emelhetjük a lángot. Folyamatosan kevergetve, de legalábbis intenzíven figyelve, kb. 10 perc alatt krémesre főzzük. Akkor kész, ha az állaga sűrű. Ha belemártjuk egy kanál hátoldalát akkor az ujjunkkal egy csíkot tudjunk húzni benne.

 Megjegyzések:

  • ­*Sajnos itthon nagyon sokszor olyan lime-ot kapok ami szinte száraz belül. Hiába görgetem felvágás előtt, semmi lé nem jön ki belőle. Ez alkalommal 4 lime-ból alig bírtam 50ml levet kifacsarni, így a felét egy fél citrom levével helyettesítettem. Így is nagyon finom volt.
  • Ha már ennyi lime a kezünkbe akad, érdemes az összes héját egy kis tálba reszelni annak ellenére, hogy ehhez e recepthez nagyságrendileg csak a felére van szükség. Egy letakart tálkába rakva következő nap még simán fel tudjuk használni valamilyen étel ízesítéséhez, túró vagy mákos desszerthez, házi kekszhez, stb..
  • Az ember szeret szimultán dolgozni, én se vagyok az mindent előre kimérős és kis tálkákban előkészítős típus, de szerintem itt a lime levének kifacsarását és a tojások szétválasztását érdemes előkészíteni.
  • Az alacsony hőfokon történő főzés azért fontos, hogy a tojásból ne legyen rántotta. Ha már benne van a krémben, szépen lassan emelhetjük a hőfokot, de ne erősre, csak közepesig.
  • A krémre az első pár percben talán kevésbé kell figyelni, de azt követően ne hagyjuk magára. Egy kézi habverővel folyamatosan kevergessük. Ha már kezd sűrűsödni akkor könnyen odakap.
  • Ha tortára vagy bármi töltelékbe szánjuk egy kicsit kihűthetjük, de szinte azonnal használjuk fel, míg lágy krémes, enyhén folyós az állaga. Az állás folytán megdermed, enyhén .. mondjuk úgy megkocsonyásodik egy kicsit, így miután levesszük a tűzről, de még nem köt meg, könnyebben és szebb eredménnyel használható. Persze tűz fölött újra melegíthetjük, de sokszor ezt nem csinálnám.
  • Hűtőben és jól záródó üvegben kb. 4-5 napig eltartható.
  • Ha pl. következő nap kemény habbá akarjuk verni a megmaradt tojás fehérjét, akkor be se tegyük a hűtőbe. Csak szobahőmérsékletű tojásfehérjéből lehet jó habot verni.
  • A receptet Donna Hay útmutatásai alapján csináltam.

Lime curd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s