Kelt tésztás kuglóf lime krémmel

Ez minden szempontból egy teszt kuglóf lett. A történet egyik fele, hogy a legkedvesebb Kolléganőm Húsvétra reprodukálni akarta a valamelyik héten bevitt kuglófomat, csak a formája nem volt hozzá.

Kuglóf lime krémmel

Aztán mire eldöntötte, hogy beszerez egyet, kiválasztotta a neten, hogy melyikre vágyik leginkább, teljesen összetorlódtak a dolgai és nem tudott elmenni érte. Ő vidéken lakik így még a vonatinduláshoz is szigorúan kötve van. Az volt a biznisz része, hogy mivel ez volt az utolsó a készleten gyorsan megveszem neki, de ki is próbálhatom. Csak mivel? Mindenképp kelt tésztásat akartam, de olyat, amilyet még nem csináltam és valamivel meg van töltve. Ki is kinyomtattam pár receptet, de átolvasva ezektől azért féltem, mert nem voltam benne biztos, hogy mindössze egy tojás sárgájától elég krémes lesz a tészta, aztán pudingporból főzött puding töltelék szintén nem bűvölt el, így teljesen átvariáltam egy régi kelt tésztás receptet, ami kelt tészták esetében hatalmas kockázattal bír. De szerencsére ez most jól sült el.

Nehézségi fok: Közepes
Mennyiség: 1 nagy kb. 2 literes kuglófforma

Hozzávalók:

  • 12g friss élesztő*
  • 180ml langyos tej (nem UHT)
  • 2 evőkanál cukor
  • 560g átszitált fehér liszt, és valószínű még egy kicsi
  • 1 kiskanál gyömbérpor
  • Fél kiskanál szerecsendió
  • 1 citrom héja (elhagyható)
  • 50g cukor
  • 1 kiskanál só
  • 3 tojás felverve
  • 160g olvasztott vaj
  • Kb. 1 dl citromkrém
    1. A 12g friss élesztőt belemorzsolom a cukros tejbe. A tej mindenképp legyen egy kicsit meleg, majd letakarom a poharat. 10 perc alatt fel kell, hogy fusson. Ha ez nem történik meg akkor B terv* lép életbe.  A fel nem futott élesztős tejet semmiképp ne használjuk.
    1. Ha maradunk az A tervnél összekeverjük a lisztet a sóval, gyömbérrel, szerecsendióval, citromhéjjal, sóval és cukorral.
    1. Hozzáöntjük a tojást és elkezdjük dagasztani, majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat. Ezt követően kézzel 10, géppel 5 percig dagasszuk.
    1. A kész tésztát meleg helyre tesszük és 35-40 perc alatt megkelesszük.
    1. A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk és egy négyzet alakúra kilapítjuk. Nem sodrófával nyújtjuk, csak a kezükkel formázzuk. Ezt megkenjük citromkrémmel, majd a hosszabbik oldalánál megfogjuk és hengerré tekerjük. Óvatosan ezt rakjuk be a formába.
    1. 180 fokon (gáz 4-es fokozat) kb. 35 percig sütjük. Kelt tésztánál a légkeverést ne kapcsoljuk be.

Lime krémes kuglóf

Megjegyzések:

  • *Ha nem friss, hanem szárított élesztőt használunk, akkor egy csomaggal (7g) kell használni.
  • Ez esetben egy tálba összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, cukrot, sót, fűszereket és az élesztőt. Egy másik tálban pedig a nedveseket: a tejet, a tojásokat és a vajat. Mikor elkezdjük dagasztani, szépen lassan a száraz hozzávalókhoz adagoljuk a nedveseket.
  • A nyers tészta nem száraz, hanem egy kicsit nedves, zsíros tapintású, de semmiképpen se ragacsos.
  • A süti frissen a legfinomabb. Következő nap is finom, de nem annyira mint első nap.
  • Bolti lemon curd már itthon is kapható, de szerintem elég egyszerű házilag megcsinálni és sokkal olcsóbb is. Természetesen üresen is finom, vagy más töltelékkel is lehet helyettesíteni.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s