Túrós körtés vanjan kuglóf

Szabadságom előtti hét utolsó munkanapján beesett egy feladat. Egy ügyfélnek kellett volna elkészíteni egy kimutatást. Ugye megcsinálod még? Hát persze. És ezt komolyan is gondoltam. Ebéd előtt jött a kérdés, ebéd után is jött a kérdés, és mikor a kollégáim hazamentek szintén jött a kérdés. Én pedig minden alkalommal mosolyogva elmondtam, hogy igen, még megcsinálom. Gyakorlatilag elfelejtettem.

Vanjan kuglóf

Ők következő héten ezt nem felejtették el megírni nekem. Egyikőjükről már a szabim utolsó napjaiban kiderült, hogy kiengesztelődött, de az első munkanapomon arra is fény derült, hogy a főnököm, aki helyettem dolgozott még nem. Ő viszont szerencsére nagyon segítőkész, így a jó munkakapcsolat helyreállításának kulcsát valami házi sütiben látta. Szabadságom egy része alatt elutaztam egy pár napra, volt egy kis túra, egy kis városnézés, amely alkalmával megláttam egy hi-tech kuglófformát fél áron. Ez a termék akkor megkapta az otthagyhatatlan darab minősítést.
A kuglóf kifejezetten praktikus arra a célra ha a kollégáinkat akarjuk meglepni. Persze egy mázasabb, töltött sütivel jobban le lehet venni mindenkit a lábáról, de ez a fajta sokkal jobban bírja az utazás alatti gyűrődést. Ezt a verziót próbáltam egy kicsit talán egészségesebben összerakni, és ráragadt kedves igazolást kérő ügyfelünk neve. Hogy milyen lett: Személy szerint azt gondolom, hogy frissen sokkal finomabb, mint másnaposan ahogy a céghez vittem. A többieknél felmerült, hogy ez még kevés az engeszteléshez, szóval hozzak még egyet. Szóval úgy tűnik bejött.

Vanjan kuglóf

Előkészítés: kb. 20 perc, sütés 45-50 perc
Nagyon könnyű

 Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 200g barna (demerana) cukor
  • 110g puha vaj
  • 250g túró*
  • 180ml tej
  • 140g azaz 1dl joghurt, (ez többnyire egy doboz, de pl. lehet helyettesíteni tejföllel is)
  • 200g kukoricaliszt átszitálva
  • 60g fehér liszt átszitálva
  • 2 kiskanál sütőpor
  • Két – három kiskanál lime (vagy citrom) leve
  • Fél kiskanál fahéj
  • 2 körte kis daraboka vágva
    1. A tojásokat egy robotgéppel összekeverjük a cukorral, addig míg krémes állagú nem lesz. Ez kb. 5 perc.
    2. Apránként hozzáadjuk a vajat, és teljesen eldolgozzuk a tésztában. Ez kb. újabb 4-5 perc.
    3. Ezt követően hozzáadjuk a túrót, tejet, joghurtot, liszteket, sütőport, fahéjat, és a végén a kész masszába forgatjuk a feldarabolt körtét.
    4. Kb. 2 literes kuglófformába öntjük és 180 fokra (gáz 4-es fokozat) előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Megjegyzések:

  • Szerintem a 200g barna cukor pont jó bele, nem túl édes, de még megvan az édesség érzete. Ha valaki még soványabbra akarja venni szerintem 170-180g cukorig lemehet, de szerintem úgy már mindenképp kéne rá lekvár. Bár a barna cukor ad egy kis plusz aromát, de ha fehér cukorral csinálnám nem tennék bele 180g-nál többet.
  • Bár van némi félelmem a saját márkás termékek iránt, de erre szerintem jó a Coop saját dobozos túrója. Ennek állaga sokkal lágyabb, apróbb szemcséjű mint a megszokott tégla csomagolású túróé, valahol a normál túró és a ricotta között van. Én most ebből készítettem, de szerintem akár a megszokott túróval, pláne ricottával is finom.
  • A kukoricaliszt ízét enyhén lehet érezni, de nem zavaró. Ha valaki ettől tart vagy menjen csak fehér liszttel, vagy változtatni is lehet az arányokon. Legközelebb nálam 150g kukorica 110g sima liszt lesz. A tészta állaga egyébként viszonylag híg.
  • A körtét kis darabokra vágjuk, de az is jó ha egy részét pl. az egyik felét pürésítjük, és a tésztához keverjük. De jó helyette alma, barack, vagy egyéb bogyós gyümölcs is.

Advertisements

One thought on “Túrós körtés vanjan kuglóf

  1. Pingback: Sült eper és sült eperből készült turmix | Home Bisztro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s