Házi granola

Magyarán házi müzli keverék, egy kis átvágással. Hisz azért mégsem nem olyan soványka mintha kiszednénk egy kanállal a joghurtunkba a sima zabpehelyből. Egy barátnőmnek volt a névnapja, és az utolsó pillanatban beszéltünk meg egy randit, pontosabban, hogy két óra múlva itt van értem. Ez idő alatt kellett egy kis névnapi figyelmességet előteremtenem. Mivel minden nő mindig fogyókúrázik – így pont akkor, pont ő is – kekszet vagy valami hasonló finomságot nem süthettem.

Granola reggeli

Így az egészség jegyében befőttesüvegben, szépen becsomagolva kapott egy jó adagot ebből. Nem egészségtelen, nem túl hizlaló, de azért mégis van benne egy kis vaj, egy kis cukor, amit miatt felülmúlja a sima zabpehely energiatartalmát. Ellenben az ízét is.
Ő nem pont ezt a változatot kapta, valójában még sose csináltam kétszer ugyanúgy. Amarantot pl. azért tettem bele, mert egyszer megvettem és ezen kívül alig tudom másra használni. Szóval van itthon. A dió egy kicsit régi már, így jót tesz neki a sütés, ezért ezt választottam. Ami talán újítás volt, hogy most a vaj egy részét kicseréltem kókuszzsírra vagy kókuszkrémre.
A barátnőm nem ismerte, így be kellett mutatni, hogy pl. eheti joghurttal, tejjel, teheti gyümölcsre és ezeket keresztbe kasul kombinálhatja. Pár nap múlva felhívott, hogy hülyeség az egész kavarás, nem kell hozzá tej, joghurt, úgy jó, ahogy van, magába ette és szerinte állati finom volt.

Házi granolaHozzávalók:

  • 230g sima müzli (zabpehely)
  • 50g dió
  • 30g tökmag
  • 10g puffasztott amarant
  • 20g kókuszpehely
  • 10g kókuszreszelék
  • 50g kókuszzsír
  • 75g vaj
  • 45g barnacukor
  • 2 evőkanál agave szirup, (méz vagy golden szirup)
  • Másfél evőkanál datolya szirup (elhagyható, csak nekem pont van otthon a szavatossága vége felé)
  • 2 kiskanál fahéj
  • ½ kiskanál szerecsendió
  • 120g aszalt gyümölcs (pl. 30g vörös áfonya, 30g cseresznye, 30g mazsola, 30g áfonya, vagy finom és szép színes a sárgabarack)

Reggeli granola

  1.  Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
  2. A vajat és kókuszzsírt felolvasszuk, a végén elkeverjük benne a fűszereket, cukrot, és a szirupo(ka)t.
  3. Összekeverjük egy nagy tálban a maradék hozzávalókat kivéve az aszalt gyümölcsöt.
  4. Egy lapos tepsiben kb. 30 percig süssük 160 fokon. Közben nézzünk rá, és 10-15 percenként keverjük meg. A széle könnyen megég. Tehetünk a tepsibe sütőpapírt, így egyszerűbb, de ha figyelünk, nem ég le, szóval e nélkül is működik.
  5. Ha készen van, hagyjuk kihűlni majd, keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket.

 

 Megjegyzések:

  • Kókuszkrémet ázsiai vagy közel keleti boltokban lehet kapni. De ha nincs, 120-125g vajjal lehet helyettesíteni. (Margarinnal nem próbáltam, de ezt nem is nagyon próbálnám.)
  • Ezt tényleg bármivel meg lehet csinálni, ami épp van otthon. Az agave szirup vagy méz jó ízt ad, de akár el lehet hagyni.
  • A dió se fontos bele, vagy lehet pl. mandulával helyettesíteni, és simán fahéjas mandulás változatot csinálni.
  • Mostanában rákaptam a Porridge Oast-ra, ezt a Culinarisban nagy kiszerelésben elég jó áron lehet kapni.
  • Egy kis joghurttal a sült eperhez nagyon finom.

Granola reggeli

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s