Sült eper és sült eperből készült turmix

Szeretem az epret, de azért nem ő kedvenc gyümölcsöm. Mégis hatalmas láz van nálunk, mikor megérkezik a piacokra. Ugyanakkor úgy érzem fantasztikus a marketingeje, és győztes az időzítésben. Már lassan fél éve unjuk a banánt, a citrus félékkel együtt, amiket néha almával és esetleg körtével kombinálunk. És ekkor berobban az eper, aki első a tavaszi gyümölcsök között és persze, hogy mindenki imádja. Hát.. na jó, tulajdonképpen én is. Donna Haynek talán a karácsonyi számában van egy epres válogatás, úgy gondoltam azon végigmegyek az idén. Az első recepttel kezdtem, ami sült eper. Részben mert úgy gondoltam jó a még megmaradt granolához, és az egyéb helyről megmaradt tojásfehérjéből pedig pavlovát tervezek, amit ezzel kombinálnék.Sült eper

De visszatérve a sült eperhez. Nagyon finom volt magában, alig bírtam abbahagyni a „tesztelését” melegen, kevésbé melegen, langyosan…..stb. Bár most finom epret kaptam, és vallom, hogy finomból lehet finomat csinálni, de azt gondolom ez a recept ideális arra az esetre, ha meg szeretnénk menteni egy drágán vásárolt eperadagot amiben nem tombolnak az ízek.

Mire jó? Sok mindenre. Tejszínhabra, fagyira, joghurtra müzlivel, túró-vagy sajttortákhoz, sütemények, piskóták vagy linzerek tetejére, egy kis kalácsra reggelinek, sajt mellé uzsonnának… sőt az egyik kolléganőmnek a szakács párja tegnap epermártásos lazacot csinált. Nagyon finom volt. Kevesebb cukorral én is tervezem rekonstruálni.

 

Nehézségi fok: Nagyon egyszerű
Elkészítési idő: kb. 10 perc előkészítés, és 10-15 perc sütés

Hozzávalók:

  • 700g eper
  • 150g kristálycukor (+- 30g)*
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd vanília
  1.  A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
  2. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, úgy, hogy a végén egy réteg papírt rá tudjunk hajtani az eprekre.
  3. Az epreket akár egészben, akár félbevágva betesszük a tepsibe. Rászórjuk a cukrot, ráreszeljük a citromhéjat, majd hozzátesszük a vaníliarúd kikapart magjait és magát a rudat.
  4. 210 fokon kb. 10-15 percig sütjük.
  5. Összekeverjük és kiszedjük a vanília szárát.

Zöldalmás eperturmix

Hozzávalók a turmixhoz**­:
(2-3 személy részére)

  • 1 nagy zöldalma (granny smith)
  • 1-2 nagy pohár (250-300g) natúr joghurt
  • Fél liter tej
  • 50g müzli/zabpehely
  • 1 csésze, kb. 200-250ml sült eper

 A hozzávalókat egy turmixgépbe tesszük és fél perc alatt össze turmixszoljuk.

 Megjegyzések:

  • *Az eredeti recept ennél lényegesen több cukrot ír. Ezzel a mennyiséggel elég édes és szerintem finom lett, de ha soványabbra szeretnénk, akkor még vehetünk el belőle, illetve ha valaki nagyon édes szájú, még azért elbír egy kicsit több cukrot.
  • Eredetileg nem citrom, hanem narancshéjjal készült, de így is finom volt.
  • Vanília aromát most talán nem tennék bele, esetleg a vanília kivonatot, ami jóval sűrűbb és igazi magok vannak benne.
  • Amivel még érdemes kipróbálni, egy szűk kiskanálnyi reszelt gyömbér. (Nem por, hanem a gyömbérgyökér.) Vagy egy szűk marék mentával vagy friss bazsalikommal keverve. Mielőtt betesszük a sütőbe meglocsolhatjuk bő egy deci bodzaszörppel.
  • **A turmix nem az a műfaj, ahol pontosan be kell tartani a mennyiségeket. Ez a mennyiség inkább csak irányadó.
  • A müzlitől egy kicsit masszívabb lesz, így (nekem) elég volt másfél pohárnyi délig.
  • További cukor vagy édesítő nem kell a turmixba, elég édes az sült epertől, ami ad egy kis különlegesebb lekvárosabb ízt a turmixnak, amit nagyon jól ellensúlyoz a zöldalma savanykássága.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s