Bodzatorta eperrel

Miután elkészült a sok bodzaszörp, hatalmas késztetést éreztem, hogy valamibe belekombináljam. Valami finom, krémes süteménybe. Egy sima vajas piskótaalapot készítettem, melyez bodzás krémmel tettem különlegessé.

Bodzatortik

Előkészítés: kb. fél óra, Sütés: kb: 20-30 perc
Összeállítás: 10 perc, Pihentetés: 1 óra
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Eszközök: Kicsi, 18 cm-es tortaforma

Hozzávalók a piskótához:

  • 120g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 4 tojás
  • 100g cukor
  • 50g olvasztott vaj

 Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250ml tejszín
  • 250g mascarponre
  • 50g cukor
  • Kb. 120 ml házi bodzaszörp
  • Kb. 400g eper

Bodzatorta

 A piskótához:

  1. A sütőport és a lisztet összekeverjük, és legalább kétszer átszitáljuk.
  2. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel, addig verjük míg kb. háromszorosára nő a térfogata és szinte kifehéredik. Ez bő 10 perc.
  3. A lisztet két részletben belekeverjük a tojáshabba, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat.
  4. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

 A töltelékhez:

  1. Felverjük a tejszínhabot az 50g cukorral, addig míg kb. kemény lesz.
  2. Hozzáadjuk a mascarponét és tovább keverjük.
  3. A végén fokozatosan adjuk hozzá a bodzaszörpöt. Függ a tejszínhabtól, függ a bodzaszörp sűrűségétől, így arra vigyázzunk, hogy a krém maradjon krémes, azaz ne hígítsuk fel a szörppel.

 Összeállítás:

  1. A kihűlt piskótát vágjuk ketté.
  2. Kenjük meg egy jó adag krémmel, karikázzunk rá az eperből. Kenjünk egy kis krémet a másik lap aljára, tegyük rá az epres felére és a felső lap tetejét is kenjük meg krémmel, majd rétegezzük rá az epret.

 Megjegyzések:

    • A kettévágott piskótalapokat egy kicsit meg lehet öntözni bodzaszörppel, vagy egyéb itallal, pl. likőrrel, rummal.
    • Friss eper helyett sült epret is tölthetünk a tortába. Sőt ha van, meg is locsolhatjuk a levével.
    • Ha nincs házi bodzaszörp, a bolti is jó, de szerintem annak kevésbé intenzív az íze.
    • Ha van célszerszámunk vagy csak ügysebben vágjuk a piskótát mint én, akkor vághatjuk 3 felé. Elég lesz a krém.
    • Ha nem sikerül három felé vágni, akkor a maradék krémet vagy kenjük a süti oldalára, de mi pohárdesszertnek megettük eperrel.
    • Ahhoz, hogy a krém egy kicsit megkeményedjen pár órára tegyük hűtőbe a sütit.
    • Fontos, hogy az adagokat egy 18 centis tortaformára adtam meg. Ha ilyen nincs akkor érdemes arányosan növelni a piskóta mennyiségét (150g liszt, 5 tojás, kb. 110g cukor, 60g vaj…..)

Bodzatorti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s