Spárga pesto

Tulajdonképpen nem pesto, mert elfelejtettem parmezánt venni, így szokás szerint valami klasszikus hozzávaló kimaradt belőle, de szokás szerint ennek ellenére elég finom lett. Lehetne akár spárgakrémnek is hívni. Tulajdonképpen ugyanúgy használhatjuk mint minden más pestot. Tehetjük zöldséglevesbe ízesítőként, halakhoz, husikhoz. Mi most tésztára tettük egy kis megmaradt spárgasíppal és paradicsommal. Ha kell a tészta főzővizével vagy még egy kis olivaolajjal lehet lágyítani. Tettük salátára öntet helyett. Egy kis rukkola, uborka, avokádó, citrom, paradicsom, tojás, épp ami van otthon. Használtuk szendvicskrémnek is. Mindenhol megállta a helyét.

Spátrgapesto

Elkészítés: kb. fél óra
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: kb. fél literes üvegre elég

 Hozzávalók:

  • Egy csomag (kb. 500-520g) spárga
  • 20g zsálya
  • 50g mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 lime héja
  • 1 evőkanál lime leve
  • Kb. 80-90ml oliva olaj
  • Só, frissen őrölt bors
  • Ha használunk sajtot akkor kb. 30-40g reszelt parmezán vagy grana padano sajt

Spárgapestos tészta

  1. A spárgát megmossuk, a végét levágjuk, szükség esetétén meghámozzuk, majd forró vízben megfőzzük. Addig míg egy kicsit megpuhul, de még ropogós is marad. Ez kb. 5-7 perc. Ha ez készen van, hideg vízbe tesszük.
  2. Egy késes élű robotgépbe rakjuk a mandulát, finomra daráljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, az olajat lassan adagolva.
  3. Folyamatos kóstolgatás mellett adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot.

spárgapesto

Megjegyzések:

  • A spárga végét többnyire le kell vágni, kb. ott ahol magától is eltörik, így kidobhatjuk a fás részeket. Ehhez a pestóhoz nagyon vékony szálú zsenge spárgát vettem, így elég volt csak megmosni és a pucolást el lehetett felejteni.
  • Hűtőben a krém pár hétig eltartható, de ahhoz, hogy ne romoljon meg, öntözzük meg „zárjuk le” a krémet egy kis olivaolajal.

SpárgapestoSpárgapestos saláta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s