Epres, egres, mascarponés pohárkrém, egres lekvár

Mikor az epres bodzatorta utolsó szeletét ettük, akkor az volt a konklúzió, hogy idén még kell ilyet csinálni. Vagy valami hasonlót, hisz az ember lánya mindig kísérletezik. Volt olyan ötlet, hogy egy tiramisu jellegű süti legyen, így most hasonlóan, igazából egy trifle vagy pohárdesszertként készítettem el. Ismét nem vettem babapiskótát, hanem egy egyszerű házi piskótát szeleteltem bele. Most az epret egy kicsit megfőztem, ez volt az egyik réteg gyümölcs, a másik pedig az egres. Epres egres trifleEgres sokszor volt otthon, de valójában nem nagyon tudtam mit kezdeni vele, megettem egy-két bogyót, megjegyeztem, hogy savanyú és ennyiben maradtunk. Ugyanakkor régebbi angol magazinokban pedig sorra botlok bele olyan receptekbe amik előszeretettel használják az egrest sütikbe kombinálva. Most, hogy a piacon megjelent, eszembe jutott és gondoltam kipróbálom, hasonlóan enyhén lekvárosra főzve mint az epret, max. ha nem jön be, kihagyom buliból. Meglepett az eredmény. Egyszerre volt édes és savanyú, egy különleges mellékízzel amit az egres és bodza adott hozzá. Eszméletlen finom lett, így nem maradt ki a jóból, sőt a következő vásárlásnál biztos csinálok még egy kis mártást. A desszert kalóriaszámlálásnál persze hizlaló kategóriába esik, még akkor is, ha az ember egy salátavcsi után eszi. De mégis egy könnyed, friss, nyári hangulata van, és sajnos alig lehet abbahagyni.

Epres egres trifle

Epres egres trifle

Elkészítés: Piskótával együtt kb. egy óra
Nehézségi fok: Egyszerű
Mennyiség: Egy kb. 20-23cm átmérőjű, kb. 5-7cm magas tálra elég.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 220g cukor
  • 50g olvasztott vaj
  • 100ml tej
  • 225g liszt átszitálva
  • 2 teáskanál sütőpor
  • Egy csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma (elhagyható)

Hozzávalók az egreshez:

  • 300g egres
  • Kb. 30-40g cukor, ízlés szerint
  • Kb. 1 dl bodzaszörp

Hozzávalók az eperhez:

  • Kb. 350-400g eper
  • 2 csapott evőkanál gyömbér lekvár (elhagyható)
  • Kb. 1 dl bodzaszörp (elhagyhaó)
  • Kb. 50g cukor, ízlés szerint

 Hozzávalók a krémhez:

  • 500g mascarpone
  • 250ml tejszín
  • Kb. 75ml bodzaszörp
  • 1teáskanál vanília kivonat
  • Ízlés szerint kb. 10-15g cukor (elhagyható)

 

Elkészítés:

    1. A piskótához itt nem kell elválasztani a tojások fehérjét a sárgájától. Elektromos habverővel addig verjük a tojásokat cukorral, míg meg nem háromszorozódik a térfogata és halványsárga nem lesz. Ez kb. 6-8 perc.
    2. Hozzáadjuk a vaníliát ha használunk, összekeverjük az olvasztott vajat a tejjel, majd ezt is hozzáöntjük és tovább keverjük.
    3. Ha összekeveredett akkor hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd egy spatulával összeforgatjuk.
    4. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (én kb. 23×30 centiset használtam, de egy csatos tortaforma is jó), majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süssük, attól függően, hogy milyen vastag a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük.
    5. Közben megcsináljuk a gyümölcsöket. Összekeverjük a félbevágott epret a cukrot, a lekvárt ha használunk, és a szörpöt. Egy másik edényben pedig ugyanezt tesszük az egressel és a hozzávalóival. Kb. 10 percig főzzük mindkét gyümölcsöt, vagy addig míg megpuhulnak, de még megtartják a formáikat. Ha megvan félretesszük egy kicsit kihűlni.
    6. Elektromos habverővel kikeverjük a krém hozzávalóit.
    7. Az összeállításnál a piskótát pár centis darabokra várjuk és az alsó rétegként megágyazunk vele. Ezen elosszuk pl. az egrest, úgy, hogy a kifőtt levével először a piskótát megöntözzük. Majd jön egy réteg krém. Ezt követően még egy sor piskóta, megöntözve az eper levével, majd eper és még egy adag krém.
    8. Fogyasztás előtt ha lehet egy kissé a hűtőbe tesszük.

Epres egres trifle

Megjegyzések:

  • Ha haladósabbra akarjuk venni, akkor házi piskóta helyett használjunk babapiskótát, kb. egy csomag kell bele. Ezt áztathatjuk pl. bodzaszörpös lébe, vagy rumos esetleg vaníliás tejbe.
  • A gyümölcsöket bárhogy variálhatjuk, vagy pl. az epret nem feltétlen kell megfőzni, nyersen is finom bele.
  • Ebből a mennyiségű piskótából esélyesen maradni fog. Ne tömjük túl a poharakat vagy a tálat túl, inkább együk meg teához, kávéhoz vagy a maradék gyümölcslekvárt mártogassuk ki vele.

Epres egres trifle

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s