Zöldfűszeres joghurtos uborkaleves

Az előző „recept” nem volt túl összetett. Ez se lesz az, de tekintettel arra, hogy ez az étel kánikulában esik igazán igazán jól, ez most inkább válik előnyére.

joghurtos ubileves

Talán tavaly vagy az előtt és talán a Nők Lapja Konyhában talált rá anyukám a joghurtos, kapros uborkaleves receptjére. Nagyon ízlett neki, elképesztően gyors és egyszerű, így azóta ha a nagy melegben megyünk hozzá ebédre biztosan ez vár minket. Az egyetlen porszem a gépezetben, hogy a kapor nem tartozik a kedvenceim közé, így bármennyire is frissítő, igazából sose esett annyira jól. De mivel magát az ételt jónak tartom, hisz könnyű, egészséges, sőt tulajdonképpen laktató is, ezért meg kellett alkotni azt a verziót amit én is igazán szeretek. Kapor helyett azonnal a korianderre gondoltam, hisz nagy kedvenc, és szerintem a mentához hasonlóan remekül passzol a joghurthoz. Aztán beindult a fantáziám, hogy milyen lehet más zöld fűszerekkel, vagy azok kombinációival. Milyen kellemes lehet a bazsalikommal, petrezselyemmel, és ha kapok thai bazsalikomot, akkor annak az enyhe ánizsosságával. Hogyan kombinálhatom bele a balkonládából a rozmaringot mondjuk paradicsommal és az elburjánzott zsályát. A kérdések után beindult a tesztelési folyamat, ami még koránt sem ért véget, mondhatni a lista elején járunk, de már eddig is remek kombinációk születtek.

joghurtos ubileves

Elkészítés: nagyon egyszerű
Elkészítési idő: kb. 15 perc

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 közepes kígyóuborka vagy egy nagyobb. Kb. 250-300g
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor zöldfűszer* (ld. megjegyzés)
  • Kb. 250ml joghurt
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • Kb. 1 evőkanál citrom
  • Esetleg egy-két deci víz
  • Só, bors

Joghurtos ubileves

    1. Az uborkát megmossuk, szükség esetén meghámozzuk, feldaraboljuk és a zúzott fokhagymagerezddel és a zöldfűszerekkel turmixgépben összeturmixszoljuk.
    2. Hozzáadjuk a joghurtot, olivaolajat, citromot, sót és borsot, majd ismét összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrű, akkor adhatunk hozzá egy kis vizet.
    3. Tálaláshoz a tetejét meglocsoljuk olivaolajjal, sózzuk és borsozzuk.

joghurtos ubileves

 Megjegyzések:

  • Eddig ami igazán bejött: Csak bazsalikommal, csak korianderrel, és talán a kedvenc a vegyes zöldfűszer volt. Kb. 50% koriander, 30% petrezselyem, és kb. 20% bazsalikom.
  • Ugyanakkor bátran lehet kísérletezni, több vagy kevesebb citrommal, mentával, rozmaringgal, engem még mindig nagyon izgat a thai bazsalikomos illetve a thai citromfüves kaffir lime-os változat is egy leheletnyi chilivel is.
  • A leves frissen fogyasztva a legjobb és leggusztább, de következő nap azért még jól jön egy munkahelyi ebédnek.

joghurtos ubileves

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s