Frissítő bejegyzés 3. – Kambodzsa / Siam Riep illatos hideg törölköző

Ez a recept valójában nem ehető, nem iható, de mégis nagyon jó. De mivel holnapra, sőt a hétvégére nagyon meleget jósolnak, igazán hasznos lehet.

IMG_9719-2

AngkorKambodzsában nagyon kevés időt töltöttünk, talán két éjszakát aludtunk ott, és csak Angkort és környékét látogattuk meg. A szállásunk egy magyar srácnál volt, aki épp akkoriban menedzselt egy, a maga nemében nagyon helyes kis guesthouset. Kaptunk reggelit, este vacsorát, majd ezt követően nevettünk egy kicsit a helyi TV műsoron pont akkor, amikor a helyiek is nevettek, akik nagyon igyekeztek elmesélni, hogy épp mi van porondon. Egy másik műsor kapcsán pedig gyerekes és nagyon kedves lelkesedéssel bemutatták a kambodzsai pop sztárokat, akiket, az egész országban kivétel nélkül tényleg mindenki szeret. És ennyi. Ezt követően hulla fáradtan ledőltünk aludni. Egész nap járkáltunk, tűző napon a 33-35 fokos hőségben, ami ugyan manapság nem, de akkoriban még igenis nagy szám volt. Hisz abban az időben itthon még nem terjedt el ilyen szinten a hosszan tartó 30 fok fölötti hőség. Fél óránként vettük a vizet, és szigorúan kettőnknek egyet, hogy ne melegedjen meg. Útközben pedig a helyi árusoknál vettünk banánkát (olyan mint az itt megszokott banán csak kicsiben) és ananászt. Ó ha lett volna akkor okos telefonunk amivel levideózhattuk volna… de nem, sőt akkor nekem még analóg fényképezőgépem volt. Nagyon profin szeletelték. Egy bárddal nagyjából és vékonyan, leszedték a héjának nagy részét, majd a benne maradt kis csumákat, pedig precízen kivágták, ezáltal egy mélyedést és egy szép mintát vágtak a gyümölcsbe. A végén pedig feldarabolták, és szárnál, mint pálcánál fogva pedig akár egy nyalókát lehetett enni.

Kambodzsa_Ananász és tankolásÉtterembe nem mentünk, a guesthouse kosztján éltünk ami egyébként elég finom volt, bár a szállásadónk szerint a kambodzsaiak elég íztelenül esznek, így minden ételt fel kellett turbózni. Lehet, hogy igaza van, bár egyéb ázsiai országban sokminden eszembe jutott az ételekről, csak az nem, hogy íztelen. Egyébként egy falubéli fiatal lány főzött minden alkalommal. Szülinapomra pedig egy speciális helyi sütivel készültek aminek az alapja babpüré volt. A maga nemében egész finom volt, laktató, így a visszafelé vezető úton remek túlélő készletnek bizonyult. Sajnos csak ennyit éltünk meg a kambodzsai gasztronómiából.

Kambodzsa_Angkor Wat

Amivel viszont egy hatalmas felfrissülési ötlet volt, azzal egy angkori kávézóban találkoztunk, és mai napig emlegetjük milyen jól esett. Ez az illatos nedves törölköző jégbe hűtve, tarkóra téve.
Bár ha ezt egy légkondis irodából vagy lakásból olvassuk, nem tűnik olyan nagy dolognak, de ott a több órányi Angkor túra mellett ez volt a nap másik fénypontja. Hatalmas élmény volt Angkor, és ismét megnézném ugyanilyen körülmények között. De azok a körülmények, olyanok, hogy alig van árnyék, az izzadságtól és a magas páratartalomtól folyamatosan nedves vagy ragad az ember bőre, közben egyik templomtól a másikhoz egy motoros tuk-tuk-kal transzportálnak sokszor homokos úton, szóval elkerülhetetlen, hogy még koszosak is legyünk. Közben folyamatosan jönnek az árusok minden egyes templom után minimum hárman, hogy vegyél vizet, vegyél ananász, vegyél banánkát, vegyél olcsón fénymásolt!!! Lonley Planetet, vegyél sarongot, vegyél kalapot vagy napernyőt, dísztárgyakat otthonra, és ha nem akarsz semmit se venni, akkor legalább adj pénzt. És ezek után beülni egy szép tiszta nyugis kávézóba, ahol van árnyék és légkondi, majd rendelés előtt mosolyogva tálcáról kínálják a hűtött illatos törölközőt aminek már “tálaláskor” érzed az illatát. Igen, ez nagy dolog. Tudom, hideg víz alá tehetünk fél percre egy törölközőt és a nyakunkba tehetjük, az is tökéletes. De a kedvenc illatunkkal felfrissülve még jobb, egy kicsit több, egy kicsit luxusabb. Ha jönnek vendégek, vagy csak párunk hulla fáradtan hazaér, ez igen jó meglepetés.

Bayon templom_illatos törölközőRecept:

Egy nagy tálba tegyünk vizet. Abba csepegtessünk a kedvenc illóolajunkból. A mennyiség függ attól, hogy mennyi és mekkora törölközőket használunk. Legkisebbek a praktikusak. Kb. 1 liter vízhez, kb. 20-25 csepp illóolajat használjunk. Ebbe áztassuk a törölközőket kb. 20-30 percig. Aztán óvatosan facsarjuk ki a törölközőket, hajtogassuk össze olyan hengerformára, hogy a tarkónkra kényelmesen ráfeküdjön és tegyük tálra, majd mélyhűtőbe, 20 percre, hogy megtartsa a formáját. Igazából nem egy jegesre keményedett törölközőt tennénk a nyakunkba, így innen tegyük vissza a törölközőket a hűtőbe.

Klasszikusan a menta vagy borsmenta olajnak van igazán hűsítő hatása, de bármilyen kedvenc illattal működik. Én most fűszeres vaníliát használtam.  A víz persze többször felhasználható, és még ázik benne a törölköző a fél lakás illatos. A tálat amibe az illóolajat tettük, használat után jól mossuk el.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s