Frissítő bejegyzés 5. / Doha, Katar – Gyümölcsös jeges tea

Máshogy is alakulhatott volna, de próbáltuk úgy szervezni a hazajövetelt, hogy egy éjszakát Dohában töltsünk. Persze sok időnk így sem volt, és a tervezettnél jóval fáradtabbak is voltunk, ennek ellenére egy élmény volt az a délután.

Doha kávéházi hangulat

Mikor landolt a gép a pilóta többek között bemondta (angolul), hogy a városban most épp 42 fok van. Tudtam, hogy nem 20-30 fok között fogunk egy napot tölteni, de ez a 42-es szám először sokkolt, aztán vadul elkezdtem számolni, hogy biztos jó értem, majd megkérdeztem a párom, hogy Ő mit értett, és minden módszerrel a 42 fokig jutottunk el. A taxis órája már 43 majd 44 fokot mutatott. A pontosság kedvéért celsius-ban. Hát nem néztük meg a várost, pontosabban a felhőkarcolós negyed sajnos kimaradt, csak az „óvárosban” és a tengerparton sétáltunk. Mi. És csak mi. Meg valahol máshol a barátaink, akikkel nem voltak képesek ugyanabban a szállodában elhelyezni minket.

Doha felhőkarcolók

Minden olyan volt, mint egy szellemváros. Rajtunk és a vendégmunkásokon kívül szinte senki nem járt az utcákon. Eddig ilyen melegben még sose voltam, és sose éreztem, hogy forró szél simogatja a karomat.

Doha

Doha

Este 6-ra mikor lehűlt a levegő (kb. 35 fokra) a város egy pillanat alatt megváltozott.

Doha

Megjelentek az emberek, a sukban sorra nyitottak az üzletek, éttermek, egyszóval minden megtelt élettel. Jöttek a turisták, a helyi férfiak a fehér ruhájukban ültek és vízipipáztak a légkondicionált utcáikon… – igen, néhány helyen vannak kültéri légkondik – néha kellemesen megcsapott minket a vízipipa illata, közben több kevesebb sikerrel imára hívta a helyieket a müezzin… Hihetetlen hangulata volt akkor a városnak. Csak ültünk egy kávézóban és bámultuk mi történik körülöttünk.

Doha

Volt élet, de nem pörögtek mint egy búgócsiga, utólag belegondolva egy kicsit álomszerűnek, Marokkó után pedig egyenesen egy lassított felvételnek tűnik az egész.

Doha

Ezen a helyen ittunk egy munkaebédnek megfelelő összegért egy gyümölcsös jegyes teát. Jómagam nagyon szeretem a teát, de a gyümölcstea,  (azaz ami valójában nem tea, hisz nem a teacserje vagy ahogy egy könyv kifejtette, valójában teafa leveleiből készül) nem tartozik a kedvenceim közé. Csak nyáron iszom, és akkor is mézzel vagy cukorral ízesítve jeges teaként, gyakorlatilag mint egy üdítőt. Itt is erről van szó, csak egy tuningoltabb változatban, friss gyümölccsel keverve.

Doha óváros

Mivel a légkondicionált utcákra még várhatunk egy ideig, marad a jegyes tea a frissítő bejegyzés témájaként. Pontos receptet nem adok, csak egy kis útmutatást, vagy inkább ötletet, hisz más gyümölccsel vagy más teával más-más hatást érhetünk el, és mindenki ízlése szerint variálhat.

Doha fűszerek

 A recept:

  • Válasszunk ízlés szerint egy gyümölcsteát, szerintem most ne almás, mandulás, hanem valamilyen piros vagy vegyes erdei gyümölcsöset, hibiszkuszosat.
  • Ezt készítsük el, 1 liter teának. A gyümölcsteának kb. 10 percig kell állnia a forró vízben, hogy az ízek megfelelően kioldódjanak belőle. Én sokszor rakok hozzá egy kis fekete teát.
  • Egyébként gyümölcstea helyett lehet fekete vagy zöld teával kísérletezni. Mivel a zöld teához a vizet elég csak 70-80 fokra felmelegíteni, gyorsabban készen lesz, élénkítőbb hatása van, és nekem nagyon ízlett ebben a verzióban is.
  • Ha használunk cukrot, akkor, most cukrozzunk, míg meleg a tea. Én kb. 2-3 evőkanalat teszek ehhez a mennyiséghez.
  • Ha már kihűlt a tea, turmixoljunk le kb. 2 barackot, 100g vegyes erdei gyümölccsel. (Én nagyon csípem a málna és áfonya kombinációt, de a szeder se árt neki). Vagy barack nélkül dupla ennyi erdei gyümölcsöt.
  • Ha használunk mézet, ekkor tegyük bele, hisz a forrásban lévő víztől rengeteg hasznos anyag távozik belőle.
  • A már kihűlt teát öntsük a gyümölcsös keverékhez, és turmixoljunk rajta egyet, hogy homogén állagot kapjunk. Ezt követően, érdemes átszűrni a jegyes teát, vagy mielőtt a gyümölcsturmixot a teához öntjük.
  • Ezt követően rakjuk hűtőbe. Kb. 2 napig tartható el biztonsággal.

Jegyes tea_Doha2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s