Nyári saláta tahini öntettel

A közel keleti bejezés után, úgy illik, hogy a térség konyhájából válasszak egy falatot.

Padlizsánsali

Számomra ez egy nagyon különleges saláta. Tényleg, mást nem is igen kell mondani róla. Talán még annyit, hogy nem is szó szerint salátának, hanem inkább egy könnyű nyári ebédnek vagy vacsorának hívnám. Maga az alap nem nagyon különbözik a megszokottaktól, hisz zöldség, és olivaolaj alapú, az egyetlen kis csavar a tahini. A más néven szezámkrém, a közel keleti konyhában elterjedt, és a török büféknek köszönhetően a már itthon is jól ismert hummus egyik fő alkotóeleme a csicseriborsó mellett. Az íze diós jellegű, de önmagában nagyon tömény és kesernyés, így szinte muszáj valamivel selymesebbé tenni. Ebben a receptben ez a joghurt és az oliva olaj. Persze ha elhagyja az ember, nem történik tragédia, úgy is egy jó ételt kap, csak nincs meg az a plusz ami (számomra legalábbis) egyedivé és különlegessé teszi ezt az ételt. Ugyanakkor viszont nincs is olyan erős és tömény íze, szóval bemelegítésnek a közel keleti konyhába, igen csak ajánlott.

Elkészítés: kb. 30-40 perc
Nehézségi fok: Egyszerű
Mennyiség: két, esetleg három személynek egy könnyű ebéd vagy vacsora, négy személynek előétel vagy köret.

Előkészítés:
A padlizsánokat a saláta készítése előtt kb. fél órával vágjuk fel és sózzuk be. Illetve ha a lilahagyma nagyon erős, ízlés szerint, felszeletelést követően egy külön kis tálban a padlizsánnal egy időben szintén besózhatjuk egy kicsit.

Padlizsánsali

Hozzávalók a salátához:

  • 2 kisebb (kb. 350-380g) padlizsán
  • 1 kicsi cukkini (kb. 180-200g) felkarikázva
  • Egy kis csokor, (kb. 15-20g) petrezselyem, vagy petrezselyem és bazsalikom keveréke
  • 3 közepes (kb. 360-380g) paradicsom kockára vágva
  • Fél fej, kb. (35-40g) lilahagyma
  • Kb. 3 evőkanál finom, extra szűz olivaolaj + kb. egy evőkanál a sütéshez
  • Ízlés szerint, de kb. 1 kiskanál citrom leve (aki szereti, ha jobban érződik a citrom, annak egy evőkanál)
  • Ízlés szerint só és bors
  • Egy kis szömörce (sumac) a tetejére

Hozzávalók az öntethez:

  • Kb. 3 evőkanál olivaolaj
  • 1 bő evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál tahini
  • Egy kevéske citromlé
  • 1 csipet só
    1. A padlizsánt hosszában félbe, majd szintén hosszában ismét félbe vágjuk. Bekenjük sóval és fél órát a hűtőben állni hagyjuk. Felszeleteljük a hagymát, ha túl erős, azt is besózzuk. Fél óra múlva a sót lemossuk a padlizsánról, kissé megtöröljük, és serpenyőben egy evőkanál olajon a felkarikázott cukkinivel együtt elkezdjük sütni. A padlizsánra figyelünk, és mindig megforgatjuk egy kicsit az olajon.
    2. Egy külön tálban összekeverjük a felkockázott paradicsomot, a zöldfűszereket, a hagymát, a sült cukkinit, az olivaolajat a sóval, borssal és citromlével.
    3. Az öntethez egy kis tálban összekeverjük az összes hozzávalót.
    4. Tálaláshoz a saláta mellé elhelyezzük a padlizsánokat és rálocsoljuk a tahinis öntetet. Ízlés szerint megszórjuk egy kis szömörcével.

Nyuszu

 Megjegyezések:

  • Én valamiért szeretem ha a zöldségek nem puhulnak meg normálisan, pláne most amikor a piacon nagyon zsenge kis cukkinikat lehet kapni, így vastag karikákra vágva, ennyi sütési idő számomra elég, de ízlés szerint lehet puhábbra sütni, vagy vékony karikákat vágni.
  • A padlizsánt azért kell besózni, hogy a kesernyés ízét a só elvegye. Lehet akár félbe vágva megsütni, de akár kis kockákra vágni és belekeverni a salátába. De tehetjük sütőbe is addig amíg megpuhul. Ez 180 fokon, kb. 30-40 perc.
  • Én a tahinis öntetet nem keverem a salátába, mindig a tetejére teszem.
  • Apróbb változtatással a receptet egyik kedvenc szakácskönyvem, Greg és Lucy Malouf, Moorish c. könyve ihlette.

Padlizsánsali

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s