Kókuszos sült barack, és kókuszos sült barack torta

Tavaly néhány nem túl erős kisugárzással rendelkező barack egy egyszerű mentőakcióban részesült, és ekkor döbbentem rá, hogy mennyire szeretem ezt a gyümölcsöt sütve. De most új ötlet jött. Épp Annabell Langbein műsora ment, aki lelkesen ecsetelte, hogy felejthetetlen desszertet fog készíteni, sárgabarackot úgynevezett macaron toppiggal. Neki amúgy is elhittem volna, hogy finom, nekem is kellemesek az emlékeim a sült barackról, de azért leteszteltem. Megbízható a nő.

kókuszos barack
A lényeg, hogy egy csésze tejszínbe, egy csésze cukrot öntünk, ezt forráspontig hevítjük, ekkor a cukor elolvad, és a végén pár csepp vaníliát és 3 csésze kókuszreszeléket keverünk. Ezt halmozzuk a sárgabarackra.
A kókusz mindennek ad egy trópusi beütést ezért én már a műsor közben egy mangós, zöldcitromos változatról álmodoztam, amit egyszer biztos kipróbálok, de a valóságban most az épp szezonális őszibarack volt a soros. A cukrot egy kicsit leskalpoltam, így is finom édes volt, illetve egy héttel később egy kicsit más, és hordozhatóbb változatban is megcsináltam tortának, de tejszín helyett kókusztejjel és egy kis citromhéjjal ízesítve.

kókuszos barack

Kókuszos sült barack

Elkészítés: kb. 15 perc + 40 perc sütés
Nehézségi fok: nagyon egyszerű
Kb. 4 személyre

  • 3-4 közepes őszibarack (vagy sárgabarack, szilva, vagy bármi amivel kipróbálnánk)
  • 250 ml tejszín
  • 140-150g cukor
  • 270g kókuszreszelék
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy kivonat
    1. A tejszínt és a cukrot egy lábasba tesszük és forráspontig hevítjük. A végén a vaníliát és a kókuszreszeléket belekeverjük.
    2. A barackokat félbevágjuk, magjait kiszedjük, és vágott felükkel felfelé egy kivajazott tepsibe ültetjük.
    3. Ezekre a barackokra halmozzuk rá a kókuszos krémet.
    4. 160 fokon kb. 40 percig sütjük, míg a kókusz egy kicsit megkeményedik, és a teteje enyhén megpirul.

blog2

Kókuszos sült barack torta

Elkészítés:

Tészta kb. 15 perc + 30 perc hűtés, de ezt előkészíthetjük előző nap
Összeállítás kb. 10 perc
15 perc + 40 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Kb. 8 személyre, kb. 23 centis tortaformában

Hozzávalók a linzertésztához:

  • 125g szoba hőmérsékletű vaj
  • 90g kristálycukor
  • 1 tojás
  • 250g fehér liszt

Hozzávalók a sütihez:

  • Kb. 3-4 nagyobb őszibarack vagy nektarin
  • 400ml (1 doboz) kókusztej
  • 450g kókuszreszelék (ha túl lágy a krém, esetleg 500g)
  • 1 citrom vagy lime héja (esetleg egy kiskanál a levéből)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy kivonat
  1. A tésztához a vajat és a cukrot késes robotgépbe tesszük, keverjük még össze nem áll, majd hozzáadjuk a tojást tovább keverjük, és a végén a liszttel keverjük simára.  Vagy kézzel összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat, majd morzsalékos állaga nem lesz, majd hozzáadjuk a tojást. Ha nem áll össze egy-két kiskanál hideg vizet adhatunk hozzá.
  2. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe rakjuk. Két fólia, vagy két sütőpapír között kinyújtjuk pénzérme vastagságúra és tortaformába fektetjük. A széleket levágjuk, és villával lukakat szúrunk a tésztába. Sütőpapírt teszünk a tésztára, rá sütőbabot és 190 fokon 15-20 percig sütjük. Majd levesszük a sütőpapírt és a babokat, és még 5 percig sütjük.
  3. Ez idő alatt a kókusztejez és a cukrot egy lábasba tesszük és forráspontig hevítjük. A végén a vaníliát és a kókuszreszeléket belekeverjük.
  4. A barackokat hosszában felszeleteljük, félretesszük.
  5. Egy vékony réteg kókuszkrémet a linzertésztára kenünk, ezekre fektetjük a barack szeleteket, majd a többi kókuszkrémet a barackok tetejére halmozzuk.
  6. 160 fokon kb. 40 percig sütjük, míg a kókusz egy kicsit megkeményedik, és a teteje enyhén megpirul.

blog1

Megjegyzések:

  • Ha esetleg túl sok lett a kókuszkrém, akkor tegyük félre. Ha meglátjuk, akkor biztos belecsipegetünk egy kicsit, és ha ezt túléli, akkor reggel keverjük hozzá a joghurtos gyümölcsös müzlinkhez, nagyon finom hozzá.
  • A tortánál én középre rejtettem a barack szeleteket, de az is jó, ha alulra kenjük a kókuszkrémet és a tetejére helyezzük el a barackokat.
  • A két recept természetesen kombinálható. A torta is megcsinálható a tejszínes változattal és a barackokhoz is tehetünk kókusztejet. Bármelyikhez hozzátehetjük vagy elvehetjük a citromhéjat.
  • Egy csésze (cup) űrtartalma 250ml. Ebben a receptben tényleg praktikus ezt használni..
  • Az étel Annabel Langbein receptje aéapján készült.

blog3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s