Kevésbé gasztró – HANG

Nem hang, hanem „hang instrument” esetleg „hang drum”. Ez egy hangszer neve angolul (az anyanyelvemen nem tudom megnevezni) és csak merő véletlen, hogy annyi köze van a magyar hang szóhoz, hogy ez is hangot ad ki. De még milyet…

Pár éve mikor először találkoztam vele azt gondoltam, hogy egy régebbi hippi hangszer lehet, amit mostanában kezdenek újra felfedezni. De mi mást gondolhattam volna erről egy tengerparton, ahol egy félhosszú, göndör hajú srác játszott rajta. Semmi nem volt mellette csak egy tok, hátizsák és flip-flop papucs. Egyedül ült a homokban, és elkezdett zenélni a naplementében. Teljesen más hangulata lett az addig helyi gyerekektől zsibongó partszakasznak.

IMG_HANG4735

Azóta megtudtam, hogy semmi köze a hippikhez, sőt a hippik korszakában, a hatvanas-hetvenes években még meg se született. Az ezredforduló évében fejlesztették ki és rá egy évre kapott nyilvánosságot. Hasonlíthatnám egy ufóhoz, vagy repülő csészealjhoz, de mivel egy gasztroblogban beszélünk róla, inkább két egymás felé fordított wokot használnék a szemléltetésre.  Annyi különbséggel, hogy a wok-kal ellentétben a hangszeren kisebb mélyedések vannak, és annak függvénye, hogy hogyan szólal meg, hogy milyen, távolságban érintjük meg a kezünkkel a mélyedéseket. És fontos, hogy a kezünkkel, nem pedig dobverővel. Tavaly ismét találkoztam vele. Akkor a Granada belvárosában tett le egy srác egy kis széket, bontotta ki a hangszert. Már ekkor lassult az utca forgalma, de mikor elkezdett játszani szinte mindenki ott ragadt, pár percre hallgatni. Ismét megváltozott, most az utca atmoszférája.

HANG2

És idén nyáron, a Vörösmarty téren is láthattunk két srácot, akik ezzel dobták fel a tér hangulatát.  El tudom képzelni, hogy egy itthoni fesztiválon, koncerten vagy a Szigeten is megjelentek már, nem tudom. De remélem még visszajönnek.

IMG_HANG4734

De, hogy ennek mi köze a gasztronómiához? Azt gondolom, nem mondhatom, hogy semmi, ha már egyszer helyet adtam neki a blogon. Hmmm… Például: Reggel mikor munkába készülődünk, üljünk le öt percre egy teával és mellé egy darabka házi keksszel vagy kuglóffal, Indítsuk el a zenét, és biztosítva van az 5perc nyugalom/nap.

Kuglóf

 A google-ben hang instrument-re vagy hang drum-ra rákeresünk, lehet mazsolázni. Ami pl. biztos befutó a HANG MASSIVE – Once again.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s