Ezek a mandulás dolgok nagy kedvencek. Csoda, hogy nem ennek egy változatával, kezdtem majd szüntelenül folytattam a blogot. Rengeteg verzióban lehet készíteni, és azt gondolom az a változat a legelterjedtebb ahol csak tészta mandulakrém és gyümölcs van. Ilyen is biztos hamarosan jönni fog, de most mégis másikkal kezdjük a sort. Ez is klasszikus, csak egy lépéssel bonyolultabb. A receptben egy kis főzött krémmel van dúsítva, vagy krémesítve a töltelék, ami következtében alkalmanként kedvesen mosolyogva kell kezelni azokat a szituációkat mikor elismeréssel visszakérdeznek a sütit evő illetők, Hogy „húú de jó!!! Ez pudingporból van??” Nem. A szemfülesebbek pedig úgy fogalmaznak. “Azt már tudom, hogy nem pudingporból van, de akkor miből?” :)
Az összetevők receptjeiben vannak eltérések, hasonlóságok, én se mindig pont ezt a receptet használom, de főzött krém tekintetében lényegében ilyesmi az, amit hívunk angol krémnek, creme de anglaise-nek, vagy creme patissiere-nek. És ez a recept valójában három egyéb kis receptet foglal magába. A főzött és a mandulás krémét, meg a linzer tésztáét. Így ezeket használhatjuk külön más alkotásba, ugyanakkor ha nekünk megvan pl. a saját kedvenc linzertészta, vagy krém receptünk nyugodtan csereberéljünk.
Elkészítés: kb. 40 perc + kb. 40-50 perc sütés
Méret: Egy átlagos, kb. 23-24 centis tortaformára, 6-8 személyre
Nehézségi fok: Közepesen bonyolult. Gyakorlatilag nem nehéz megcsinálni, csak egy huzamban készítjük egy kicsit macerás, illetve vannak buktatók ami miatt el lehet rontani, ha nem figyelünk.
Hozzávalók:
A linzertésztához (1. és 2. lépés):
- 125g szoba hőmérsékletű vaj
- 90g kristálycukor
- 1 tojás
- 250g fehér liszt
Mandulakrémhez (3. lépés):
- 75g szobahőmérsékletű vaj
- 15g sima liszt vagy süteményliszt
- 75g őrölt mandula (mi is darálhatjuk)
- 75g kristálycukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál mandulalikőr (ez el is hagyható, de lehet helyettesíteni rummal, brandyvel, vagy hasonló alkohollal)
A főzött krémhez (4-7. lépés):
- 250ml zsíros tej (lehet tejszín vagy sűrített tej, zsírmentes tejjel is működik, de akkor folyósabb állaga lesz)
- 3 tojás sárgája
- 60g kristálycukor
- 24g sima vagy süteményliszt
- 1 rúd vanília vagy 1 kiskanál vaníliaaroma vagy kivonat
A gyümölcs és összeállítás:
- 2 átlagos méretű, azaz összesen kb. 300-320g barack
- 5-6 kisebb, azaz összesen kb. 100-130g szilva
- Kb. 3-4 evőkanál lekvár (pl. barack, vagy szilva), de ez akár el is hagyható
- A tésztához a vajat és a cukrot késes robotgépbe tesszük, keverjük még össze nem áll, majd hozzáadjuk a tojást tovább keverjük, és a végén a liszttel keverjük simára. Vagy kézzel összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd hozzáadjuk a tojást. Ha nem áll össze egy-két kiskanál hideg vizet adhatunk hozzá.
- Frissen tartó fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe rakjuk. Két fólia, vagy két sütőpapír között kinyújtjuk pénzérme vastagságúra és tortaformába fektetjük. A széleket levágjuk, és villával lukakat szúrunk a tésztába. Sütőpapírt teszünk a tésztára, rá sütőbabot és 190 fokon 15-20 percig sütjük. Majd levesszük a sütőpapírt és a babokat, és még 5 percig sütjük.
- A mandulakrémhez a lágy (de nem olvasztott!) vajat géppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, mandulát, a tojást a cukrot és a vaníliát. Hűtőbe tesszük, és hagyjuk állni 15-20 percet. Ha nem azonnal használjuk fel, akkor hűtőben letakarva tárolhatjuk.
- A főzött krémhez a tejet és a vaníliát egy lábasban forráspontig hevítjük. Ha vaníliát használunk, kikaparjuk a magjait, és a rudat is a tejbe tesszük, majd forrás után kiszedjük.
- A tojások sárgáját a cukorral, robotgép segítségével felverjük, míg világos, krémes állagú nem lesz. Ez kb. 5-8 perc. Hozzászitáljuk a lisztet, és tovább keverjük egy percig.
- A tej kb. negyedét a tojásos lisztes keverékhez öntjük, elkeverjük, megint öntünk egy negyedet, és ezt a keveréket visszaöntjük a lábosba. Azaz hőkiegyenlítést végzünk. Vigyázunk, hogy a tej ne találkozzon a tojással akkor mikor nagyon forró, különben rántotta lesz belőle.
- Ezt kis lángon addig főzzük míg az állaga jó krémes, puding szerű nem lesz. Ha belemártjuk a kanalat, és a domború oldalán végighúzzuk az ujjunkat, egy csíkot kell hagyni benne. Ez kb. 8-10 perc folyamatos keverhetés mellett. Ez NEM az a lépés miközben elpakolunk, elmosogatunk és megnézzük mi van a TV-ben. Az első percben még nyugi van, de aztán nagyon kell figyelni és folyamatosan kevergetni, hogy ne kapjon le az alja. Ha készen van, letakarjuk folpackkal és ha kihűlt, felhasználásig a hűtőben tartjuk.
- Az összeállítás: A tortát már vakon sütöttük, azaz túl vagyunk a 2. lépés utolsó öt percén. a tésztát megkenjük lekvárral, majd a főzött krémet és a mandulakrémet összekeverjük. Ezt beleöntjük a tésztába, majd díszítjük a gyümölcsökkel. 200 fokon sütjük 12-25 percig, majd 180 fokon további kb. 25-30 percig.
Megjegyzések:
- Néhány helyen, néha lehet kapni darált mandulát. Többnyire a héjával megdarálva. Ha ezzel csináljuk, jó ízű lesz a süti, és a mandulát is jóval finomabbra őrlik mint amire mi házilag képesek vagyunk. Ennek ellenére nekem jobban bejött, ha én daráltam a hámozott mandulát.
- Mandula helyett darálhatunk diót is. Ez nagyon finom körtével esetleg almával. Adja magát a körtéhez és a dióhoz a 100g étcsoki is. Igen, ez is finom, viszont mikor ezt a változatot csináltam a csoki elnyomta a dió ízét, így az nem nagyon érvényesült. Csoki nélkül dióval inkább ajánlanám.
- A tésztát, és a krémeket előre, egy két napra is el lehet készíteni, elvannak a hűtőben. És ráér később összeállítani.
- A linzer tésztának jót tesz az állás. Ez a süti vagy pár óra állás után vagy következő nap a legfinomabb. Szerintem.
- Nagyjából Richard Bertinet receptje alapján csináltam a sütit.