Krémes fetás spenót – munkaebéd otthonról

Nálunk ez egy sztárétel volt a nyáron. Teljesen oda voltam (vagyok) érte, így többször megcsináltuk, mindig egy kicsit máshogy, mindig változtatva az arányokon és hozzávalókon, így lassan kialakult a mi verziónk, amiben tombolnak az ízek, de nem olyan sós mint az eredeti változat.
Az étel alapvetően egy ízesített szaftos zöldség, amit köretként szinte bármilyen étel mellé használhatunk. Pl. egy húspogácsához, zöldség fasírthoz, halakhoz vagy olyan ételekhez is kiváló, melyek magukban egy kicsit szárazak. Jó mártogatósnak, pl. egy enyhén megpirított pita háromszögen, zöldségekkel. Ennek ellenére mi legtöbbször magában ettük vacsorára paradicsommal esetleg péksüteménnyel. Munkaebédnek viszont legpraktikusabb, ha tésztaszószként  használjuk egy kis friss koktélparadicsommal ha szezonja van.

A hozzávalók első részében az alaphozzávalók lesznek, és aztán amivel még ki lehet egészíteni. Mi paradicsomot mindig tettünk hozzá, és pirított dió nagyon feldobja.

2 spenót

Elkészítés: egyszerű
Elkészítési idő: kb. fél óra

Alap hozzávalók két személyre:

  • Kevés olivaolaj a pároláshoz (kb. 40-50ml)
  • 2 kisebb fej salátahagyma (kb. 70-100g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Kb. 300g spenót
  • kb. 70-80ml tejszín
  • 100g fetasajt kis kockákra vágva
  • 40g parmezán frissen reszelve
  • ¼ esetleg ½ teáskanál szegfűbors
  • Bors

Alternatív hozzávalók:

  • 100g ricotta
  • 25g dió vagy kesudió (száraz serpenyőben kissé megpirítva)
  • Kb. 150-200g koktélparadicsom
  • Két adag tészta
  1. Megmossuk a spenótot. Ha nem bébispenótot választunk, praktikus kisebb csíkokra vágni.
  2. Egy serpenyőben az olajon megpároljuk a hagymát és a fokhagymát. Majd lépésekben hozzáadjuk a spenótot. Addig főzzük, még össze nem esik. A zöldségek eresztenek egy kis levet, ezt leöntjük.
  3. Ezt követően hozzáadjuk a tejszínt, belekeverjük a szegfűborsot, (ha használunk rikottát, azt is) a fetát (ha használunk diót azt is beletesszük) és ráreszeljük a parmezánt. Melegen finom.

Krémes spenót

Megjegyzések:

  •  Lehet érezni a spenót ízét, de más zöldséggel is működik. Pl. mángolddal biztosan, esetleg sóskával, vagy salátával (pl. rukkolával, vagy ha kapunk pak choi-al) is. Mivel domináns az öntet némi túlzással azt mondhatnám, hogy akár füvet is szedhetünk hozzá a kertben.
  • Szezonon kívül pedig mélyhűtött spenóttal is érdemes kipróbálni.

4 spenót

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s