Sült karfiol, egyszerűen, Közel-keleti és európai módon – Munkaebéd itthonról

 Közeledve a tél felé csökken, és persze átalakul a választék zöldségek tekintetében. Az őszi zöldségek egyik nagyon régi, és népszerű darabja a karfiol. Ami nem baj, hisz tele van C vitaminnal, ásványi anyagokkal, erősíti az immunrendszert, de a szénhidrát és energiatartalma  alacsony, így biztosítani tudja az őszi téli időkben is a könnyű, egészséges ételeket. Már ha rászánjuk magunkat erre, akkor mikor a szervezetünk inkább a fajsúlyosabb, melegebb ételeket kívánja. Ugyanakkor úgy érzem, hogy bármennyire is elterjedt itthon a karfiol, a felhasználása lényegében kimerül a rántott karfiolban, néhány fajta levesben, és a rakott verzióban. Ezért gondoltam, hogy írok egy nagy karfiolposztot.

karfiol

Most, hogy bújom a szakácskönyveimet olyan egyszerű, de könnyű receptekért, melyek jók munkaebédnek is, bukkantam rá szintén a Jerusalem című könyvben erre az ugyan itthon szokatlan, de nagyon különleges íz világú receptre. Az eredeti hozzávalókon változtattam. Egyrészt mert nem kaptam mindent hozzá, vagy ha kaptam is volna nem volt meggyőző állapotban (ez a szárzeller) így helyette lett az egyébként jobban kedvelt cukkini. Vagy volt olyan hozzávaló is, ami simán helyettesíthető valami hasonlóval, ami szinte mindig van itthon. Fura mód most a datolyaszirupra gondolok. Nincs tömény datolya íze, és szerintem kevésbé édes, mint a juharszirup. És finom is.
Az első lépés, hogy olivaolajban átforgatva egy kis sóval borssal meghintjük a karfiolt és megsütjük. Mikor kivettem, a sütőből és megkóstoltam, ismét rájöttem, hogy a sült karfiol, minimálisan ízesítve, nagyon finom. Tökéletes köret bármilyen ételhez, vagy kevés olajjal pirosra sütve, akár önmagában csipegetve.
Viszont ha már egytálételt csinálunk, akkor összehozhatunk egy európaiabb íz világot is, zöldfűszerekkel, egy kis grillsajttal, vagy a nélkül. A recept és a mennyiségek variálhatóak. Tökéletes arra, hogy kisüssük a hűtő tartalmát – így került be nálam pl. a sütőtök – de arra is jó, hogy úgy vásároljunk, hogy egy ilyen munkaebédet össze tudjunk dobni. Így lett egy ötlet alapján két és fél recept… A levesek még hátra vannak.

Karfiol

Egyszerű sült karfiol

Sült karfiol egyszerűen

Elkészítési idő: kb. 30-40 perc
Mennyiség: 2-3 főre
Nehézségi fok: Nagyon egyszerű

 Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (kb. 650-700g)
  • 2-3 evőkanál olivaolaj*
  • Ízlés szerint só, bors
    1. A sütőt előmelegítjük 210-220 fokra. A karfiolt rózsáira szedjük, majd megmossuk.
    2. Egy sütőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk és átforgatjuk az olivaolajban.
    3. Addig sütjük míg a rózsák teteje barna lesz, ez kb. 25-30 perc.

 Megjegyzés:

  • Az olivaolaj mennyisége függ a karfiol nagyságától, de a lényeg, hogy ne ússzon az étel az olajban, hanem ropogós legyen.

Sült mogyis karfiol

Sült mogyorós karfiol Közel-keleti módon

Elkészítési idő: kb. 40-50 perc
Mennyiség: 2-3 főre
Nehézségi fok: Egyszerű

 Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (kb. 650-700g)
  • 2-3 evőkanál olivaolaj
  • Ízlés szerint só, bors
  • 1db (kb. 125g) cukkini*
  • 45g mogyoró * (törökmogyoró vagy mókusmogyi, ki, hogy ismeri)
  • 10g (egy kis csokor) petrezselyem vagy más fűszernövény
  • 50g gránátalma mag (fél gránátalma, de elhagyható)

Öntethez:

  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1/3 teáskanál fahéj
  • 1/3 teáskanál szegfűbors
  • 1 kiskanál sherry ecet*
  • 1 teáskanál juharszirup vagy datolyaszirup vagy méz*
  • Ízlés szerint egy kis só, bors
    1. A sütőt előmelegítjük 210-220 fokra. A karfiolt rózsáira szedjük, majd megmossuk.
    2. Egy sütőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk és átforgatjuk az olivaolajban.
    3. Addig sütjük míg a rózsák teteje barna lesz, ez kb. 25-30 perc.
    4. Közben feldaraboljuk a cukkinit és egy másik tálba tesszük. Ennek a tálnak a másik felébe pedig a mogyorót, és ezt kb. 25 percre a sütőbe tesszük a karfiol alá vagy mellé.
    5. Közben elkészítjük az öntetet, amihez összekeverjük a kb. 2 evőkanál olajat az ecettel, a fahéjjal és szegfűborssal majd hozzáadjuk a juhar-datolyaszirup vagy méz valamelyikét, kicsit sózzuk, borsozzuk.
    6. Ha kicsit kihűlt a karfiol, hozzáadjuk a cukkinit és a mogyorót, majd hozzákeverjük az öntetet és a petrezselymet.

Karfiol

Megjegyzések:

  • Az olivaolaj mennyisége függ a karfiol nagyságától, de a lényeg, hogy ne ússzon az étel az olajban, hanem ropogós legyen.
  • A receptet az én szájízemre hangoltam, kevésbé kedvelem ha túl édes egy nem desszert jellegű étel, és azt is ha nagyon érződik benne az ecet. Ha nem sherry ecetet használunk, akkor érdemes óvatosan adagolni, mert a sherry ecet egy kicsit enyhébb mint az ecetek általában. Az öntetnek önmagában borzalmas íze van, de ez ne akadályozzon meg senkit, hogy a karfiolra öntse. Együtt már nagyon finom.
  • Eredetileg: A cukkini helyett a recept szerint 1 db, kb. 70g szárzeller kell fél centis darabokra vágva. 45g helyett 30g mogyorót ír, de ne mivel nagyon jó bele, többet használtam. Szerintem dióval is finom. Én is csináltam gránátalma nélkül, úgy is nagyon jó.
  • Az öntet tekintetében az eredeti recept 2 evőkanál olivaolajhoz, 1,5 evőkanál sherry ecetet ír, és 1,5 teáskanál juharszirupot.
  • Jotam Ottolenghi és Sami Tamimi, Jerusalem című könyve alapján.

Karfiol

Sült karfiol európai verzióban

Elkészítési idő: kb. 30-40 perc
Mennyiség: 2-3 főre
Nehézségi fok: Nagyon egyszerű

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (kb. 650-700g)
  • 3-4 evőkanál olivaolaj*
  • 1 kisebb (kb. 170g) cukkini
  • 1 közepes cékla (80-90g)
  • 30g dió
  • Egy kisebb darab kb. 100g sütőtök
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint só, bors
  • Friss kakukkfű és rozmaring, felaprítva, kb. 1,5-1,5 evőkanállal*
    1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A karfiolt rózsáira szedjük, majd megmossuk. A többi zöldséget is megmossuk, ha kell megpucoljuk (pl. cékla), majd kb. másfél centis darabokra vágjuk.
    2. Az egészet egy sütőtálba tesszük a fűszernövényekkel együtt, sózzuk, borsozzuk és átforgatjuk az olivaolajban.
    3. Addig sütjük míg a zöldségek megpuhulnak, ez is kb. 25-30 perc.

Megjegyzés:

  • Az olivaolaj mennyisége függ a karfiol nagyságától, de a lényeg, hogy ne ússzon az étel az olajban, hanem ropogós legyen.
  • *Fűszernövényeket nem feltétlen kell mind belesütni az ételbe. Hasonlóan a Közel-keleti recepthez, itt is megcsinálhatjuk, hogy kb. 2 evőkanál olivaolajban elkeverünk egy fél kiskanál mustárt, esetleg pár csepp ecetet, sót, borsot, és ehhez adjuk a felaprított fűszernövényeket, legalább bő egy evőkanál fűszernövénnyel. Így intenzívebb íze lesz az öntetnek. Petrezselyemmel is érdemes kipróbálni.

Munkaebéd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s