Szilvalekvár – Körtelekvár – Csokis körtelekvár

Nem mondom, hogy el voltunk zárkózva a lekvár főzéstől, de azt hiszem ott indult be igazán a dolog, hogy nem fogyott el a szilva. Így vettünk még hozzá egy kicsit, valahogy kipróbáltuk, megettük, elosztottuk, majd hiányoltuk. Így kellett egy másik adag is. Valójában ennyi főzési idő mellett lehet, hogy nem is hívhatnám lekvárnak. A piacon is megszólt minket a zöldséges, hogy 1 kilót akarunk három órán keresztül főzni, de valójában fel nem merült bennem, hogy akár az egy óra főzési időt átüssem. Mégis, számomra az egyik legfinomabb lekvár, amit valaha ettem. A körte dolog onnan jött, hogy kereskedelmi mennyiségű körtét kaptunk. Ennyit valóban nem lehet megenni, így lett a frissítő ital, süti, és ez a lekvár és kompót között ingadozó krém. Jól működik kalácsra, sütibe töltelékként, joghurtba keverve a müzlihez. De még mindig maradt körte, így jött, hogy csináljunk csokis változatot. Ezt a Párom fedezte fel valahol a neten, a csoki ötletét megtartva és az Ő ízlése szerint fűszerezve (ami egy kicsi más kombináció mint az enyém lett volna, de sebaj) így is tökéletes lett. A színe elsőre egy kicsit hátborzongató, így hogy nem egy pulcsiról hanem egy ételről van szó. Az íze elsőre friss, gyümölcsös, és a végén jön ki a csoki kesernyés, csokis ánizsos íze. Szerintem hihetetlen érdekes, és finom. Ez utóbbiról a fotók készítésében ugyan tevékenyen részt vettem, de messze nem egyedül az én munkámat és kamerámat dicséri, hanem egy profi fotós barátunkét. Erről bővebben majd a sajttortánál.

Lekvárok

Szilvalekvár

  • 1,5kg szilva
  • 75g melaszos világosbarna cukor
  • 75g kristálycukor
  • 1 púpozott kiskanál fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 2-3db kardamom magjai egy mozsárban egy kissé megtörve
  • 1 csillagánizs
  • 30ml (2 evőkanál rum)
    1. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk félbe vagy negyedbe és tegyük a gáz fölé, fazékba.
    2. Adjuk hozzá a cukrokat, a fahéjat, a vanília kikapart magjait és héját, a megtört kardamomokat és a csillagánizst.
    3. Főzzük addig amíg a szilva levet eresztett, megpuhult és már körülbelül homogén lesz az állaga. Ez kb. 35-40 perc. ***
    4. Az utolsó kb. 5 percben adjuk hozzá a rumot, és a végén halásszuk ki a csillagánizst és a vanília héját.
    5. Megjegyzések* és **

Lekvárok

Körtelekvár

  • 1,5kg körte
  • 75g melaszos világosbarna cukor
  • 75g kristálycukor
  • 1 lime leve és héja
  • Kb. 2-3 cm gyömbér reszelve (előtte meghámozva)
  • 1 darab fahéj kettétörve esetleg + 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 thai citromfű (elhagyható)
  • 2-3 nagy kardamom  vagy 5-6 zöld kardamom
  •  1 rúd vanília
    1. A körtéket megmossuk, meghámozzuk és a gáz fölé fazékba tesszük.
    2. Hozzáadjuk a cukrokat, a lime levét és héját, a reszelt gyömbért, vaníliát, fahéjat, és a kardamom magjait egy kicsit megtörve mozsárban. Ha használunk thai citromfüvet, akkor megtörjük a kés lapjával beletesszük.
    3. Kb. 1 órán át főzzük. Addig amíg egy kicsi besűrűsödik és levet enged.
    4. Ezt követően kivesszük a fűszereket (vanília héja, citromfű, fahéjdarab)
    5. Botmixerrel pépesítjük, és még kb. 10 percig főzzük.
    6. Megjegyzések* és **

szilvalekvár és körtelekvár

Csokis körtelekvár

  • 1,5kg körte
  • 75g melaszos világosbarna cukor
  • 75g kristálycukor
  • 1 citrom leve és héja (vagy narancshéj)
  • Kb. 2-3 cm gyömbér apróra kockázva (előtte meghámozva)
  • 1 csillagánizs
  • 1 rúd vanília
  • 30 ml (2 evőkanál) konyak
  • 100g keserű csoki
    1. A körtéket megmossuk, meghámozzuk és a gáz fölé fazékba tesszük.
    2. Hozzáadjuk a cukrokat, a citrom levét és héját, (nálunk volt narancshéj, mi most ezt használtuk) a kis kockákra vágott gyömbért, vaníliát, csillagánizst. ****
    3. Kb. 1 órán át főzzük. Addig amíg egy kicsi besűrűsödik és levet enged.
    4. Ezt követően kivesszük a vanília héját
    5. Botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a darabokra vágott csokit, konyakot és még kb. 10 percig főzzük.
    6. Megjegyzések* és **

csokis körtelekvár

Megjegyzések:

  • *Ha kész a lekvár, akkor egy steril üvegbe tegyük. Jól mosogassuk el az üveget, majd 100 fokos sütőbe kb. 10 percre. A forró üvegbe kanalazzuk a lekvárt, jól zárjuk le a tetejét és fordítsuk fejjel lefelé, kb. fél órára.
  • **Ha nem esszük meg kb. két hét alatt, szerintem érdemes üvegenként egy kis tartósítószert (esetünkben késhegynyi nátrium-benzoátot)  tenni a lekvárba.
  • *** Ez a 35-40 perc talán rövidnek tűnik. Lehet tovább is főzni, de ennyitől is gyönyörű állaga lesz. Én nagyon szeretem, ha nincs a szilva túl főve. Szívem szerint 10 perc múlva végeztem volna vele, mikor már elolvadt a cukor, de a szilvák még felismerhető darabokban voltak, és nem főttek meg teljesen. Hihetetlen finom volt, annyira, hogy ebben a fázisban történő intenzív kóstolástól igencsak csökkent a mennyisége.
  • A csokis lekvárból volt egy kis konfliktus. Ugyan nagyon örültem mikor hazaértem és készen volt, de valójában én a csillagánizst kihagytam volna és a helyette egy kiskanál fahéjat és/vagy 2-3 szem kardamomot raktam volna a csokis verzióhoz. A csillagánizs mennyiségét lehet csökkenteni, elég intenzíven lehet érezni. (Ez számomra finom, de ha valaki kevésbé kedveli akkor óvatosabban bánjon vele.)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s