Diópáni – Rumos diótorta körtével és karamellizált dióval

Vettem egy sütimagazint, azért akkor és ott, hogy hazafelé olvasgatni tudjam a villamoson. Ha egy olyan újságot veszek a kezembe, ami érdekel, akkor szigorúan az első dolog, amit elolvasok, az az Előszó. Nem lapozok tovább, még ennek a végére nem érek. Ebbe az előszóba a főszerkesztő egy idézetet csempészett Anette Funicello amerikai színésznőtől mely szerint „Az életnek nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy csodálatos legyen”. Remélem ez Vivikének ad egy kis erőt, na meg az a diótorta, amit most sajnos csak virtuálisan, de elsősorban Neki szánok.

Nemrég felraktam a frangipane torta receptjét, úgy ahogy azt kell mandulával. Most, hogy beindult a dió szezon, leváltottam és egy teljesen új recept és íz világ kerekedett belőle. És egy új furcsa név is…. Ezt a verziót tavaly próbáltam ki először akkor krémesebben (ld. megjegyzés) és csokisan. Úgy is finom volt, érdemes variálni, mondjuk itt-ott elszórva csokidarabokkal, bár szerintem a krémhez kevert olvasztott csoki elnyomta a dió ízét, így ezt most elhagytam.  Jövőre pedig jön egy pisztáciás verzió.

  Diópáni diótorta

Elkészítési idő: tészta 10 perc + fél óra hűtés, ezt követően kb. 30-40 perc + 35-40 perc sütés
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Mennyiség: 8-9 ember, kb. 23 cm levehető aljú tortaforma

Hozzávalók a diós tésztához (1. és 2. lépés):

  • 200g sima liszt
  • 100g darált dió
  • 90g kristálycukor
  • 100g hideg vaj
  • 1 tojás

Hozzávalók a diós krémhez (3. lépés):

  • 100g szobahőmérsékletű vaj
  • 100g dió darálva+20g nagyobb darabokban hagyva
  • 90g cukor
  • 1nagy tojás
  • 15g liszt (2 evőkanál)
  • 15ml rum (1 evőkanál)

 Hozzávalók az összeállításhoz (4.lépés):

  • Kb. 4 kisebb körte (vagy alma) ami kb. 400g
  • Kb. 2 evőkanál lekvár
  • Bő kiskanál porcukor vagy fahéjas porcukor a szóráshoz

 Hozzávalók a karamellizált dióhoz (5. 6.lépés):

  • Kb. 40-50g kristálycukor
  • 50g dió

  diópáni diótorta

    1. A tésztához: a lisztet a diót és a cukrot összekeverjük. Ebbe belemorzsoljuk a felkockázott vajat, még az állaga morzsaszerű nem lesz. Enyhén felverünk egy tojást, és a tésztához keverjük. Ha nem áll össze egy kis tejjel vagy vízzel lehet hígítani. Ha van nagyobb késes betétű gépünk akkor lisztet a diót és a cukrot pár másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a hideg felkockázott vajat, és miután  morzsalékos állaga lesz, mehet a tojás majd szükség esetén a víz és a tej.
    2. A tésztát kilapítjuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Ezt követően (egyszerűbb ha két fólia vagy két sütőpapír között) kinyújtjuk és kivajazott kilisztezett tortaformába fektetjük és a kilógó széleit levágjuk. A tésztába villával lukakat nyomkodunk, teszünk a tésztalapra sütőpapírt majd erre nehezékként sütőbabot vagy lencsét, úgy, hogy széleihez is jussanak. 180-190 fokon kb. 15 percig sütjük, ezt követően levesszük a nehezéket és a sütőpapírt és még 5 percig sütjük. Ezzel elő van készítve a tésztaalap.
    3. A diós krémhez a vajat kikeverjük robotgéppel, még krémes lesz, hozzáadjuk a cukrot és a diót, elvegyítjük és a végén hozzáadjuk a lisztet a tojást és a rumot. Ezt követően 15 percre hűtőbe tesszük. Ezt előre is elkészíthetjük, a hűtőben simán elvan egy éjszakát. (Csak nehogy valaki elnasizza!)
    4. Felszeleteljük a körtét (vagy almát) esetleg citromos vízzel megkenjük, hogy ne barnuljon meg. Az (1. és 2. lépésben) előkészített tésztát vékonyan megkenjük lekvárral, rátesszük a diós krémet, majd elhelyezzük a torta tetején a gyümölcsöket, vékonyan megszórjuk porcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
    5. A diót egy száraz serpenyőben megpirítjuk kb. 10 perc alatt és félre tesszük.
    6. A karamellhez a cukrot vékonyan eloszlatjuk a serpenyőben, alatta meggyújtjuk a lángot, és békén hagyjuk. Nem nyúlunk hozzá, nem keverjük, csak megvárjuk még a cukor barna lesz és karamellizálódik. Esetleg a tálat egy kicsit mozgatjuk a gázon vagy a végén megrázogatjuk. Ha kész a karamell hozzákeverjük a diót, és mikor befedi sütőpapírra tesszük. Ha kihűl a dió és a torta, elhelyezzük a diót a tortán.

Diópáni diótorta

Megjegyzések:

  • Ezzel a diós tésztával kicsit nehezebb dolgozni, mint a normál linzer tésztával, mert lágyabb. De egy két evőkanál liszttel még rásegíthetünk. Sokszor csalok, és azonnal kinyújtom a tésztát, tortaformába fektetem, és úgy pakolom a hűtőbe. Előző nap is elkészíthetjük, ezzel a módszerrel, és már csak a hűtőből a sütőbe kell tenni az előkészített tésztát.
  • A torta (szerintem) akkor a legfinomabb ha kihűl és a linzertésztának is jót tesz az állás, akár egy napig.
  • Én most körtelekvárt használtam, mert rá lettem beszélve. Magamtól inkább a szilvalekvár mellett döntöttem volna, de gyakorlatilag bármi jó, de ha a lekvárt elhagyjuk úgy is finom.
  • Nemrég felraktam a frangipane tortát ahol a tortát főzött krémmel dúsítottam. Ez a verzió itt is működik, ezt is lehet krémmel dúsítani!

Advertisements

2 thoughts on “Diópáni – Rumos diótorta körtével és karamellizált dióval

    • :))) Köszönöm szépen!!! Ennek örülök. Figyeld a holnapi bejegyzést, ott nem csak én dolgoztam a sütéssel, hanem a tortám is munkába állt. Fotómodell lett egy profi fotós barátunknál vacsora előtt. Nagyon szép képek lettek. Mellesleg ez volt az első fotómodell az életében amit megevett. És mindenki megette a maga adagját.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s