Sütőtökös gorgonzolás minipite

Tulajdonképpen recept helyett írhatnám azt, hogy mindenki válassza ki a kedvenc vajas tésztáját, töltse meg azzal amivel szeretné, vagy ami van otthon, süsse meg, aztán lehet falatozni. :) De azért lesz egy ennél konkrétabb ötlet is.

Ha valaki nem kapkod úgy ahogy én, az állvány átmeneti hiánya miatt, hogy még legyen elég fény (nem lett) lefotózni a minipitéket, akkor nagyon látványos kis falatkákat lehet készíteni. Amiket valójában tényleg lehet majszolni TV előtt, vagy ahogy én ettem vacsorára egy adag egyszerű vinegrette öntetes salátával. De ha vendégek jönnek, vagy ha szilveszterre készülünk, remekül funkcionálnak előételnek, snacknek is.
A sütőtök rozmaringgal nagyon finom, a kék sajt pedig ellensúlyozza egy kicsit a tök édességét, és a dió pedig ropogóssá teszi. Szerintem remek kombináció, de ha maradunk ennél a típusú tölteléknél, akkor a rozmaring helyett – esetleg mellett – használhatunk zsályát, a gorgonzolát lecserélhetjük stilton vagy egyéb karakteresebb kéksajtra, de akár kecskesajtra vagy parmezánra is. A pirított diót nem hagynám el, nem cserélném el, szerintem nagyon passzol és nagyon feldobja az ételt.

Egyetlen dolog van benne a tökpüré, amiből valójában nem kell sok, szinte felesleges e miatt kb. negyven percre beindítani a sütőt. Így javaslom, hogy süssünk ki egy nagyobb darab tököt, azt együk meg magában, vagy csináljunk belőle salátát akár egy régi recept szerint, akár gyümölcsösen a következő bejegyzés szerint.

Gorgonzolás mini tökpite

Nehézségi fok: Egyszerű
Elkészítési idő: a tészta kb. 10 perc + 30 perc pihentetés, tökpüré kb. 50 perc, összeállítás kb. 15-20 perc, sütés kb. 20-25 perc
Mennyiség: kb. 12 db minipite

Hozzávalók:

Fél adag tészta:

  • 65g vaj
  • 1 tojás sárgája*
  • 125g sima liszt
  • Kb. 20g cukor (elhagyható)
  • Ízlés szerint, kb. 1 kiskanál só
  • 1 evőkanál aprított zsálya (elhagyható)
  • Szükség esetén egy kiskanál víz

 Másik változat szintén fél adag tésztára:

  • 115g sima liszt
  • 1 szűk kiskanál só
  • 75g hideg vaj
  • 1-2 evőkanál hideg víz

Töltelék:

  • 90-100g sütőtök püre
  • Másfél kiskanál frissen apróra vágott rozmaring
  • 20g dió kb. negyedekre aprított dió
  • 20g gorgonzola vagy egyéb kék sajt
  • Ízlés szerint egy kis só, frissen őrölt bors

Grgonzolás  tökpite

  1. A tökpüréhez melegítsük elő a sütőt 200-210 fokra és tegyük be a sütőtököt negyedre vágva. Ha megpuhul (Kb. 35-40 perc) vegyük ki és ha kissé kihült késes élű robotgéppel vagy villával dolgozzuk sima pürés állagúra, és keverjük hozzá a felaprított rozmaringot.
  2. Közben pirítsuk meg a diót száraz serpenyőben kb. 10 perc alatt.
  3. A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és ha a tojásos verziót válasszuk, akkor a legvégén a tojás sárgáját adjuk hozzá. Fóliába csomagoljuk a kész tésztalabdát és legalább fél órára hűtőbe tesszük. **
  4. Az összeállításhoz a tésztát amilyen vékonyra tudjuk (kb. pénzérme vastagságúra) kinyújtjuk. Ezt praktikus két frissentartó fólia vagy sütőpapír között, és egy minél nagyobb sütiformával vagy pohárral karikákat szaggatunk belőle.
  5. A karikák közepe és széle közé teszünk egy kis adag rozmaringos tökpürét, rá egy kis adag sajtot, végül néhány darabka diót. A tészta üresen maradt felét mint egy takarót óvatosan ráhajtjuk a töltelékes felére, majd a széleket villával egybe nyomkodjuk. Egy kis keresztet vágunk a félholdak tetejére.
  6. 180 fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzések:

  • A tészta mennyiségét lehet duplázni, ebben az esetben egy egész tojást érdemes használni.
  • A tésztát előző nap is meg lehet csinálni, sőt ha van hely a hűtőben, a legegyszerűbb ha a tésztalabdát csak kb. 10 percre hűtjük be, aztán kinyújtjuk, és a már teljesen lapos tésztát hűtjük akár egy ájszakán át.
  • Sőt a tökpürét is elkészíthetjük előző nap, így T napra, csak az összeállítás marad.

Gorgonzolás tökite

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s