Bejgli puding egyszerű mandarinmártással

A Karácsonynak már visszavonhatatlanul vége. Már a vízkereszten is túlvagyunk, de nálunk tüntetőleg még mindig áll a fa. Az utcán a kirakatokban, épületeken még mindig látom a karácsonyi díszeket, feliratokat, de valahogy már nem olyan mint három hete. Sokkal inkább van karácsonyi hangulatom ünnepek előtt egy hónappal, mikor elkezdik díszíteni az utcákat, sorra nyílnak a vásárok, lehet finomakat enni, forralt borozni nagykabátban és sapkában.  Bár idén ez nálam teljesen elmaradt, de azért ott volt, mellettem volt, a lehetőség adott volt. Szilveszter után minden ugyanúgy néz ki, de valójában a karácsony érzete, izgalma már elillant. Sőt, mára már a bejgli is kiszáradt. Ugyan mi jó gyerekek voltunk, mindet megettük, de anyunál marad még egy száraz rúdnyi adag, amit megkaptunk és megmentettünk.

Bejgli puding

A módszer a szinte szokásos kalácspuding mintájára készült, nagyon finom lett, következő nap még reggelinek is tökéletes volt, de legfinomabb frissen, enyhén melegen, krémesen.

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. fél óra + 1 nap a hűtőben + 30-35 perc sütés
Mennyiség: Kb. 6 személyre, egy kb. 20×15 (6cm mély) tálban

Hozzávalók a bejgli pudinghoz:

  • 1 rúd bejgli
  • 200ml tejszín
  • 450 ml tej
  • 50-70g kristálycukor, ízlés szerint
  • 80g vaj
  • 3 tojás
  • 1 kiskanál vaníliaaroma vagy egy rúd vanília
  • 3-4 evőkanál mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs (elhagyható)
  • 1 evőkanál rum (elhagyható)
  • 1 citrom reszelt héja

 Hozzávalók a mandarinmártáshoz:

  • 4 mandarin (vagy 1 narancs)
  • 5db aszalt sárgabarack
  • 2 kiskanál mazsola
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 2-3 kiskanál fehér cukor

Bejgli puding

1. lépés
A tejet, a tejszínt, a vaníliát, a vajat és a cukrot egy lábosba tesszük és összefőzzük. Néha megkevergetjük, és a forráspont előtt levesszük a tűzről.

2. lépés
A tojásokat egy nagyobb tálban felverjük. Nem krémesre, csak kézi habverővel vagy villával, hogy összekeveredjen a sárgája a fehérjével. A forró krémből, hozzáadunk egy keveset, elkeverjük, még egy keveset, elkeverjük, összesen kb. egy csészényi meleg tejet. Azaz hő-kiegyenlítést végzünk, hisz ha a meleg tejbe beöntenénk a tojást, édes rántotta lenne. A tojásos keveréket visszaöntjük a tejes keverékbe, hozzáadjuk a rumot és a citromhéjat, és pár perc alatt kevergetve összefőzzük.

3. lépés
A tálba öntünk egy kicsit a tejes keverékből, kb. annyit, hogy egy kisujjnyi magasan álljon a tálban. Felszeleteljük a bejglit, és sorba egymás után, egy kicsit megdöntve elhelyezzük őket, majd ráöntjük a tejes keveréket, úgy, hogy minden szelet süti közé jusson, és jól ellepje a bejgliket. Hagyjuk kihűlni.

4. lépés
Ha kihűlt, tegyük hűtőbe egy-két napra, vagy egy éjszakára (de legalább pár órára), hogy összeérjenek az ízek, és a bejgli szeletek magukba szívják a tejes keveréket. Majd 180 fokon kb. 30 perc alatt süssük meg.

5. lépés (mandarinmártás)
Az aszalt barackot vágjuk apróra, és a mazsolával együtt áztassuk vízbe. Közben a mandarinokat (vagy narancsokat) pucoljuk meg, magozzuk ki, távolítsuk el a fehér kesernyés részeket, daraboljuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, és főzzük kb. 5 percig. Kissé pépesítjük botmixerrel. Leöntjük a vizet az aszalt gyümölcsről, majd hozzákeverjük a gyümölcsöket a mandarin vagy narancspéphez.

Bejgli puding

Megjegyzések:

  • Bármilyen bejglivel működik, nekünk az egy rúd új jött ki, hogy vegyesen kaptunk mákosat, diósat és kakaósat.
  • A bejgli puding citromhéj helyett narancshéjjal is finom.
  • Mi sokat ettük magában is, így mandarinmártásból keveset csináltam, duplázhatunk a mennyiségen. Sőt megbolondíthatjuk egy kis rummal, brandyvel vagy narancslikőrrel.
  • Frissen és langyosan a legfinomabb. Ha marad, tegyük hűtőbe, majd fogyasztás előtt enyhén melegítsük meg mikró sütőben.

Bejgli puding

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s