Lencseleves édesköménygumóval

Ezt a leves vagy egytálétel receptet szántam újévre, mint vegetáriánus – sőt vegán – pénzhozó ötletet. De elvitt az élet, így az év első napjára egyedül maradt a szír lencse a malackával. Ugyanakkor úgy érzem, mindenképp helye van a blogon hisz, a lencse egészséges, viszonylag laktató és remek étel egy munkahelyi ebédnek. Az édeskömyénygumó pedig feldobja, ugyanakkor ellágyítja az ízeket és visz az ételbe egy különleges ízvilágot. Édesköményt egyre többet látok az üzletekben és a piacokon is, de ami igazán új, hogy már egyre többször elfogadhatóbb áron. Ugyanakkor azt gondolom, nem mindig tudjuk mire használni vagy nem mindig merjük. Mivel mi nagyon szeretjük, folyamatosan keressük a felhasználásának módját és igyekszünk meg is osztani. A másik alapanyag amit nagyon szeretünk a koriander, ami meglepően jól megy a lencséhez. Elhagyható, de ha lehet ne tegyük, nagyon finom.
Ugyan ezt az ételt vega receptként definiáltam, de ha valaki mindenképpen hússal enné, nagyon passzol hozzá egy kis kolbász, esetleg sonka vagy csülök.

édesköménygumós lencseleves

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. 60-70 perc óra
Mennyiség: 4 személyre
Előkészítés: A lencsét előző éjszaka áztassuk be

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olivaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma szeletelve
  • 5-6 gerezd fokhagyma szeletelve
  • 1 nagyobb édesköménygumó szeletelve
  • 1 nagyobb paprika (zöld, vagy normál sárga paprika) szeletelve
  • 200g lencse
  • Kb. 1 liter víz vagy alaplé
  • 1 paradicsom
  • 2 babérlevél
  • 2 sárgarépa felkarikázva
  • 2 nagyobb krumpli meghámozva és feldarabolva
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • Ízlés szerint só és bors
  • Friss koriander díszítésnek

édesköménygumós lencseleves

0. lépés
Áztassuk be a lencsét egy éjszakára.

1. lépés
Egy lábosban megmelegítjük az olivaolajat, hozzáadjuk a szeletelt hagymát, fokhagymát, édeskömyénygumót, paprikát babérlevelet és pároljuk kb. 5 percig. Majd hozzáadjuk a lencsét és felöntjük vízzel.

 2. lépés
Ezt főzzük 5 percig, hozzáadjuk a szeletelt répát, majd 10 perc után a szeletelt krumplit, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a pirospaprikát majd addig főzzük míg a lencse megpuhulnak a zöldségek. Ez kb. 20-25 perc. Ha időközben túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még egy kis vizet.

3. lépés
A tálalásnál locsoljuk meg a levest egy kis olivaolajjal és aprítsunk a tetejére friss koriandert.

Megjegyezések:

• A recept Sam&Sam Clark, Casa Moro c. könyve alapján.

édesköménygumós lencseleves

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s