Zsályás csicsóka hagymával és édesköménygumóval

Tegnap megjelent egy cikk az Index.hu oldalán, ami elég lesújtó véleményt fogalmazott meg a magyarok ételhez való viszonyához. Persze a felmérés nem reprezentatív, senki nem is állította. De így is érdekes volt olvasni, sokszor szomorú is, és sajnos nem mondhatom, hogy mély megdöbbenéssel ugrottam egyik sorról a másikra, hisz sok tekintetben egyezik a saját tapasztalatommal. Karácsony másnapján egy családi program miatt vidékre utaztunk, és egy szálloda étteremben ebédeltünk, más nem is volt nyitva aznap. Én kevés húst eszem, most is jól esett volna egy vega menü, de ha ott húsmentesen szeretnék étkezni, akkor a rántott sajton és gombán kívül, a desszerten tudtam volna élni. Illetve nem, mert hét féle desszertből hat különböző palacsinta volt, amiből az egyik „ízes”. Vidéken vagyunk, nem hiszem el, hogy egy szállodának nem lehet felvenni a kapcsolatot 10-15 nagymamával azért, hogy gyümölcsből készült lekvár legyen a palacsintában és nem pedig egy színezett vacak. A kímélő ételük – a csirkesaláta – kritikán aluli volt, viszont a hagyományosabb ételeket korrekten elkészítették. Nem olyan izgalmasan és fantáziadúsan, mint itthon néhány trendi helyen, de ezt adagok méretével ellensúlyozták. Sose értem, hogy ez miért olyan fontos. Két asztaltársaság ment el hamarabb mint mi, és a kb. tíz emberből három esetben vittek el üres tányérokat a pincérek, a többi étel ment a szemétbe. Senki se kérte, hogy elcsomagolják.

csicsóka

Abban a kerületben ahol a cikkben megszólaló népszerű étterem szakácsa László dolgozik, én tulajdonképpen nem is nagyon találok olyan helyet ahol egy könnyű munkaebédet meg tudnék enni naponta. Pedig esküszöm, nagyon keresem. Persze ha erre van igény, akkor érthető, hogy nem akarják a vendéglátósok, hogy rájuk zsizsikesedjen a quiona, szóval nem is hibáztatom őket. Okés, azért találtam egyet-egyet, ugyan nem túl közel, így ritkán tudok kimenni ebédszünetemben, és hát nem is túl olcsón. Szóval drágán, és ebből következően nem tartom tévhitnek, hogy az egészségesebb drágább. Igen, egy egészséges vegetáriánus ételt, ami finom kb. 900-1000 forintért tudok beszerezni, és fél négykor már megindulok az irodai hűtő felé. A két vagy három fogásos menüért is kb. ennyit fizetek, igaz ott milánói makarói tisztán ketchuppal készül rengeteg hússal, de tény, hogy jóval több jóval rosszabb és jóval egészségtelenebb. Tudom, hogy egy alma megvan kb. 50 forintból, de ettől kevesen húzzák ki délig. Egy nem túl drágára pozicionált áruházból reggeliztem ma, egy banánt, egy narancsot, egy körtét és egy natúr joghurtot, 355 forintért vettem. Ugyanitt egy előre csomagolt péksütemény szűk 100Ft lett volna, a szomszéd cukrászdában egy nagyobb pogácsa 140Ft. És utóbbiak lényegesen könnyebben megszerezhetőek, azaz nem kell megmosni, felvágni, összekeverni, mire bekapcsolom a gépet már jól lakottan túl is lehetek rajta. És persze havi viszonylatban nem kevés az árkülönbség. Szóval egészségesen étkezni lehet ügyesen, elfogadható áron, de főleg ha nem vagyunk résen, szerintem az esetek túlnyomó részében drágább.

De, hogy mégse legyen teljesen igazam, egy olcsó, zöldséges ételt hoztam, amit mi első sorban köretnek ettünk, de magában is megállja a helyét egy könnyű vacsinak. Ugyan az édeskömény nem olcsó, de e nélkül is került már asztalra már a köret, szóval simán elhagyható.  Csicsókát nem nagyon látok boltokban, piacon szoktam venni. Bővebben később írok róla, röviden csak annyi, hogy kalóriaszegény és vitamindús. Tökéletes kombináció. Egy hibája van: Felfúj. Így ha épp jelenésünk van, akkor türtőztessük magunkat csicsóka ügyben, és az evéssel várjuk meg a jelenés utáni napot.

csicsóka

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítése: előkészítés 10 perc, sütés kb. 40 perc
Mennyiség: két – három személynek köretként

Hozzávalók:

  • 500-600g csicsóka
  • 2-3 közepes hagyma (kb. 200g)
  • 2 evőkanál aprított zsálya esetleg még egy kis aprított rozmaring
  • 1 kisebb édesköménygumó (elhagyható)
  • Kb. 3 evőkanál olivaolaj
  • Só, bors

 1. lépés
A csicsókát krumplihámozóval meghámozzuk, vagy egy kefével jól átsikáljuk. Kb. másfél centis kockákra vágjuk. A hagymákat nyolcrét vágjuk és a csicsókával együtt egy tepsibe tesszük.

2. lépés
Megszórjuk a felaprított zsályával vagy egyéb zöldfűszerrel, sózzuk, borsozzuk és az olivaolajjal átforgatjuk az egészet.

3. lépés
180 fokon kb. 35-40 percig sütjük.

 Megjegyzések:

  • Az étel mutatósabb ha nem csak vörös, hanem lila hagymát is teszünk hozzá, vagy csak lila hagymával készítjük.
  • Az édesköménygumó nagyon finom, de sajnos drága és ritkán lehet kapni, e nélkül is finom az étel.
  • Mi sült husi mellé ettük köretnek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s