Körtés rukkola saláta

Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy az egészséges, jó minőségű ételek beszerzése szerintem, jobban terheli az ember pénztárcáját, mint ha műkajákat vennénk. Ennek ellenére mégis egy olcsó, de tápanyagokban és vitaminokban dús köretet tettem fel. Most a másik véglet jön. Az egészség marad, de az ár ugrik. Ha valaki nem csinál egy szigorú diétát, amibe még a sajt se fér bele, akkor ez a kombináció egy könnyű, és igazán különleges étel, meglepően kevés hozzávalóval. Viszont az a kevés hozzávaló sajnos nagyon drága.
Finom, olasz vagy spanyol olivaolajból az igazi, aminek van íze is, és a fantasztikus olasz kemény sajtok dobják fel a körét. Ezt a salátát valójában nem étel mellé vagy köretnek képzelem el, hanem magában. Ahogy mi ettük este egy salátavacsinak, vagy ebédre egy tartalmasabb leves után.

körtés rukkola saláta

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: 10 perc előkészítés, 40 perc pihentetés
Mennyiség: 3-4 személyre

Hozzávalók:

  • 4db nagyobb körte
  • 100g parmezán vagy grana padano sajt
  • 100g érett pecorino vagy egyéb juhsajt*
  • Kb. 4 evőkanál olivaolaj
  • 2 evőkanál citromlé (ciromból)
  • 100-120g rukkola
  • Ízlés szerint só, bors

1. lépés
Egy tálba keverjük össze az olivaolajat a citrommal, sóval és borssal. Az öntet egyik felét tegyük egy nagyobb tálba.

2. lépés
Egy zöldséghámozó segítségével szeljünk vékony lapszerű szeleteket a sajtból. Majd hámozzuk meg, és szeleteljük fel a körtét.

3. lépés
A meghámozott, felszeletelt körtét a sajt kb. háromnegyedével tegyük az első lépésben bekevert citromos olivaolajba, és hagyjuk állni egy órát, hogy összeérjenek az ízek.

4. lépés
A tálaláshoz a rukkolához adjuk a körtét, tegyük hozzá a félretett sajtot és a maradék ízesített olajat.

körtés rukkola sali

Változatok:

Bármennyire is finom és egyszerű ez a saláta, van az a pillanat mikor azt mondom nem. Vagy nem így. Pl. egy munkanap után fáradtan és éhesen eszem ágában nem volt körtét hámozni és azt egy órán át citromos olajban áztatni a szépen szeletelt sajttal.  Aztán volt, hogy kedvet kaptam egy régi dologhoz. Így lett néhány új verzió melyek egy kicsit gyorsabbak és szintén nagyon finomak. Nem mulaszthatom el megemlíteni, hogy nagyon finom olivaolajat használtam öntetnek ami magában is bőven elég íz hatást ad.

  •  Egy személyre, felszeletelek vagy eltépkedek egy mozarella sajtot és egy körtét. Hozzáadok kb. 25-30g rukkolát, meglocsolom kb. 4 evőkanál olivaolajjal, és kb. 4-5 evőkanál parmezánt vagy grana padano sajtot reszelek rá. Kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítem.
  • Szintén kb. 25-30g rukkolához kb. 4 evőkanál olivaolajat adok. Egy körtét és kb. 50g gorgonzola sajtot felszeletelek és 180 fokra a sütőbe teszek. Én szeretem ha a körte egy kicsit kemény marad, így kb. 10 percet hagyom a sütőbe. Ha készen van, hozzáadom a rukkolához és sóval, borssal ízesítem.

Megjegyzések:

  • Parmezánt vagy grana padano sajtot már sok helyen lehet kapni. Pecorinot kevésbé. Ha csak parmezánnal (vagy grana padanoval) csináljuk, úgy is finom, én is csináltam így. Ez esetben jó, ha pl. 150g-ot teszünk a salátához. Vagy próbálhatjuk, pl. kéksajttal. Az is nagyon finom a körtéhez.
  • Az eredeti recept több (120g) rukkolát ír, de nálunk egy csomag többnyire 100g, és így is elég. Illetve nekem kevés volt az olivaolaj, így emeltem egy kicsit az adagon.
  • A citrom ízét lehet érezni, de ha már összekeverjük kevésbé dominál.
  • Ha csökkenteni akarjuk az elkészítési időt akkor, simán összekeverjük a hozzávalókat,, de ekkor ha finom olivaolajunk van, érdemes kipróbálni citrom nélkül, vagy kevesebb citrommal.
  • Anna Del Conte receptje alapján.

körtés rukkola saláta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s