Olasz, rumos keksz

Bár az olaszok nem kekszeikről híresek, hanem a leginkább a krémes édességeikről, például fura mód a tiramisuról, ami valójában ott, egy fiatal desszertnek számít, és messze nem jegyzik olyan régóta, mint például a panforte-t. Ilyen és ehhez hasonló süti recept állítólag minden olasz nagymama tarsolyában van. Nem egy bonyolult keksz, sem elkészítésében, sem ízvilágában. Valójában semmi extra tulajdonsága nincsen. Egyszerűen csak finom és gyorsan elkészíthető. És persze igen gyorsan el is fogyasztható. Mi nem tudtuk letesztelni az eltarthatóságát, szerintem mindössze két napig bírta nálunk. Kávéhoz, teához nagyon jó választás.

Rumos keksz

Ugyan a keksz olasz, de díszletnek most mégis keletről választottam. A világ egy távoli pontján fedeztem fel a japán Kokeshi babák ihlette Kimmidoll-okat, de ha valaki hasonlóan beléjük szeret, már nem kell messze utazni. Illetve én támogatom a világlátást, de csak e köré építeni egy utat már felesleges. ;)

Rumos keksz

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: 15 perc előkészítés és kb. 15-20 perc sütés
Mennyiség: kb. 20 db.

Hozzávalók:

  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 evőkanál rum
  • 120g kristálycukor
  • 150g sima fehér liszt
  • Egy csipet só
  • 100g nagyon puha vaj*

1. lépés
A tojás sárgáját robotgéppel verjük habosra a cukorral, addig amíg krémes, halványsárga állaga nem lesz. Ez kb. 6-8 perc. Közben két részletben hozzáadjuk a rumot.

 2. lépés
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, és fokozatosan hozzáadjuk a kikevert tojáskrémhez. Ha elvegyült, akkor több részletben hozzáadjuk a puha (de nem felolvasztott) vajat, és addig keverjük míg homogén állaga nem lesz. Mivel a tészta állaga nagyon lágy, hűtőbe tesszük 10-15 percre.

3. lépés
A sütiket két féle képen süthetjük:

  • Az eredeti módszer, hogy kivajazunk két tepsit, és kb. pingpong labdányi, vagy annál egy kicsit kisebb méretű golyókat készítünk. Elhelyezzük a tepsin, egymástól távol, mert sütéskor nem tartják meg a formájukat, ki fognak lapulni.
  • A másik módszer szerint, (ahogyan én csináltam) kekszformákba, ha az nincs muffin formákba helyezzük a szintén kb. pingpong labdányi adagot. Itt is kilapul a süti, de kb. kisujjnyi magas lesz.

180 fokon kb. 15 percig süssük.

rumos keksz

Megjegyzések:

  • A rum mellett citromhéjjal is nagyon finom a süti, de ez elveszi a rum ízét, és a citrom dominál benne.
  • A cukor mennyisége szerintem reális, nem érezzük túl cukrozottnak. De ha valaki egy kicsit soványabbra szeretné, a cukor mennyiségével lemehet 100-110 grammig.
  • *Ha nem készítettük elő a vajat, vagy nincs türelmünk megvárni, míg puha nem lesz, a legalacsonyabb fokozaton, egy rövid időre betehetjük mikróba. Ne hagyjuk megolvadni, épp csak addig maradjon még puha lesz. Ha nem elég puha és krémes a vaj, akkor nem, vagy csak nagyon nehezen keveredik el a tésztában.
  • Légmentesen, vagy legalább egy jól záródó dobozban kb. egy hétig eltartható.
  • A keksz Anna Del Conte receptje.

olasz rumos keksz

Kimmidoll

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s