Citromos, fahéjas édesköményleves

Greg és Lucy Malouf szakácskönyvei nem igazán ismertek itthon. Majdnem két éve egy bisztróban, aminek galériája egy kis szakácskönyvtárnak volt berendezve találkoztam először az egyik könyvükkel. Persze, hogy megtetszett, így utánanéztem neten miket alkottak, abból mi lehet érdekes számomra, majd az összegzés eredménye az lett, hogy az összes kiadványukat meg kell rendelni. Azonnal. Ez az akció pénzben kifejezve, szabad szemmel is jól látható összeggel ért volna fel, így több mint fél évvel az ismerkedésünk után karácsonyra kiválasztottam azt a kötetet, ami akkor épp a legolcsóbb volt. Ez a Moorish. Nagyon szépen fotózott és igényesen kialakított kiadás. Annak ellenére, hogy már több mint egy éve megvan, a mai napig imádom a kezembe venni, forgatni, olvasgatni. Viszont mikor elkezdtünk főzni belőle valahogy sose úgy sikerült ahogy elképzeltük, így a recept lényegét meghagyva többször kellett változtatnunk valamit, minidig át kellett hangolni egy kicsit a saját ízlésünkre. Ezzel a módszerrel viszont sztárételek keltek életre. Olyanok, amiknek az ízvilága nagyon megfogott minket, főleg engem. Sose hittem, hogy a tahinivel kombinált salátaöntet mennyire finom és kellemes lehet, vagy egy feta sajtos egytálétel miatt kell minden héten spenótot venni a piacon. Itt találtam rá az alap kenyérpuding receptemre és módszertanomra, ami ugyan eredetileg finom csokis, de azóta több kombinációban is megszületett, élen a kókuszossal. És itt ez a skizofrén leves, amit télen finom melengetőnek érzek, és nyáron pedig frissítőnek. Nem tudom, hogy tudja a kettőt együtt, de sikerült neki.

citromos fahéjas édesköményleves

A fahéjtól senki ne rémüljön meg, nem lesz a levesnek sütemény íze. Nem lehet nagyon erősen érezni, de hiba kihagyni, bármennyire is  a háttérben van, kell oda. Itt nagyon fontos a folyamatos kóstolás, a fokozatos, ízlés szerinti citromozás. Mi jóval kevesebbet használunk, mint az eredeti receptben szerepel. Persze több citrommal is finom, de számunkra már túl savanykás volt és nagyon ledominált minden ízt. Erről, és az egyéb tapasztalatokról érdemes elolvasni a megjegyzéseket.

édesköménygumó leves

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. egy óra
Mennyiség: 4 személyre

Hozzávalók:

  • 60ml olivaolaj
  • 2 vöröshagyma, vékonyra felszeletelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db újhagyma (a zöld része is, kivéve a legvége)
  • 2 nagy édesköménygumó (kb. 1 kg)
  • 2 közepes krumpli meghámozva, apróra felszeletelve
  • 1-1,5l alaplé*
  • 1 nagy rúd fahéj, eltörve
  • Fél teáskanál szegfűbors
  • 2 babérlevél
  • Só és bors
  • 2 tojás sárgája
  • 150ml tejszín
  • 1 citrom héja, és kb. két evőkanál a levéből

Tálaláshoz:

  • Extra szűz olivaolaj
  • őrölt fahéj
  • friss petrezselyem

1. lépés
Készítsük elő a zöldségeket. Szeleteljük fel egy tálba a vöröshagymát, az újhagymát, fokhagymát, az édeskömény gumót, és pároljuk nagyjából puhára az olivaolajon.

2. lépés
Adjuk hozzá az alaplevet, és a felszeletelt krumplit. Tegyük hozzá a citrom héját, és babérlevelet. Ez utóbbi két hozzávalót a végén ki kell halászni, így egyszerűbb egy teatojásba tenni vagy egy kis muszlin kendőbe csomagolni. Adjuk a leveshez a félbetört fahéjat, a szegfűborsot, forraljuk fel, majd gyöngyöztessük kb. 20 percet.

3. lépés
Egy nagyobb müzlis tálba tegyük a két tojás sárgáját és keverjük ki a tejszínnel. Szépen fokozatosan, adjuk hozzá a levest, mindig jól elkeverve. Azaz hőkiegyenlítést végzünk, hogy ne legyen rántotta a tojásból. Majd ezt visszaöntjük a levesbe és fokozatosan keverjük benne a már meleg tojásos tejszítnes  levet. Melegítsük fel a levest, majdnem a forráspontig, és főzzük még pár percig.

4. lépés
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és óvatosan adjuk hozzá a citrom levét. Szedjük ki a levesből a citromhéjat, a fahéjat és a babérleveleket.

5. lépés
Tálaláshoz szórjunk a levesre egy kis őrölt fahéjat, locsoljuk meg olivaolajjal, és szórjunk rá friss petrezselymet.

citromos fahéjas édesköményleves montázs

Megjegyzések:

  • Az eredeti recept 2 citrom levét írja. Nekünk volt olyan próbálkozás, hogy majdnem egy citrom levét beletettük, finom volt, de számomra túl savanyú, nagyon erősen citromos. A kb. két, két és fél evőkanálnál lehet érezni a citromot, de még csak kellemesen.
  • *Ez esetben tényleg fontos, hogy alaplével dolgozzunk és ne sima vízzel. Ha ez nincs, akkor egy jobb minőségű ételízesítővel vagy leveskockával. Most mi is egy bio (már amennyire ez bio lehet…) zöldségalaplé porral csináltuk.
  • Megpróbáltuk krémlevesnek is, azaz egy botmixerrel pürésítve. Ezt pürésítés után praktikus átszűrni. Ugyan így is finom volt, de krémlevesként nekünk kevésbé ízlett.
  • Krumpli helyett próbáltuk csicsókával, de a krumpli semlegesebb, a csicsóka elvitte a leves ízét. Utóbbi egészségesebb, finom is, de krumplival sokkal jobb. Petrezselyem helyett próbáltam maradék korianderrel. Bár én nagy korianderrajongó vagyok, de ez petrezselyemmel tényleg finomabb.
  • Az eredeti recept 3 nagy édesköményt ír, de kettő is elég, mi mindig ennyit használtunk. Például, mert már olcsóbb, mint tavaly, de még mindig drága, és mert mindig az utolsó két hatalmas darabot hoztam el az üzletből.
  • Csillagánizst nem ír a recept. Az édeskömény a főzés során veszít az ánizsosságából, így egy kis darabbal vissza lehet hozni. De nagyon erős fűszer, egy felet, vagy egy kis darabot tegyünk bele, ha használunk. A végén ezt is halásszuk ki.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s