Fehércsokis madeleine citrommal és szerecsendióval

Nem hittem volna, hogy ezekben a napokban a teafőzésen és a nyuszi etetésen kívül más is történni fog a konyhában, azt meg pláne, hogy elő fog kerülni a fényképezőgépem. De annyira szépen sütött a nap a hétvégén, hogy nem voltam képes egy régebbi, de még mindig megírásra váró, sötétbarnára designolt sütőtökös italt feltenni. Valami más színvilág kellett. Valami nagyon tavaszi.

blog2

Ugyan vagy két hete látom, hogy rügyeznek a bokrok, sőt, az utcánkban egy fa már virágzik is, nem bírom nem észrevenni, hogy néhányan már rövid ujjú pólóban kószálnak az utcán, de szerintem ennyire azért még nincs tavasz. És annyira sincs, hogy bogyós gyümölcsöket, akár epret tegyek fel mint szezonális recept. Így marad egy tavaszváró, finom kis tea süti. Madeleine valamelyik héten megláttam a büfében vettem délutánra. Jó volt, de nem hozta azt az élményt amit eddig adott ez az aprócska süti, akár úgy, hogy máshol vettem, akár úgy, hogy én magam csináltam. Így motoszkált bennem, hogy már elég régen volt, hogy csináltam, így valamelyik hétvégén elő kéne szedni azt a formát.
És ha már a formánál vagyunk. Ha valaki mostanában épp gondolkodik azon, hogy milyen madeleine formát vegyen, annak mondom, hogy valószínűleg Proust regényében is pont ilyen kis sütemény merült a teába, így talán ez mondható klasszikusnak. De több mint maximálisan megértem és együtt érzek azon sütni szerető sorstársakkal, akik nem szeretnék a nyers tésztát, egy kiskanálról 94-szer belecélozni egy szűk három centis formába. Mivel ez a recept nagyon variálható, variálják is rendesen, nálam is áll még sorban néhány ötlet amit ki kell próbálni, így esélyesen egyszer én is beruházom egy nagyobb formára.
Ez nem az alaprecept, ennek ellenére ebben a változatban most tényleg semmi extra nincsen. Olyan alapanyagokból készült ami szinte minden háztartásban megvan, vagy ha mégse, akkor a kisközértből lehet pótolni. Se mandula, se rózsavíz, se egyéb fűszerkombináció. Mindössze egy kis szerecsendiót reszeltem bele, de az annyira adja magát a fehér csokihoz.

 blog1

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: Összeállítás: kb. 20 perc, Sütés: pici (kb. 3 centis formák esetében) 12 perc* adagonként
Mennyiség: pici (kb. 3 centis formák esetében) kb. 94-110 db attól függően mennyit teszünk a formába*

Hozzávalók:

  • 125g vaj
  • 125g fehércsoki
  • 4 tojás
  • 150g fehér cukor
  • 70g barna cukor
  • 300g sima liszt
  • Másfél teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • fél teáskanál reszelt szerecsendió (elhagyható)
  • 1 citrom héja reszelve*

1. lépés
A vajat és a fehércsokit felkockázzuk és vízfürdő felett* felolvasszuk. Figyelünk rá, mert a fehér csoki hamar megéghet. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.

2. lépés
Közben a tojásokat és a kétféle cukrot robotgéppel habosra verjük, kb. 8-10 perc alatt.

 3. lépés
A felvert tojáshoz hozzászitáljuk, lisztet, a sütőport, belereszeljük a szerecsendiót, és a citrom héját és a hozzáadjuk a vaníliaaromát. Ezt követően a kihűlt csokis vajas keveréket, majd elvegyítjük, hogy egy homogén masszát kapjunk.

 4. lépés
Előkészítjük a formát (szükség szerint vajazzuk, lisztezzük) és 180 fokra melegített sütőben kb. 12-13 perc alatt kisütjük, épp csak addig míg a tésztának egy kis színe lesz. Díszítésnek enyhén megszórhatjuk porcukorral. Esetleg fahéjjal vagy szerecsendióval kevert cukorral. Langyosan a legfinomabb.

 blog4

Megjegyzések:

  • A receptet nyugodtan lehet felezni, a leírt mennyiség alapján kb. 100 kicsi és 30-40 nagyobb süti lesz.
  • Ha citromosabb ízt szeretnék, akkor pár csepp citromot csavarhatunk még a tésztába.
  • A sütési időre figyelni kell, nagyobbak esetén kb. 15-17 perccel lehet számolni.
  • A vízfürdő azt jelenti, hogy lábosba kevés vizet öntünk, azt feltesszük a főzőlapra, majd beleteszünk egy hőálló tálat, úgy, hogy az alja ne érintse a vizet. Így olvasszuk össze a csokit a vajjal. A csokis tálat óvatosan vegyünk le a másik tálról, hisz hirtelen megcsaphat a forró gőz.
  • Ha szilikonos formánk van (mint nekem) praktikus kivenni a sütőrácsot, és a rácsra helyezve tölteni meg a kis formákat, mert különben nyeklik-nyaklik az egész és kezelhetetlen.
  • Jó ötletnek tűnik, hogy a formába egy kevés cukrot szórjunk, és arra öntsük a tésztát. Sajnos a szilikonnak nincs olyan jó hővezetése, mint a fém formáknak így nem fog 12 perc alatt karamellizálódni, csak beleragad a tészta és nem lesz szép barázdált a süti.
  • Ez esetben érdemes egyszer a szilikont is kivajazni egy kicsit. Ha új mindenképp, és akkor is ha régen használtuk.
  • Eric Lanlard receptje alapján.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog3

Advertisements

2 thoughts on “Fehércsokis madeleine citrommal és szerecsendióval

  1. wow, nagyon pazar és biztosan finom is! Egyszer ettem hasonlót, amit egy pakisztáni lány sütött Londonban, cardamommal és rózsaszirommal, rózsavízzel. Na az is finom volt! A fotók mesések, érzem a tavasz illatát :-)

    • Köszönöm Anikó! :) Ez fura, hisz ez a süti (tudtommal) eredetileg francia, de mégis annyi helyen előjön ezzel a rózsavízes kardamomos kombóval, ami inkább a közel-keleti konyhák jellemzője. És az egyik kedvenc ízvilágom. (ld. a lassi bejegyzésemet tavalyról) Egyébként az első madeleine sütim talán pont ilyen volt, csak csoki nélkül. Talán Nigella könyvéből…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s