Tex-Mex Enchillada egyszerűen

Tavalyi utazásunk első estéjét messze nem Hongkongban kellett volna töltenünk, de mivel közbe jött egy tájfun, így ott ragadtunk. Miután tutira kiderült, hogy még pár napig nem lesz olyan járat ami tovább visz minket, nem tudtunk mást tenni, mint átfoglalni a jegyeket, és még a reptérről keresni szállást. Mikor mindennel végeztünk kisétáltunk a reptérről, felszálltunk a 21A buszra és bementünk a városba. Ettünk, kisétáltunk a Hongkong Promenadera éjszakai felhőkarcolókat bámulni, helyi koncertet hallgatni, és amint visszaértünk aludtunk. Valamiért úgy döntöttük a következő napokra másik szállásra megyünk, így reggel mikor elbúcsúztunk, kértük a recepciós srácot, hogy adjon nekünk egy metró térképet. Ránk pillant, majd az okos telefonra, és mint valami őskorból ide-időutazott turistára értetlenül bámult, hogy minek térkép hisz nyilván van a telefonra metró-vonal alkalmazás. Mivel még wifi is volt, megmutatta melyik app-et kell letölteni aztán hadd szóljon a tájékozódás modern formája.

Blog_Mexikói2

A történetben a másik szál, hogy mostanában ha nem volt időm kimenni enni, fellógtam a szomszéd cég büféjébe és vettem egy quesadilla-t. Ami persze nagyon jól jön, de valójában a benne lévő összes hozzávalónak azaz a mozzarella sajtnak és EU paradicsomnak, minimális köze sincs a mexikói változathoz, mint ahogy annak se volt amit egy mostanában épp felfutó ágon lévő  étteremben kóstoltam. Szóval már annyira akartam valami megközelítőleg mexikóit enni.

Nemrég panaszkodtam arra, hogy a környékünkön alig van könnyebb étel, és mivel már sokmindent unok, ha nem főzünk akkor a néha rendelni szoktam. Ami úgy néz ki, hogy tanulva a hongkongi barátainktól még a földalattin a reggeli előtt már az ebédet nézem, azaz munkába menet a Foodpanda APP-et böngészem. Azt látja a kis okos milyen éttermek vannak a közelemben, ugyanis igyekszem nem a város másik végéről választani. Többnyire az akciókat szoktam nézni, de most épp a mexikóira szűrtem, így végre sikerült valami ígéreteset találnom. Mondjuk oda még nem jutottam el, hogy a rendeléshez is kipróbáljam az Foodpanda appet, de mire ebédrendeléshez érek, már nem kell elhavazva böngészni a netet (mondjuk nem mintha bonyolult lenne) hanem egy pillanat alatt rábökök arra amit kitaláltam reggel. Na jó, nem mindig egy pillanat alatt, hisz többnyire van kis kép vagy magyarázat, így néha dől a reggeli terv, de mindegy. No, és így böktem a mexikóira is. Akkor pont jól jött, hogy a becsültnél korábban kiszállították, és nagyon finom volt. Ez adta az ihletet, hogy hétvégén megpróbálkozzunk valami hasonlóval. Ez inkább amolyan tex-mex-homebisztros változat, autentikus ételt hozzávalók híján nem tudtunk csinálni. Sőt mivel még nem jártunk arra, valójában csak sejtésünk van arról milyen lehet egy igazi mexikói fogás. Az avokádó pedig nem lett puha, így a finom guacamole elmaradt, de sebaj, lett helyette paradicsom salsa, és a tanulság, hogy a következő hasonló recepthez időben vásároljak.

A pandát pedig itt találjátok:  http://www.foodpanda.hu/

Blog_Mexikói1

A szószhoz
• Kb. 2 evőkanál olivaolaj
• 1 kisebb vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál római kömény
• 1 teáskanál szárított oregánó
• 1/2 teáskanál fahéj
• 1-2 chili ízlés szerint vagy
• 1 doboz konzervparadicsom
• 2 dl alaplé vagy víz

A fűszeres csirkéhez
• 400g csirkemell
• 1 kiskanál füstölt pirospaprika
• Fél kiskanál fahéj
• Fél kiskanál római kömény
• Chili ízlés szerint (kb. negyed kiskanál)
• 2 gerezd fokhagyma összezúzva
• Fél lime
• Kb. 3 evőkanál olaj
• Alaplé vagy víz

A babhoz
• 1doboz konzervbab (400g)
• Fél póréhagyma
• 1-2 evőkanál olivaolaj

Az összeállításhoz
• Kb. 8 közepes tortilla (vagy amekkora tetszik, kicsiket is lehet)
• Kb. 150g reszelt sajt
• Egy pohár tejföl
• 1 bő marék korianderzöld

Paradicsom salsa
• 2 paradicsom
• Fél lilahagyma
• 1 evőkanál lime lé
• Só, és bors,
• Ízlés szerint friss chili paprika
• Kb. 3 evőkanál apróra vágott korianderzöld

1. lépés
Olivaolajon megpároljuk a hagymát, és majd hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, és az egészet kissé megpirítjuk, vigyázva, hogy a fűszerek ne égjenek meg. Hozzáadjuk a paradicsomot, alaplevet és a chilit. Sóval, borssal, és ha a paradicsom túl savas, egy kis cukorral ízesítjük. 15 percig főzzük, ezt követően simára turmixoljuk.

2. lépés
Kockázzuk fel a csirke mellett. Az olajba belekeverjük a fűszereket és a lime lét, adjuk hozzá a csirkemellet. Pácoljuk pár órán keresztül vagy egy éjszakán át. Pirítsuk meg csirkét, kb. 5 perc alatt. (Ha maradt a pácból nyugodtan öntsük rá.) Majd öntsük fel annyi alap lével vagy vízzel, hogy ellepje. Pároljuk puhára a húst.

3. lépés
Oliva olajon melegítsük össze a babot és a póréhagymát, kb. 5-10 perc alatt.

4. lépés
A tortilla lapokat mikróban átmelegítjük egy kicsit, hogy egyszerűbben lehessen tekerni. Beletesszük a babpürét, a csirkét és a hagymát. Egy kis tejfölt és reszelt sajtot teszünk a tetejére, majd összehajtjuk. Ráöntjük a szósz, hogy ellepje a tortillákat, a tetejét megszórjuk sajttal, és 180 fokon 20 percig sütjük, amíg a sajt megprirul.

5. lépés
Minden hozzávalót nagyon finomra aprítunk, (nem turmixolunk) és jól összekeverjük.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Blog_Mexikói3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s