Orgona torta – Ehető virágok

Orgona projekt 2. rész

Nehéz elkezdeni mit írjak erről a tortáról. Közel egy éve vártam arra, hogy virágos recepteket próbáljak ki témában megvásárolt szakirodalomból vagy onnan ihletet merítve a saját elképzelésem alapján. Ez a recept is így született. Viszont rá kellett jönnöm, hogy bármennyire is varázslatos a virágok illata, nem minden esetben olyan intenzív aromája mint amilyenre az illatuk alapján számítunk. Bár szeretem a fűszeres ízeket, de tavalyi hongkongi teakóstolás tanított meg arra, hogy nem mindennek kell, hogy elképesztően erős aromás íze legyen, ahhoz, hogy jó, és élvezetes legyen. Be kell vallanom, hogy egy vakteszten meg nem mondanám, hogy ez a süti orgonás, vagy azt, hogy pont az orgona aromáit érzem. Sőt több helyről jött a kérdés, hogy vajon milyen íze van az orgonának? Na igen. Ugyanakkor mégis annyira mutatós és (számunkra) különlegesen finom ízű lett ez a torta, hogy felteszem úgy, ahogy készítettem. Bár nagyon ajánlom az orgonát, élvezetm minden pillanatát a kísérletezésnek, de ezek alapján azt (is) gondolom, hogy orgona nélkül borítékolható a siker.

orgona torta

Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Elkészítési idő: kb. 40-60 perc és egy óra sütés, majd 20 perc pihentetés
Mennyiség: egy kis 20 centi átmérőjű torta

Hozzávalók a krémhez:
• 250g natúr krémsajt
• 250g mascarpone
• 150g porcukor
• 2 evőkanál tej
• 1 teáskanál vanília kivonat
• Kb. 10g orgonavirág, fele egészben, fele apróra vágva

Hozzávalók a tésztához:

• 370g kristálycukor (vagy k. 250g cukor és 120g orgonás cukor)
• 225g vaj (szobahőmérsékleten)
• 6 tojás (M-es méret)
• 450g liszt
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 250ml natúr joghurt (lehetőleg sűrű, görög jellegű)
• 1 teáskanál vanília kivonat
• Egy-két csipet só
• 1 lime leve és reszelt héja
• 3 evőkanál orgona tea* (elhagyható)
• 20g orgonavirág, fele egészben, fele apróra vágva* + 1-2 evőkanálnyi a díszítéshez

1. lépés (krém)
Egy tálban robotgéppel (vagy kézi habverővel) keverjük ki a krémsajtot és a mascarponet, az összes hozzávalóval együtt, még homogén enyhén habos állaga nem lesz. Ez kb. 3-4 perc. Ne keverjük túl, mert összeeshet. Tegyük a hűtőbe.

2. lépés
A tésztához robotgéppel a puha vajat keverjük habosra a cukorral, kb. 5 perc alatt, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Minden tojás után kb. egy percig keverjük, még teljesen homogén állaga nem lesz. Ezt követően adjuk hozzá a következő tojást.

3. lépés
A lisztet szitáljuk át legalább egyszer a szódabikarbónával együtt, és adjuk hozzá a sót. Ennek, majd a joghurtnak a harmadát adjuk a cukros, vajas tojáshoz és keverjük homogénné, majd így tovább még az összes liszt és joghurt el nem fogy. Ezt követően adjuk hozzá a vanília kivonatot, az orgonás teát, és a lime levét és héját. Keverjük homogénné a virágokkal együtt.

4. lépés
A tésztát átöntjük két 20 centis tortaformába és 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

5. lépés
A tortalapokat hagyjuk kihűlni teljesen, majd megkenjük az egyik tetejét vastagon a krémmel, rátesszük a másikat és annak a tetejét is megkenjük. Ha marad krém, elkenjük a torta oldalán. Fontos, hogy a tésztalapok kihűljenek, különben elolvad a krém. Néhány orgona virággal díszítjük.

orgona torta

orgona torta

Megjegyzések:
• Az orgona tea elhagyható, de kb. egy púpos evőkanál virághoz egy deci vizet forralunk, majd 2-4 órán át ázni hagyjuk.
• Az orgona virág egy részét apróra vágjuk ahogy a bazsalikomot vagy egyéb fűszernövényt. Így elvileg jobban kiengedi az aromáit.
• A krémet előző este is elkészíthetjük, sőt ez talán még használ is, hogy az ízek összeérjenek. A nyers tésztát is tárolhatjuk egy éjszakát a hűtőben.
• Miche Bacher, Cooking with Flowers című könyve alapján

https://www.facebook.com/HomeBisztro

orgona torta

Advertisements

6 thoughts on “Orgona torta – Ehető virágok

  1. Fantasztikus ez a torta. Biztosan nagyon finom is, amit ugy kepzelek el, hogy igazan konnyed izei vannak, nem tolakodo es arrogans, hanem lagy, sejtelmes izvilag. Gratulalok. Neked, mert gyonyoruen rekonstrualtad a tortat, es a kitalalojanak is! Le a kalappal!

    • Köszönöm. :) Valóban jó volt, de pl. a krémen rengeteget változtattam, és könnyed ízvilága volt, de a sajtkrém ad egy kellemes pikantériát.

  2. Elegáns, gusztusos, Edinás! Mind a torta, mind a fotók. Gratulálok, és biztos vagyok benne, hogy megérte belefektetni az energiát. Jóga után egy ilyen torta maga a Mennyország. …meg persze bármikor máskor is. ;) :D

    • Köszönöm! :) :) Most jövök jógáról. Valóban jól esne megenni, mert mindjárt elalszom. De már nincs belőle. Ellenben küldtek egy újabb adag orgona szállítmányt…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s