Eton Mess eperrel és bazsalikommal

Ezt a pohárdesszertet az angol Eton Mess ihlette. Valójában az is. E brit kultikus pohárkrém három légyeges hozzávalóból áll, tradicionálisan eperből (egyébként bármilyen más bogyós gyümölcsből vagy azok kombinációiból), habcsókból, és tejszínhabból. És ha már a variációknál és az angolok kedvenceinél tartunk, eper helyett (vagy mellett) használhatunk sült, vagy főtt rebarbarát is magában, vagy akár egy kis friss gyömbérrel megbolondítva. Az Eton Mess-en kívül ihlethette volna kiskorunk klasszikus desszertje is, a tejszínhabos eper, csak be kell vallanom e nélkül nem biztos, hogy eszembe jutott volna habcsókot törni a desszertbe. Ami fura, hisz ott a régóta ismert pavlova tora is, aminek szintén habcsók, tejszín és gyümölcs az alapja.

blog eperhab1

Intermezzo:
Jut eszembe pavlova, talán ez az egyszerű változat is fenn lesz a blogon. A napokban maradt két tojásfehérjém, abból fényes és kemény habot vertem*, amit cukorral és tonkababbal ízesítettem. Majd jött a tejszínhab amihez szintén egy kis cukrot és tonkababot adtam, és gyümölcs feltétként friss epret használtam. Ez a tonkababos verzió elképesztően jó volt. Nem csináltam ragacsosan édesre, és az epertől pedig friss lett, a tonkabab pedig adott neki egy kis különleges ízvilágot. Hmmm….

blog eperhab3

Bár nagyon szeretem a tejszínhab ízét, ezért sokszor a fenti, eredeti verziót készítem, de most egy masszívabb krémet szerettem volna. Így mascarponét adtam a tejszínhez, és sorry, de fehércsokival tettem hizlalóbbá, majd egy kis fűszernövénnyel bolondítottam meg, vagy mondhatni frissítettem a desszert ízén. Most éppen bazsalikom volt a befutó, ami nagyon jól passzol az eperhez, és ugyan kissé szokatlan, de kellemes ízeket ad a pohárkrémhez. Nyilván ki lehet hagyni, de szerintem érdekes kísérlet kipróbálni. Ahogy majd nyáron a bazsalikomos limonádét is, ami biztos itt is fenn lesz, hisz már egész előrehaladott fázisában járok a kísérletezésnek. Lényegében már csak arra várok, hogy a bazsalikomlevelek tömegesen megjelenjenek a piacon a Bazsalikomos Bácsi standján. De egyenlőre még csak spenótja van, az viszont sokmindenre inspirál, csak sütire nem. Bazsalikom helyett jó alternatíva még a menta is, ami egy hasonlóan finom és elterjedtebb változat. Szintén jól megy az eperhez, és szintén finom limonádét lehet belőle készíteni.

A recept egy kis Homebisztro bemutatkozóval, és sok, mások által alkotott finomsággal egyetemben a 2014 májusi Kifőztük magazinban is megjelent.

blog eperhab2

Elkészítési idő kb. 40 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: 4 személyre egy kis adag

Hozzávalók:
• 400g eper (vagy ha van sült eper)
• 1 evőkanál barnacukor
• 1 evőkanál rum (elhagyható)
• 100g fehér csoki
• 125g mascarpone
• 300 ml habtejszín
• Fél tonkabab reszelve, vagy negyed kiskanál szerecsendió (elhagyható)
• 2 evőkanál fehércukor
• 100g habcsók*
• 1 marék friss bazsalikom vagy menta (kb. 3dkg)

1. lépés
A megmosott kicsumázott epret, vágjuk fel nagyobb darabokra, és kb. 10 perc alatt főzzük össze a barnacukorral, majd a vége felé (kb. 6-7 percnél) adjuk hozzá a rumot. Tegyük félre, esetleg hűtőbe. Vagy használhatunk a sült eperből is.

2. lépés
Vízfürdő felett olvasszuk fel a fehércsokoládét.** Mivel könnyen megég, már akkor vegyük le a gázról, ha kb. a 80%-a felolvadt, és keverjük el. Hagyjuk kihűlni.

3. lépés
Habbá verjük a tejszínt egy szűk evőkanál fehércukorral, majd hozzákeverjük a mascarponét és a fehér csokit. Reszeljük a krémbe a tonkababot vagy a szerecsendiót ha használunk és forgassuk hozzá az összetört habcsókot.

4. lépés
Vágjuk apróra a mentát vagy a bazsalikomot, majd egy evőkanál cukorral őröljük pépesre egy mozsárban.

5. lépés
Az összeállításnál figyeljünk arra, hogy az eper legalább szobahőmérsékletű legyen, hogy ne olvadjon meg a tejszín. Kis pohárkákba, vagy egy nagy tálba rétegezzük az epret és a tejszínkrémet, és közbe adjuk néha hozzá egy kicsit a cukros bazsalikomból vagy mentából.

Megjegyzések:
• *A habcsók mennyiségével egy kicsit eltérhetünk, nem szent írás. Ha nem kapunk, vagy nem akarunk bolti habcsókot, akkor ehhez a mennyiséghez talán 3 szobahőmérsékletű tojásból csinálhatunk habot, ahogy az epres rebarbarás pavlovánál. Az arány, 1 tojásfehérjéhez ízlés szerint 40-50g cukrot adunk részletekben.
• ** Az is finom, ha a csokit csak a krémbe reszeljük, így nem kell felolvasztani.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Advertisements

4 thoughts on “Eton Mess eperrel és bazsalikommal

  1. Ez valami csoda! A fotók nemkülönben, sőt igazából olyan visszajárok-gyönyörködni-bennük típusúak. :) És igaz, hogy van a desszertedben habcsók, de akkor is boldogan kanalaznám, miközben Macit simogatnám, amint épp az ölemben ül. ;)

    • Köszönöm szépen! :) :) De hidd el, ez a szituáció amit felvázoltál mission impossible. Maci nagyon szeretné az édességet, így ha az öledben lenne miközben a pohárkrémet ennéd (mondom ennéd) tolná a kis képét az arcodba vagy a pohárba. Én többször lettem megmentve mikor a kaját a fejem fölé kellett emelni. :)

      • Akkor nincs mese,döntenem kell: Maci vagy pohárkrém. Először pohárkrém, aztán Macisimi, de csak azért ebben a sorrendben, hogy egy esetleges pohárkrém előtti simivel nehogy idő előtt elkapassam, és aztán akkor is jöjjön, amikor én a krémmel foglalkozom. :D

      • Na igen, minden szervezés kérdése. De ha előbb eszel, akkor azt megérzi a kis szimat, és vadul szuszogni fog a szádba… :) :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s