Thaiföld – Thai red curry

Autentikus Ázsia Projekekt – 1. rész, bevezető

Mikor a Kifőztük magazinba küldtem ezt a receptet, ugyan már érett a gondolat, hogy blogon kéne egy Autentikus Ázsia Projektet csinálni. Akkor még kissé zöld volt ez a gyümölcs, de most beérett, piros lett, így bevezetésnek stílszerűen adja magát Thai Red Curry.

Thai red curry

Ázsiát és emellett a konyhájukat nagyon szeretem, szeretjük. Minden alkalommal mikor az ottani ételek közül kerül valami az asztalunkra, az illatok majd az ízek azonnal visszarepítenek minket ázsiába. Mielőtt félreértés lenne belőle, ez nem az utazás egy új, és olcsó alternatívája, egyszerűen csak jönnek az emlékek, és beindul a sírás, hogy most hol lennénk nagyon szívesen azon helyek közül ahol eddig voltunk, vagy azon helyek közül amiket célba vettünk.
Ugyan nem hivatalosan, hanem eléggé elnagyolva a saját, sajnos igen korlátozott számú élményeimből kiindulva, az ázsiai konyhát most három nagy csoportra osztom. Az osztásból kimaradnak igen meghatározó helyek is, például Japán, vagy Kína ahol vagy nem jártam, vagy ha még érintettem is, nem igazán tudtam belevetni magam az ottani ízekbe, így saját élményről, tapasztalatról aligha tudok beszámolni. Itthonról indulva az első csapat a közel-kelet konyhája, amibe az arab hatás miatt egy kis földrajzi rugalmassággal szerepel ugyan néhány afrikai ország (no meg egy pici Európa is). Aztán jön India, majd a délkelet-ázsiai országok. Természetesen mindhárom csapaton belül is nagy a változatosság, és területenként vagy akár háztartásonként a különbség. Más ízekkel találkozunk Törökország különböző részein, Jordániában, Izraelben, és pláne a földrajzi rugalmasság miatt bevett Marokkóban. Azok a ragú jellegű fogások, melyek itthon is elterjedtek mint indiai ételek, leginkább az észak-indiai gasztronómiára jellemzőek, délen teljesen más típusú fogások kerülnek a helyiek asztalára. Nagyon jól megkülönböztethető pl. a thai, burmai és az indonéz konyha, ugyanakkor érdekes, hogy pl. a Rendang marha ragú egy tipikus maláj, egyben tipikus jávai étel is, ami persze balin is népszerű.

IMG_5399

A fűszerezés tekintetében azt láttam, hogy közel keleten inkább a száraz fűszerek a jellemzőek, vagy azok keverékei. Ugyan vásárlócsalogatóként nagy kúpokban állnak a fűszerporok a piacon, de mikor mi vásároltunk, minidig hátra mentünk az üzletbe és az egészben hagyott fűszerekből álló keveréket előttünk, frissen őrölték meg. A fűszerkeverék közül a legismertebb például a zaatar, a ras el hanout vagy a dukkah, ahol akár 6-8 fajta fűszert kevernek össze. Gyanítom nem mindenki ugyanabban az arányban, és minden kereskedőnek megvan a maga jól bevált receptúrája. Bár itthon fűszerként ismerjük a curry port, ami valójában Indiában nem hiszem, hogy egy túl ismert fogalom lenne. (Bár ki tudja, a nagyvárosokban ott is tele voltak az utcák maggi sült csirke fűszerkeveréket hirdető plakátokkal.) Ott is vannak ismert fűszerkeverékek, mint például a garam, vagy a chat masala. De ott inkább azt láttam, hogy kikészítik a masala dabba-t (ez egy kör alakú doboz, amiben jellemzően hét vagy több kis kör alakú lezárt dobozka van virág alakban elrendezve) vagy ki vannak készítve a kis tálkák és csak pakolják a félkész ételbe a különböző fűszerporokat, vagy az egész fűszerdarabokat amiket szárazon vagy egy kis olajon megpirítanak, és ezt követően tesznek az ételbe. Persze minden étel alapja a dinsztelt hagyma, amihez a pépes friss gyömbér és fokhagyma keveréke jön. Délkelet-Ázsiában pedig ebben a formában lényegében nem használnak fűszereket. Legalábbis nem sokat. Ott a friss alapanyagokból készült paszta adja meg az ételek ízét. Többek között a hagyma, gyömbér, galangal, és persze az elképesztő mennyiségű chili keveréke, amit tradicionálisan mozsárban zúznak péppé és elkészítéskor kaffir lime levével és thai citromfűvel ízesítenek.

thai red curry

Bármennyire is különbözőek az ételek és az ízek, egy dolog közös ezekben a konyhákban: Minden ételnek intenzív és összetett íze van, amit úgy érnek el, hogy rengeteg fűszert, alapanyagot használnak fel. Sok ételt látok ázsiaiként aposztrofálva mindössze 5-6 hozzávalóból, amiben már benne van a csirke vagy a hal is. Persze ez érthető, hisz mi itthon nem szoktunk ahhoz, hogy két masszív oszlopban sorolja a recept a hozzávalókat, és ahhoz se, hogy az alapanyagok zömét csak speciális üzletekben lehet beszerezni, amiből itt a fővárosban is elvétve akad. Vidéki barátaim, ismerőseim szerint pedig Budapesten kívül az ilyen helyek száma nulla. De az igazság sajnos az, hogy attól, hogy van benne mondjuk pisztácia, szójaszósz, kókusztej, vagy friss chili paprika, még messze nem lesz az étel ázsiai. Ehhez sok, és pláne viszonylag nehezen beszerezhető, különleges alapanyagok kellenek. De sajnos csak így lesz a főztünk finom, és autentikus ázsiai ételt.
A fentiek alapján az előkészítés is egy kicsit több időt vesz majd igénybe. Bár itt is adott az „előző napon előkészítjük lehetőség” de erre egy másik bejegyzésben lesz egy barba-trükk. Ugyanakkor a receptek zöme nem sokban különbözik egy pörkölt elkészítésétől. Érdemes próbálkozni, tényleg fantasztikus.

thai red curry

Elkészítési idő bő egy óra
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: 4 személyre

Red curry szószhoz:

  • 1 thai citromfű
  • 1 közepes hagyma vagy 2 salotta hagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér meghámozva
  • 1 ujjnyi galangal (ha ez nincs, további 1 ujjnyi gyombér) meghámozva
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-2 friss vörös chili kimagozva, felszeletelve (vagy ha nincs, akkor chili pehely és egy kápia paprika)
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 teáskanál őrölt koriander (vagy egész, és mi őröljük meg mozsárban)
  • 1 evőkanál barna cukor (a legjobb ha van pálmacukor)
  • 2 evőkanál limelé

Összeállításhoz:

  • 1 evőkanál kókuszolaj, vagy napraforgó olaj
  • 400ml kókusztej
  • Fél kiló csirkemell felkockázva, vagy csíkozva
  • 2-3 dl alaplé
  • 1 kisebb padlizsán kockára vágva
  • 1 kápiapaprika felszeletelve
  • 1 paradicsom, vagy 4-5 koktélparadicsom
  • 2-3 kaffir lime levél
  • 1 thai ciromfű
  • A végén ízlés szerint egy kis citromlé, halszósz vagy cukor.

A tetejére:

  • Egy marék friss koriander
  • 3-4 szál újhagyma
  • Egy marék thai bazsalikom (elhagyható)

1. lépés
A red curry hozzávalóit egy késes élű robotgépben összeturmixoljuk. Vagy ha van nagy kőmozsarunk abban ugyan munkásabb, de autentikusabb és finomabb is.

2. lépés
Egy nagy serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a már kész curry szószt, és az forráspontig melegítjük.

3. lépés
Hozzáadjuk a felszeletelt csirkehúst, kicsit pirítjuk, hozzáadjuk a kókusztejet, a thai citromfüvet egészben (előtte egy kicsit megzúzzuk a kés lapjával), a kaffir lime levelet, az alaplevet, és főzzük kb. 30 percet.
Fél óra főzés után hozzáadjuk a felszeletelt padlizsánt, kápiapaprikát, és a paradicsomot a legvégén.

4. lépés
És itt jön kóstolás, ahol egyensúlyba hozzuk, az édes, a savanyú a csípős és a sós ízeket. Ha nem elég édes egy kis cukrot adhatunk hozzá, ha egy kicsit savanykásabbra szeretnénk 1-2 evőkanál lime lével segíthetünk, (szerintem egy evőkanálnyi kell hozzá) tehetünk hozzá még chilit, vagy chili pelyhet ha nem elég csípős, és ha nem elég sós, akkor egy kis halszószt önthetünk hozzá.

5. lépés
Apróra vágjuk az újhagymát, koriandert, és bazsalikomot ha használunk, és miután tálakba szedtük, ezzel díszítjük, ízesítjük az ételt.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

IMG_1166 IMG_1153 20040928_093 20040928_083

IMG_1696 IMG_1695 IMG_1692

IMG_1651IMG_9305 IMG_k1133 similan IMG_k1400 baloonbaloon

IMG_k4542 IMG_k4673 IMG_k6078

blog_red curry4

Advertisements

4 thoughts on “Thaiföld – Thai red curry

    • Köszönöm. :) Gondoltam ám Rád mikor írtam. :) Egy már fotózva, egy bejegyzés koncepciója most körvonalazódik újra, mert lettek új ötleteim. De a fotómodell a fotózás előtt elfogyott, így csak simán vacsi volt. Most viszont spárga láz van. Dolgoztam szombaton, így kimaradt a heti piac nap, ami miatt stressz van, de csöpögtetem a következőket… :) :)

  1. Szuper írás. Őszinte leszek, a fotók ismét fantasztikusak, magával ragadóak, az ételt most azonnal behabzsolnám, de nem állnék neki megfőzni. Ebben a tekintetben kényelmes vagyok. Megyek vendégségbe, vagy várom a Barbatrükköt!!
    Szuper voltál ismét!!!

    • :) :) Köszönöm szépen. Egy későbbi szerintem szebb lesz. Nemsokára jönni fog. Egyébként itt is lehet egy barbát betenni, lehet, hogy ki is egészítem….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s