Korianderes mangó saláta mizunával

Ebben a pillanatban a monitor előtt szerintem kétféle ember ül. Az egyik típus (egy ilyenről biztosan tudok) akinek felcsillan a szeme, hogy „hopp egy új izgalmas különlegesség, már nézem is”. A másik (gyanítom a többség) pedig azt mondja, hogy „jáááj megint egy extrém hozzávaló, amit a büdös életbe nem fogok beszerezni, ennek az egyik oka, hogy ha még lenne is a száz kilométeres körzetemben, akkor se ismerném fel.” És talán vannak olyanok, akik elgondolkodnak, hogy a mizuna az étel, fűszer, esetleg egy szeánsz része.

Korianderes mangó saláta mizunával

Szerintem érdemes piacra járni, és azt gondolom, hogy az a legjobb piac, amit ismerünk, ahol megvannak a kedvenc árusaink. A mi piacunkon van egy házaspár akiket „Extrém Salátások”-ként azonosítok. Szezonjában sokat veszem ott a paradicsomot, náluk vettem először mini rebarbarát, és elképesztően szép, finom és többek között változatos salátáik is vannak. Nem mindig van minden, de a teljesség igénye nélkül láttam már ott normál salátát kicsiben és nagyban, lorro rossot zöldben és lilában, van mángold sárga és pink szárral, van design petrezselyem és tavaly náluk találkoztam piacon először pak choi (vagy bok choi) – al is. Persze jó dolog ez a változatosság, de közben mikor sorban állok, azt látom, hogy nézik az emberek a bébi pak choit, hogy szép és aranyos, de valójában nem sokan merik megvenni, mondván mi ez, és mit csináljak belőle? Mikor idén először találkoztam a velük a piacon, kérdeztem, hogy ugye most is lesz bok choi. Meg lettem nyugtatva, hogy igen, sőt lesznek újdonságok is. Ó hát ez remek hír, és micsodák, kérdeztem. A bácsi pedig mosolygott rám, és azt mondta, igazából még nem jegyezte meg a neveket, mert a fia az aki mindig kitalálja ezeket az őrületeket, és hozza, hogy miket „kell” termeszteni. És ha a gyerek ezt mondja akkor ők ezt termesztik. A múlt héten mikor megláttam nála, hogy MIZUNA, az jutott eszembe, hogy pár hete biztos erre (is) gondolt mikor beszéltünk. És titkon remélem, hogy a thai bazsalikomra is….

A mizuna egy japán saláta, ami tényleg, de tényleg nagyon szép. Az íze egy kicsit borsos, mustáros, talán enyhén ecetes. Van íze, ami finom és érdekes, de konzervatívabb mint a rukkola. Mivel esélyesen nem mindenkit kerget az utcán a mizuna, – én sem ezen nőttem fel – lehet helyettesíteni rukkolával, vagy egyszerűen több korianderrel. Ha nem jött volna szembe ez az újdonság, akkor ez egy korianderes mangó saláta lett volna. Ugyanakkor bármennyire is lehet helyettesíteni, mindenkit arra buzdítok, ha lát valami újdonságot, próbálja ki, ne féljen tőle.

Korianderes mangó saláta mizunával

Némi nyüglődés után úgy döntöttem, hogy ez a recept része lesz az Autentikus Ázsia projektemnek. Annak ellenére, hogy valójában annyira nem autentikus egy ázsiai ételben az olivaolaj és a feta, hogy szinte akkor se tudnánk ott ilyet enni, ha nyomoztatnánk utána. De amiért mégis ide soroltam, az az, hogy a koriander és a mangó számomra Ázsiát idézi. A saláta ízesítése pedig arra az ázsiai alapelvre épül, hogy egy ételben meg kell lennie, és egyensúlyban kell lennie az édes, sós, savanyú és csípős íznek. Az édes ízeket az öntetben a kevés cukor és mangó képviseli, a savanykásat a lime, a sósat a sajt,  majd az egész meg van bolondítva egy kis chilivel. Érdemes kipróbálni. Ez a saláta ugyan más lesz, de mangó helyett a barackkal is működőképes, hasonlóan egy régebbi recepthez.

Korianderes mangó saláta mizunával

Elkészítési idő: Kb. 15 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: két személyre

Hozzávalók a salátához:

 • 1 mangó (esetleg őszibarack)
 • fél kígyó uborka (180-200g)
 • 2-3 szál újhagyma
 • jó maréki korianderzöld (25-30g)
 • kisebb maréknyi mizuna saláta (helyette rukkola, vagy több korender)
 • Feta sajt ízlés szerint (kb. 50-60g)

Hozzávalók az öntethez:

 • Kb. 6-7 evőkanál olivaolaj
 • ízlés szerint 2-3 db pici chili paprika
 • 2 evőkanál lime lé
 • só, bors, fél kiskanál cukor

1. lépés
Az öntethez, vágjuk apróra a chili paprikát. Ha kevésbé szeretjük a csípős ízeket akkor a magokat távolítsuk el. Én is így tettem. Majd keverjük össze az hozzávalókat és tegyük félre.

2. lépés
A mangót pucoljuk meg, vágjuk kb. 1 centis kockákra. Az uborkát is kis kockákra várjuk, a hagymát pedig vékony karikákra.

3. lépés
Keverjük az előkészített zöldségeket, a korianderhez és a mizunához ha azt használjuk, szórjuk meg a salátát a morzsolt fetával, és locsoljuk meg az olajjal.

Megjegyzések:

 • Ezek a finomságok Budapesten, a Bosnyák téri piacon találhatóak.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Korianderes mangó saláta mizunával

Korianderes mangó saláta mizunával

Korianderes mangó saláta mizunával

8 thoughts on “Korianderes mangó saláta mizunával

  • Legközelebb megy. :) A Gourmet fesztiválon valamit megnéztem a színpadon, Párom leragadt egy standnál. Jön hozzám egy salátát lógatva és kérdi, namiez? Hát mizuna! :) Igen. Mesélte, hogy teljesen megdöbbentek a standnál, hogy felismerte, egyáltalán ismerte a mizunát. :)

 1. Engem meg már 7 évvel ezelőtt hogy letoltak a blogon, hogy pak choi, mizuna és naménia minden hiperben kapható:)

  • Ezt nem raktam össze. Van ebben az országban valaki abból a 500 emberből aki mindhárom objektumot ismeri, és úgy gondolja lehet is kapni? :) Mint mondjuk a répát? Vagy szarkazmus volt? :)

 2. Gondolod, hogy a szarkazmus is menne neki, nem csak az hogy hülyeségeket beszél?:)

  Most egyébként elárultad magad, ebből is látszik, hogy Te sem jó helyen vásárolsz :D

  • Azóta egyébként már megtaláltam az említett sort. Igen, az is egy valós opció, hogy rossz helyre jártam/járok. Én is mindig ki akarok menni a grazi piacra, csak az fránya 300 km ne lenne köztünk. Tele volt kimérve kapható salátákkal, és elképesztő sajtokkal. De ahhoz az elmélethez mit szólsz, hogy két évvel ezelőttig szemüveges voltam, folyamatosan maszatos lencsékkel. Így csak azt követően vehettem észre miután 110%-ra műtötték a szemem. ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s