Heti turmix – epres barackos ital avokádóval

Heti turmix néven új fejezet indul a Homebisztron.

Itt a gyümölcsszezon, azaz már nem csak eper van, hanem jönnek a bogyós gyümölcsök, barackok, és lassan a dinnye, majd a szilva félék. És egyben itt a hatalmas fogyi szezon is. Egy egészséges és tartalmas turmix étvágytól függően akár még a reggelit is kiválthatja, vagy legalábbis nagyban csökkentheti. Jó kis nasi az étkezések között, vagy egy kis energiagyűjtés sportolás előtt. A projekt lényege – ha úgy lesz rá időm, ahogy tervezem – hogy egészen őszig, vagy akár még tovább is, hétről hétre hozok egy turmixot. Első sorban egészséges, szezonális gyümölcsturmixot, amit többnyire még munka előtt megcsinálhatunk. De lehet, hogy lesz benne bonyolultabb, időigényesebb, lehet, hogy lesz közte zöldséges, vagy csak egy egyszerű gyümölcslé, és ismerve magam biztos lesz benne már-már desszert jellegű is.

Eb turmix - epres barackos avokádós turmix

Az első versenyzőhöz (egyszerűen csak eb turmix)  Mimi és Mama Minikonyha blogja adta az ötletet. Részben, hogy avokádót használ az italhoz, amit valójában alig lehet érezni, de tartalmasabb, egészségesebb lesz tőle a turmix, így tényleg elég lehet egy reggeli gyanánt. Eddig még csak zöldséges turmixban használtam avokádót, pedig annyira triviális. Másrészt pedig azért, mert tudtommal Ő az egyetlen ember az éterben, aki rajtam kívül folyamatosan datolyaszirupot használ.  Jómagam pár éve fedeztem fel, mikor egy sütihez megvettem. Sokkal izgalmasabbnak találtam, mint a melaszt amit a recept írt, olcsóbb is volt, így inkább ezt pakoltam a kosaramba. Azóta mondhatni alapélelmiszer lett itthon, szinte mindig van a kamrapolcon. Kivéve akkor, mikor épp eper is van, így az említett szomszédos blogról megcsinálnám az epres datolyaszirupos italt. De azóta pótolva lett. Eddig én is sokat használtam italokba, turmixokba, de leginkább a reggeli porridgera, vagy joghurtos reggelire szoktam locsolni. Most ugyan mézet használtam, de nyugodtan helyettesíthetjük egy finom sziruppal. (A szilvás lesz a következő, amit kipróbálok.)

 Eb turmix - epres barackos avokádós turmix

Elkészítési idő: kb. 10 perc Nehézségi fok: egyszerű Mennyiség: 2-3 személyre, kb. 350ml

Hozzávalók:

 • 200g eper
 • 3 barack (kb. 300g)
 • 1 avokádó
 • 250g natúr joghurt (1 nagyobb pohár)
 • kb. 5 evőkanál bodza ital*
 • 1 késhegynyi fahéj
 • 3-4 evőkanál méz (ízlés szerint)
 • szükség esetén még egy kis víz, kb. deci

 1. lépés Készítsük elő, azaz mossuk meg a gyümölcsöket, a baracknak és az avokádónak szedjük ki a magját, és az avokádót kaparjuk ki a héjából.

2. lépés Az összes hozzávalót turmixgépben, vagy egy botmixerrel keverjük össze.

Megjegyzések:

 • A bodzaital, itt nem magát a sűrű szörpöt jelenti, amit még hígítani kell, hanem már egy nem túl intenzíven, de hígított italt. Lehetőség szerint házi bodzaszörpit.
 • Bodzaszörp nélkül is finom, el is hagyhatjuk vagy használhatunk helyette egy kicsit több mézet.
 • Ha az epernek már nincs kellően jó kisugárzása vagy ezt akarjuk megelőzni, akkor kevés cukorral vagy bodzaszörppel főzzük össze 5-10 perc alatt. Így további 2-3 napig eltartható. Ezt a főtt epret is nyugodtan turmixolhatjuk a friss helyett mint itt. Ez esetben kevesebb édesítés kell a turmixhoz.
 • Szirupokat lehet keresni a Culinarisban, keleti élelmiszereket árusító boltokban, és az Ázsia Bt-nél.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s