Kecskesajtos spárgás quiche

Hát ez se az az étel, amit a dietetikusok egy fogyókúra alkalmával nyomnak…. De bízom benne, hogy nem kell mindenkinek szigorú diétát tartania, és lássuk be, nem lehet folyamatosan shaken és salátán élni. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy nem elvetemülten hizlaló az étel, és egy nagyobb szelettel, egy masszív adag salátával még annak is kezelhető, aki mostanában nagyon odafigyel arra, hogy miből mennyit eszik.  Kedvenc salátánkkal pedig egy teljes értékű ebéd. A szalonna vagy a sonka egy nagyon kellemes ízt, és egy kicsit gazdagabb, de még nem zsíros texturát ad az ételnek. Ugyanakkor a vegetáriánusok elhagyhatják, így ők is részt vehetnek a jóban.

spárgás quiche

Hozzávalók a tésztához:

  • 225g fehérliszt
  • 1 kiskanál só
  • néhány tekerésnyi bors
  • 150g hideg vaj
  • 2-4 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 200ml tejszín
  • 150g enyhén érlelt kecskesajt rúd*
  • 500g spárga (1 csomag)
  • 100-150g bacon vagy húsos szalonna, sonka (vegetáriánusoknak elhagyható)
  • 1 fej hagyma vagy egy csokor újhagyma
  • kb. 1-2 evőkanál olíva olaj
  • só, bors,
  • kb. negyed kiskanál szerecsendió
  • 50g kedvenc sajt (elhagyható)

Tálalás:
Friss salátával, akár rukkola, mizuna, vagy egyéb kedvenc salátánk, retekkel, paradicsommal, és egy kis olívaolajjal vagy vinegrette öntettel.

1. lépés (tészta)
A lisztet összekeverjük a sóval és borssal, majd felkockázzuk és hozzáadjuk a hideg vajat, és összedolgozzuk. Ezt követően folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, míg a tészta össze nem áll. Tényleg folyamatosan adagoljuk a vizet, és minél kevesebb víz felhasználásával próbáljuk összedolgozni a tésztát különben morzsalékos lesz.

2. lépés (tészta)
Lapítsuk ki a tésztát, csomagoljuk folpackba, és fél órára tegyük a hűtőbe. Vagy pár perc hűtés után két sütőpapír között (az egyiket később fel is használjuk, a másikat tegyük el a következő sütésre) nyújtsuk ki vékonyra, tegyük egy fodros szélű piteformába, villával szurkáljuk meg, és úgy tegyük fél órára a hűtőbe.

3. lépés (tészta)
190 fokos sütőben vakon sütjük, azaz sütőpapírt fektetünk a tésztára, és nehezéket* teszünk rá. 15-20 percig sütjük, majd levesszük a papírt és a nehezéket, és még 5 percig sütjük. Ha ez készen van, ebbe az állapotában fogjuk berakni a tölteléket.

4. lépés
Felvágjuk a hagymát, kockára vágjuk a szalonnát, és megtisztítjuk a spárgát. A spárga végeket, ahol törne magától, eltörjük, és csak a zsenge részét használjuk fel az ételhez, amit kb. 2-3 centisre vágunk fel. Kevés olívaolajon megpirítjuk a szalonnát és a hagymát, és bő 5 perc után mikor majdnem készen van, hozzáadjuk a spárgát. Kb. 5 percig pároljuk, majd félretesszük. A tojást összekeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, és szerecsendióval.

5. lépés
A már előkészített tésztába elosszuk a spárgás, hagymás, szalonnás keveréket. A sajtot amennyire tudjuk (törik) karikákra szeljük, és a spárga tetejére elrendezzük. Az egészet leöntjük a tejszínes tojásos keverékkel, majd 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük. Ha használunk reszelt sajtot, akkor kb. 15 perc sütés után szórjuk a quiche-re, és süssük tovább. Fontos, hogy a qiuche süljön meg, de ne süssük keményre, rántottaszerűre, hanem maradjon krémes a belső része. Kb. 25 perc után ellenőrizzük.

spárgás quiche

Megjegyzések:

  • Volt úgy, hogy a spárgát nyersen tettük az ételbe, és azt követően sütöttük. Szerintem így is finom volt, szóval meg lehet spórolni ezt a műveletet, vagy pár percig főzni is lehet a spárgát, ki hogyan kedveli.
  • A spárga végét nem kell kidobni, alaplé főzéshez felhasználhatjuk.
  • A tésztát előző nap is elkészíthetjük. Ez egy vajas tészta nem annyira egyszerű dolgozni vele, nagyon megkeményedik a hűtőben így praktikus úgy behűteni, hogy már a formában fekszik.
  • Kecskesajtból nem ajánlom azt, amit a bevásárlóközpontokban előre csomagolva, fűszeres kéreggel lehet kapni. Nagyon elvinné az étel ízét. Kimérve lehet kapni, egy kb. 8 centis átmérőjű hengert, aminek enyhén kérges az oldala. Ha ebből kérünk 150g-ot, az a legjobb. Ne legyen túl friss, de ebben az ételben szerintem nagyon érlelt se, mert azt gondolom az meg túlságosan ledominálja a spárga ízét.
  • Vegetáriánusok elhagyhatják a szalonnát, ez esetben egy kicsit több sót kell az ételbe tenniük.
  • Az adag egy átlag 23 centi átmérőjű 2-3 cm magam piteformára van szabva. Ha valakinek ennél szélesebb vagy mélyebb van, jók az ételek arányai, de valószínűleg a tojásos keverék kevés lesz. Ez esetben adjunk hozzá még egy tojást és még 100ml tejszínt. Tehát az arány egy tojáshoz 100ml tejszín.
  • Ha nincs kedvünk tésztát csinálni, bolti leveles tésztával is kipróbálhatjuk.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s