Heti turmix – levendulás sárgabarackos turmix

Misztikus dolog ez a sárgabarack. Kiskoromból nagyon rémisztő emlékeim vannak, mégpedig olyanok, hogy ugyan lehet enni, de vigyázni kell, hogy előtte meg utána két órán át nem szabad vizet inni, sőt eleve semmit se inni, és semmit se enni, mert vérhast kapunk tőle. Akkoriban elképzelésem nem volt arról mi az a vérhas, de elég rosszul hangzott, így ahogy megismertem az órát mégsokkalpontosabban betartottam az utasításokat.

levendulás sárgabarack

Manapság nem pont ezt hallom. Semmi étkezési koreográfiát vagy betegséget nem társítanak hozzá, hanem inkább az előnyeiről esik több szó.  Magas az A, C-vitamin és béta-karotin tartalma és az ásványi anyagok közül (a teljesség igénye nélkül) bőven jutott neki a vasból, magnéziumból, foszforból. Jó hatással van a hajunkra, körmünkre, a májunknak is sokat segít a hatékonyabb működésben, és rossz hatással van a daganatokra. Olyat messze nem írnék le, hogy gyógyítja a rákot, sőt hisztérikusan mérges vagyok, azokra a forrás nélkül ki tudja mióta és honnan induló, megállíthatatlanul terjedő körlevelekre ahol hosszan, ellenőrizhetetlen példákkal alátámasztva állítják valakik valamilyen zöldségről vagy gyümölcsről, hogy elpusztítják a rákos sejteket, és csodával határos gyógyulásokról számolnak be. Azt tudni kell, hogy egy igazi fán termő gyümölcs, vagy földben termő zöldség jó. Egészséges. Ha ilyenekkel tömjük magunkat rossz minőségű félkész ételek helyett – amiket csak a mikróba kell dobni kilenc percre- hát fogalmazzunk úgy, hogy szignifikánsan nagyobb esélyünk van arra, hogy a vérképünket nem fogják a labor munkatársai telenyomni kis csillagokkal, amiktől egy érzékenyebb lelkű körzeti orvos elsápad, majd felír fél havi minimálbér értékben gyógyszereket. Úgyhogy maradjunk abban, hogy az átlagnál jobban segít a rák megelőzésében, már amennyire ez ebben a rövidke szezonjában lehetséges.

Most egy megosztó recept jön, hisz friss levendulával ízesítettem. A friss levendula nem olyan erős mint a szárított, de ha nincs friss, helyettesíthetjük egy kiskanál szárított levendulával. A megadott mennyiség azt gondolom a felső határt feszegeti. Bármennyire is csípem a levendulát, meg kell mondjam ha azt a bizonyos felső határt átszakítja, tényleg molyirtó íze van. (Bár ez utóbbit tudtommal nem kóstoltam.)

levendulás sárgabarack

Elkészítési idő: 15 perc sütés + 5 perc összellítás
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: kb. 1 liter

Hozzávalók:

  • 6-8 szem sárgabarack vagy kajszibarack (kb. 350g)
  • 175g joghurt (kb. tejfölös pohárnyi, de lehet több)
  • 400-500ml tej
  • 20-25 szál levendula*
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál porcukor* (ízlés szerint)

1. lépés
A barackokat megmossuk, félbevágjuk, majd vágott felükkel felfelé serpenyőbe tesszük, és 190 fokon kb. 10-15 percig sütjük. Én most nem előmelegített sütőbe tettem, de kb. addig süssük míg a gyümölcs megpuhul, egy kicsit bugyogni kezd. De nem kell, hogy lekvár állaga legyen. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.

2. lépés
Tegyük az összes hozzávalót a turmixgépbe. A levendula mennyiségét nehéz megadni, mert nem mindegyiken van egyenlő mennyiségű virág, és nem minden szárról jön le minden kis virág. De én 25 szállal dolgoztam. Ha félünk vagy kevésbé szeretjük, akkor csökkentsünk a mennyiségen. Turmixoljuk össze.

levendulás barack

Megjegyzések:

  • Direkt sütöttem a barackot, ettől egy kicsit más az íze, és most elég keményet kaptam. De ha puha a barack, akkor a sütés elhagyható.
  • Most tettem hozzá kevés cukrot, de ezt csak kóstolás után tegyük. Ha elég édes a barack, akkor nem is kell, sőt a méz mennyisége is csökkenthető.
  • Ha nem friss levendulát használunk, akkor egy kiskanálnyit tegyünk bele, vagy ha elő tudunk készülni, és lágyabb ízeket akarunk, akkor egy-két evőkanállal tegyünk a tejbe, hagyjuk ázni legalább fél órán át, majd a leszűrt (levendulavirág nélküli) tejet adjuk a turmixhoz.
  • Ilyenkor levendulát a belváros minden utcasarkán lehet kapni. Elég sokat, elég sok szituációban láttam már, így azt javaslom, hogy ezeket csak dísznek vegyük meg. Étkezési célra megbízható üzletből vagy árustól vásároljunk.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

2 thoughts on “Heti turmix – levendulás sárgabarackos turmix

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s