Heti turmix – rebarbarával és meggyel

Valójában egy sima rebarbara turmix volt a tervben egy kis gyömbérrel. Kíváncsi voltam rá milyen, ha szinte semmivel nem kombináljuk. Hát eléggé savanykás, amit ismervén a rebarbarát sejtettem, de ezt csak jóval később tudtam meg.

Rebarbi meggy turmix

A túráról nagyon későn értünk haza, és eléggé szétesett állapotban voltam, így egy órával később mentem dolgozni. Épp ezért lemaradtam arról az infóról, hogy az a rengeteg meggy, ami az egyik asztalon van, közös. Kora este (ugye tovább maradtam benn) szólt a főnököm, hogy valójában ezt ő hozta, és ha nem ettem belőle egész nap, akkor legalább vigyem haza, mert biztos tudok valami finomat csinálni belőle. Aztán nem történt vele semmi, nem is csócsáltam el, így úgy döntöttünk, hogy megy a reggeli turmixba, ártani biztos nem fog. A rebarbarát este megfőztem, hogy reggel csak hozzá kelljen pakolni a többi tartozékhoz, de e helyett inkább tovább aludtam, így munka után állítottam össze. Volt olyan érzésem, hogy a meggy jobban elnyomta a rebarbarát, mint gondoltam, de különösebben nem érdekelt, mert elképesztően finom volt. Meggy és a rebarbara együtt szerintem nagyon jó párosítás, ha máshol nem, akkor turmixban biztosan. A háttérben a gyömbér aromája még izgalmasabbá és egészségesebbé is teszi. Vacsora gyanánt tizenöt perc alatt egyedül elpusztítottam a közel egy liter turmixot. Pár nappal később csak kipróbáltam a tisztán a gyömbéres rebarbarás verziót, viszonylag kevés édesítéssel. Finom volt, és mindenkit bíztatnék is a tesztelésre, de az a helyzet, hogy nálam a meggyes verzió érezhető fölénnyel győzött. Számomra az sokkal kellemesebb és érdekesebb volt. Gondolkodtam még abban, hogy cseresznyével kombinálom, de most annyira extrém finom cseresznyét kaptam, hogy csak magában esszük A Nyúllal.

Amit mi rebarbarának hívunk, az gyakorlatilag a növény szára, aminek mellesleg van még gyökere és levelei, amiket nem használunk. A szára egészséges. Tele vassal, kalciummal, magnéziummal, hatalmas mennyiségű rosttal és A-tól E-ig szinte minden vitamin megtalálható benne. Hasonlóan a sárgabarackhoz, ő is segít megelőzni a daganatos betegségeket. Kalória és zsír alig van benne, így ha nem teszünk mellé túl sok cukrot, akkor kiváló diétás étel. De az a helyzet, hogy nagyon savanykás, így rendszerint bőven teszünk mellé édesítőket. Szóval rebarbarát bátran együnk, és ha nem akarunk annyi cukrot használni, akkor más édes gyümölccsel nyomjuk el a savanyúságát. Ez a nem klasszikusan édesnek mondott meggy helyett lehet eper, alma, körte, cseresznye, barack, kísérletezzünk vele bátran. Egy dologra viszont vigyázni kell. A növény levelei nem egészségesek, sőt nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek. Ez a nagy mennyiség, ha minden igaz kb. öt kiló személyenként, ami annyi, hogy nem életszerű, hogy bárkinél lecsúszik fél óra alatt. Ennek ellenére érdemes erre vigyázni, a leveleket kerülni, és levágni mikor előkészítjük a zöldséget.

Meggyes rebarbarás turmix

Elkészítési idő: 15 perc sütés + 5 perc összeállítás
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: kb. 0,75-1 liter

Hozzávalók:

  • 170g rebarbara
  • 100g meggy (magozott súly)
  • 50g barnacukor
  • 300g joghurt
  • 30g méz
  • 2 evőkanál datolyaszirup (vagy egy kicsivel több méz)
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér
  • kb. 1 dl víz

1. lépés
A rebarbarát megmossuk, felvágjuk kb. 3 centis karikákra (hamarabb fő meg). A meggyet kimagozzuk, hozzáadjuk a rebarbarához és 50g barnacukorral kb. 10 perc alatt összefőzzük. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.

2. lépés
Tegyük az összes hozzávalót a turmixgépbe, és pépesítsük.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Advertisements

2 thoughts on “Heti turmix – rebarbarával és meggyel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s