Heti turmix –  Szomorú gyümölcs turmix

Azaz turmix olyan gyümölcsökből, amik már a konyhapolcon szomorkodnak, mert senki nem akarja megenni őket. Nem lesz vicces a bejegyzés, de a végén azért jön a happy end.

maradék gyümi turmix

TV Paprikán néha megy egy műsor, A Pazarlás kora. Ritkán nézem, de többször ment a háttérben, így megmaradt néhány részlet. Arról szól, hogy Amerikában ismert szakácsok olyan alapanyagokból főznek komplett éttermi vacsorákat, amiket a kereskedők már kidobásra szánnak, sőt sokszor már ki is dobtak. Döbbenetes, hogy milyen minőségű húsok, halak, és zöldségek landolnak a szemétben. Ami valahol szomorú, és nem amiatt az elcsépelt mondat miatt, hogy „Afrikában emberek éheznek”. Igen, sajnos több kontinensen emberek százezrei éheznek, de az ő problémájukra – bár így lenne –  de nem nyújt megoldást az, hogy egy másik kontinensen egy tányér étellel kevesebbet dobunk ki, vagy odafigyelünk arra, hogy mi mindent megegyünk.

Ez valahol szerintem szól a tiszteletről is. Arról, hogy emberek munkája van abban, hogy az ételek, alapanyagok eljussanak hozzánk. A teljesség igénye nélkül olyanoké, akik szélsőséges időjárásban dolgoznak a földeken, rossz körülmények között és kevés pénzért a feldolgozóüzemben, egészen azokig, akik fizetik a piacokon a bérleti díjat, és korán kelnek az után miután hazajöttek a földekről, hogy friss árut vigyenek a piacra (igen, akad ilyen is). Vagy akár azok a viszonteladók, akik hajnalban már a nagybanin vásárolnak, hogy miután én a várva várt szombati lustálkodás után kimegyek a piacra, legyenek szép zöldségek, gyümölcsök. És azok, akik az üzletláncoknál kiváló logisztikával osszák el az élelmiszereket. Arról nem is beszélve, hogy Földünk a túlhalászás problematikájával küzd, ami nem csak a halakra, hanem más fajokra is veszélyt jelent, hisz ennek köbetkezményeként az ő élelmük, így az életük is folyamatos veszélyben van. Ezzel párhuzamosan pedig a szárazföldön is rengeteg állatot tenyésztünk, és ölünk le. Mindezt azért, mert túlzott mértékben kívánjuk a húst. Ha már ezeket nehéz munkával, megtermeltük, betakarítottuk, vagy felneveltük és levágtuk, akkor a minimum, hogy ne a szemétben végezzék.

Nem tudom, hogy itthoni üzletek, vállalkozások helyzete e tekintetben mennyiben hasonlít az amerikaihoz. Gyanítom, hogy pazarlás tekintetében sajnos lehet párhuzamot vonni. Ez az általam ugyan alig nézett műsor mégis arra késztetett, hogy egy kicsit jobban figyeljek. Bármennyire is szeretem a szépet, és frisset, most nem tudtam piacra menni, és boltban vettem a cukkinit. Szomorúan néztek rám, nem voltak már túl csinosak, de nem voltak rohadtak sem, puhák sem, semmi bajuk nem volt. Ma lett belőle finom ebéd. Ha reggelire banánt veszek, megfigyeltem, hogy többnyire mindenki leszed egyet a fürtről a boltban, még akkor is, ha külön van egy-kettő ami már kicsit barnább. Azok többnyire szét vannak dobálva. Ugyan kicsit barnább, de megpucolva semmi baja, tökéletes a reggeli müzlihez, vagy egy csokis diós banánkenyérhez, így az árva banánkák mindig nálam kötnek ki. Persze én is igyekszem szépet és jót venni, és ügyesen felhasználni. De mint minden háztartásban sajnos nálam is vannak bakik, és előfordul, hogy az én konyhámban is depressziósak lesznek a zöldségek, gyümölcsök. Sajnos akadnak menthetetlenek is, de amit lehet, azt még időben kezelem. Ha egy gyümölcs már nem túl étvágygerjesztő, süssük meg, és együnk hozzá fagyit, joghurtot, vagy főzzük meg, legyen valami jó kis lekvárféle, vagy turmixoljuk össze. Nálunk szinte mindig van alma, ezt „bepanírozva” tudom beadni A Nyúlnak a probiotikumot. Mára már kissé barnult, ahogy a nektarin is pöttyedt, puha lett, romlani kezdett. A rossz részeket kivágtam a gyümölcsökből, és kidobtam, de a jó részeket megmentettem. Körülnéztem még a hűtőben, találtam egy fél citromot, egy megbontott joghurtot (előző nap kipróbáltam milyen ha lemon curd-del keverem) és a reggelihez kikészítettem. A ribizli most kimaradt, mert ők még vidámak. Mennek a megmaradt habcsók, és citromkrém közé. Egyébként szinte bármilyen gyümölcskombinációt összekeverhetünk, nálam most így nézett ki, és nagyon jó lett.

maradék gyümi turmix

Hozzávalók:

 • Fél alma
 • 2db nektarin
 • fél citrom leve
 • kb. 200ml natúr joghurt
 • 5 evőkanál müzli (zabpehely)
 • kb. 1 dl tej
 • 2 evőkanál méz
 • 2 mokkáskanál frissen reszelt gyömbér

UPDATE: Új verzió hozzávalók:

 • 1 goldenalma
 • 2 nagy mandarin vagy egy mandarin és egy narancs*
 • 250g natúr jogjurt
 • 1 kiskanálnyi reszelt gyömbér
 • kb. 1/4 kiskanál fahéj
 • kb. 1 evőkanál házi narancslekvár vagy 1 evőkanál méz
 • kb. 1 dl víz

1. lépés
Minden hozzávalót turmixgépbe teszek, és összekeverem. Ízlés szerint még cukrozhatjuk, vagy több mézet adhatunk hozzá.

Megjegyzések:

 • Volt egy pillanat mikor friss mentát akartam még hozzákeverni, de úgy tűnik valami nem stimmel a rövidtávú memóriámmal, így ez elmaradt.
 • *A második verzióhoz a legfinomabb, ha a narancs és mandarin levét kifacsarjuk, és úgy tesszük a turmixba, vagy leszedjük a hártyát.
 • Ha túl sűrű lesz, adjunk hozzá még egy kis vizet.

2 thoughts on “Heti turmix –  Szomorú gyümölcs turmix

 1. De jófej vagy! :D Valahogy én is így próbálok “gondoskodni” a szomorú alapanyagokról, utálok ételt kidobni, de persze megesik néha nálam is. A fokozott hús- és egyéb ételigény tényleg nagy probléma, és nem tudni, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, vagyis hogy az emberek kezdték el ennyire akarni a legfrissebb élelmiszereket, vagy a kereskedők álltak mindig rendelkezésünkre. De tény, hogy ki van nyalva a sejhajunk ebből a szempontból is, és ez nem jó, ráadásul sztem ez is igencsak hozzájárul a Föld népességének ilyen arányú elszaporodásához. Van kaja dögivel. (Máshol meg épp az nincs.) De ez már egy másik téma.

  • Szerintem az ételkidobást nem tudjuk elkerülni, de csökkenteni próbáljuk. És ez persze pénz kidobás is. Jogos a kérdés, de szerintem ami még nehezebb, hogy hogyan állítsuk meg? Hogyan lehet visszalépni, kevesebb halat, húst fogyasztani, mikor ez rengeteg embernek megélhetés. Ázsia kapcsán erről tudnék mesélni… Jó, hogy Angliában a sztárszakácsok nyomatják, de nem tudom, hogy ez mennyire hatékony. Érdekes a téma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s