Zöldfűszeres sült cukkíni

Nagyon szeretem a sütőtököt, mint őszi vagy téli zöldséget. Ugyanakkor a sütőtökös ételek kapcsán néha kissé eltévedten érzem magam, hogy valójában most mit is eszek. Desszertet? Vagy mégis egy átlag főételt? Ezen kívül van még a tök, amit mondhatni úgy ismerek, hogy tökfőzelék tök. Gyakorlatilag szinte minidig ez készül belőle, mindig azt mondják a piacon, hogy milyen jó tökfőzeléket lehet ebből csinálni, és már adják mellé a kaprot, az egyetlen fűszernövényt, amit nem igazán kedvelek. Ahogy a tökfőzeléket se. A kettőt együtt se. Néha elgondolkodom, hogy mégiscsak kéne venni, de olyan hatalmasra nőnek, hogy eszem ágában sincs hazacipelni. Szóval ez kimarad az életemből, legalábbis a konyhámból. A bébitöknek viszont képtelen vagyok ellenállni. Szerintem elképesztően aranyosak, ideig-óráig gyönyörködöm bennük aztán könyörtelenül köret lesz belőlük.

zöldfűszeres cukkíni

Nyáron viszont van cukkini. Aminek nem desszert, hanem végre zöldség íze van, és idővel meglepően olcsón árulják. Sok egészség, nulla koleszterin, minimális kalória, és rengeteg vitamin szorult bele. Szóval kiváló, mondhatni kettő az egyben, kedves O. olvasómnak és némi rugalmassággal kollégámnak, akit a napokban köszöntöttem fel. Az volt a szöveg, hogy ha már névnapod van, akkor ma felteszem a 100. tortát. Amit persze ellustultam, de csak azért mert  azt mondta – máshogy fogalmazva ugyan – hogy jelenlegi formáját látva a tükörben, jobb lenne ha névnapja alkalmából inkább az egészség és fogyókúra vonalon nyomulnék. Pedig esküszöm most kezdtem el gondolkodni valami csülkös kolbászkombináción, vajas tejszínes francia burgonya gratin-nel. Majd később hozzátette, hogy szűkítsük a kört, és legyen cukkini, mert abból rengeteg van a kertben. Mázlista. Remélem a virágját is felhasználja. Lényeg, hogy mindent a kedves olvasókért, de a 99. bejegyzés után csak nem tehetek fel ünnepi 100. bejegyezésnek egy előételt.

Merthogy ez egy olasz előétel ihlette fogás. Mindössze azért módosítottam, mert nem nagyon békéltem meg a sok zsemlemorzsával, és ezt helyettesítettem dióval. Ugyanakkor azt gondolom, látom, hogy itthon nem jellemző az előétel intézménye. Ennek a helyét teljes mértékben átveszi a leves. Sose hallottam, hogy egy családban, tálalják az előételt, főételt, majd desszertet, ha még arra is futotta a háziasszony idejéből. Éttermekben ugyan mindig szerepel az étlapon, de itthon például a mi nyomásunkra vezettük be, jellemzően csak ünnepekkor. Leginkább annak okán, hogy párommal nem kedveljük a halászlevet, és karácsonykor ezt akartuk kiütni egy extrémebb salátával.

Ez a verzió nagyon finom, frissítő, tobzódnak benne az ízek. Szerintem könnyű vacsoraként működik magában is, de ebédre paradicsommal, vagy a kedvenc köretünkkel is ehetjük.

Ez a recept, nem új keletű, megjelent a Kifőztük magazin májusi számában is. De előkészületben egy másik nagyon frissítő cukkinis fogás is. Most belegondolva, van némi hasonlóság a két étel között….

zöldfűszeres cukkíni

Elkészítési idő: egy óra
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: 4 személyre

 Hozzávalók:

  • 3 közepes cukkini (összesen kb. 550g)
  • 4 evőkanál aprított friss petrezselyem (egy kisebb csokornyi)
  • 4 evőkanál aprított friss korianderzöld
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25g dió
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • kb. 7-8 evőkanál olivaolaj
  • só, és frissen őrölt bors

1. lépés
A cukkinikat hosszában, majd keresztben félbevágjuk, és a vágott felüket beirdaljuk. A vágott felüket besózzuk, és legalább 15 percig pihenni hagyjuk.

2. lépés
Míg pihen a cukkini, összeállítjuk a feltétet. Ehhez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, felaprítjuk a fűszernövényeket, apróra vágjuk vagy fokhagymaprésen átnyomjuk a fokhagymát, majd egy tálba tesszük. Ha kész a dió, mozsárban apróra törjük, nem kell, hogy porrá zúzzuk. A zsemlemorzsával ezt is a fűszernövényekhez adjuk.

3. lépés
Folyamatosan adagolva az olajat, egy villával összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. lépés
A felszeletelt cukkinit lemossuk, és egy konyharuhán vagy papírtörlőn jól leitatjuk. Megkenjük a fűszernövényes keverékkel, és 180 fokon 30 percig sütjük.

zöldfűszeres cukkíni

Megjegyzések:

  • A koriander nem egy klasszikus olasz fűszernövény. Eredetileg mentával láttam, ami szintén finom, de én más kombinációra vágytam. Bármilyen általunk kedvelt fűszernövénnyel próbálkozhatunk nem fogunk mellé.
  • Izgalmasabbá tehetjük a zöldfűszereket, ha fél citrom héját belereszeljük.
  • Egyébként a zöldfűszeres keverék nyersen is nagyon finom. Még azt is el tudok képzelni, hogy csak a cukkinit sütjük, és a darabolt zöldfűszereket pedig nyersen tesszük a tökre.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

zöldfűszeres cukkíni

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s