Heti turmix – céklás répás turmix barackkal vagy almával

Egész jól haladok a cékla megszeretési projektben. Ez nagyban köszönhető pl. annak, hogy a piacon egy néninek nagyon finom darabjai vannak. Persze biztos másoknak is, csak én őt szoktam meg. Pláne, hogy szinte mindig hallok valami piaci pletykát vagy konfliktushelyzetet, néhol egy kis boksszal, de legalább lökdösődéssel fűszerezve. Ők most két féle céklát árulnak. Az egyik amit sütni vagy főzni kell, a másik pedig amit mindössze csak meg kell hámozni és nyersen mehet az ételbe. Mostanában ilyet veszünk. A legegyszerűbb egy zöldséghámozóval (mandolinnal) „folytatni a hámozást”, így szép vékony céklaszálakat kapunk. De vághatjuk kockára is, sőt ha nem bízunk a nyers zöldségbe tehetjük a sütőbe is.

répás céklalé

Egy egyszemélyes salátát csináltam, amibe nem kellett az egész cékla, így hűtőbe tettem a maradékot, amivel első pillanatban nem tudtam mit kezdeni. Reggel úgy ébredtem, hogy turmixban fog ismét feltámadni. Tudtommal klasszikus almával kombinálni, de ez akkor nem volt otthon, ellenben az őszibarack bőven. Később almával is megcsináltam, mindkét verzió nagyon finom, és persze egészséges lett.

Hozzávalók két pohárhoz:

  • Egy kis cékla, vagy egy fél (kb. 30g)
  • 1 nagyobb répa (kb. 80g)
  • 2 lédús őszibarack vagy alma
  • 1-2 evőkanál datolyaszirup vagy méz
  • kb. 2dl víz

1. lépés
Pucoljuk meg a répát és a céklát, majd daraboljuk fel, az összes hozzávalót.

2. lépés
Minden hozzávalót turmixoljunk össze.

Megjegyzések:

  • A turmix így magában is nagyon jó, de ha selymesíteni akarjuk, akkor poharanként egy bő evőkanál natúr joghurttal is dúsíthatjuk.
  • Ehhez az italhoz olyan céklát vegyünk ami nyersen is fogyasztható, bár turmixolva gyakorlatilag bármi jó. Ha ezt nem akarjuk, hogy nyersen kerüljön az ételbe, akkor addig süssük még egy kicsit megpuhul. Ez kb. 15 perc 180 fokon. Vagy kb. ennyi ideig főzni is lehet.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

répás céklalé

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s