Zöldfűszeres párolt cukkini

Nagyon kedvelem a közel keleti konyhát, így akad is itthon a szakirodalomból.  Az egyik nagy kedvenc a mezze, amiről egyszer biztosan sokat fogok írni. Ez nem egy étel, hanem talán úgy fogalmazhatnék, hogy egyfajta étkezési mód. Mondják előételnek is, bár mi ezt a szót leginkább egy adott ételre használjuk, amit a főétel előtt eszünk, ha eszünk. A mezze viszont sok falatka összességét jelenti. Egy mezze étkezés alkalmával legalább öt-hat féle étel is az asztalra kerülhet, melynek a teljesség igénye nélkül része lehet például olívabogyó válogatás, articsókafalatok, kis húsgolyók, zöldségek, helyi sajtok natúron, vagy pácolva, saláták, padlizsán, joghurt, hummus, és egyéb krémek amikbe pita kenyereket mártogatunk.

zöldfűszeres cukkini

És persze nem csak olyan ételek képzik a mezzet amiket boltból összeválogatunk, hanem olyanok is, amelyekhez szükséges némi előkészítés is. A mostani cukkinis recept olyan étel, ami abszolút része lehet egy mezze válogatásnak. Hibátlan és könnyed frissítő nyáron, pláne, hogy a mostani hónapokban a cukkini nagyon olcsó. Mi ettük magában, vagy köretként, leginkább fűszeres húspogácsához, de pitára, barna kenyérre vagy pirítósra kenve is megfelelő vacsora egy kis zöldséggel. Egy párolt vagy natúrabb módon elkészített húsra vagy halra halmozva pedig nagyon jó ízesítő, kiegészítő lehet. Ez az étel hidegen is jó, de szerintem legfinomabb melegen vagy langyosan.

zöldfűszeres cukini

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Mennyiség: kb. 4 személyre, bő fél liter űrtartalmú tálba

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini kb. 1,2kg
  • 50g vaj
  • 40-50ml olívaolaj
  • 1 marék friss menta kb. 15g aprítva
  • 1 kisebb marék friss korianderzöld kb. 10-12g aprítva
  • ízlés, és erősség szerint 1-2 chili
  • só, bors

1. lépés
A cukkinit előkészítjük. Megmossuk, levágjuk a két végét, majd kb. 2 centis darabokra vágjuk. Jól besózzuk, és kb. 20 percre egy konyharuhára vagy szitába tesszük, hogy lecsepegjen. Főzés közben így kevesebb levet ereszt. A végén ezt lemossuk, leitatjuk. (Ez a lépés valójában elhagyható. Ekkor részben egy kicsit levesesebb lesz az étel, ugyanakkor párolás közben, vagy a végén egy kis levet öntsünk le a cukkiniről.)

2. lépés
Egy serpenyőbe olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az olíva olajat, majd a cukkinit. Ha használunk chilit, akkor ennél a lépésnél adjuk az ételhez. Addig pároljuk, míg a cukkini puha, enyhén krémes nem lesz, és egy kicsit megbarnul a széle. Az utolsó pillanatban adjuk hozzá az aprított zöldfűszerek nagy részét, és keverjük el, majd vegyük le a tűzről.

3. lépés
A kész ételt tegyük tálba és a félretett zöldfűszerekkel díszítsük. Melegen vagy langyosan tálaljuk.

zöldfűszeres cukkini

Megjegyzések:

  • Az eredeti recept szerint fél teáskanál szárított menta kell. Így ha nincs friss fűszernövény, így is készíthetjük. Kipróbáltuk, finom is, de ha van friss fűszernövény azzal szerintem jobb, és vitamindúsabb.
  • Bármilyen egyéb fűszernövénnyel is próbálkozhatunk. Szerintem simán korianderrel vagy akár petrezselyemmel is készíthetjük, de akár a bazsalikomot, mángoldot is kipróbálhatjuk.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

zöldfűszeres cukkini

Advertisements

2 thoughts on “Zöldfűszeres párolt cukkini

    • Köszönöm szépen! :) :) Mármint jól hangzik, vagy ettél már ilyet? Gondolkodom, hogy padlizsánt kéne még hozzáadni, szerintem úgy is finom lehet. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s