Heti turmix – Josta és fosókaszilva

Régen volt már heti turmix, így ma kapásból két új recept lesz, két olyan gyümölcsből, ami egyáltalán nem hétköznapi.

blog turmix1

Az egyik a fosókaszilva, ami akár lehetne hétköznapi is. Hisz erdőkben, mezők környékén, sőt talán kiskoromban a házunknál is volt egy ilyen fa, amit sose hívtunk sehogy. Talán pici ringlófának, de valójában nem ringló volt, csak majdnem. A fosókaszilva egy népies elnevezés, és nem az egyetlen. Szegényt hívják még lotyó szilvának, mindenféle becézgetés nélkül fosószilvának, pisának, potyónak esetleg potyókának is, de azért voltak még jó érzésű emberek, így elegánsabban nevezhetjük mirabolánnak, mirabella szilvának, vagy cseresznyeszilvának. Maga a gyümölcs, állagra engem tényleg a ringló miniatürizált változatára emlékeztet, csak lényegesen savanykásabb. Ez jelenti azt, hogy akár több cukorral kell lágyítani az ízét, vagy ha konzervatív cukorhasználók vagyunk, akkor azt is, hogy fixen egy frissítő italt készíthetünk belőle, ahogy én most. De lehet kombinálni is más szezonális gyümölccsel. És persze egy kicsit nehezebb eset, mint a ringló vagy szilva. Nem lehet szépen kimagozni, így ha nyersen esszük, akkor szinte felér egy külön, enyhén maszatos programmal. Ezért praktikus főzni egy kicsit, míg el nem ér egy lekvárhoz hasonló állagot és ezt egy szitán átpasszírozni. Ez a legegyszerűbb módja, hogy megszabaduljunk a magoktól.

Fosókaszilva

A másik gyümölcs a josta. Olyan fiatal, hogy még a wordbe épített helyesírás ellenőrző se ismeri ezt a szót. Pedig a windowsnál azért öregebb. Az 1920-as években fejlesztették ki Németországban és a hetvenes években került forgalomba. Nem elveszve a biológiai és növénytani részletekbe, leegyszerűsítve a feketeribizli és az egres keresztezése. Valójában inkább úgy néz ki mintha az áfonyát és a ribizlit keresztezték volna, de nem ez történt. A kis bogyók robbanásig tele vannak vitaminnal, szóval, ha egy találkozásnál felismerjük, érdemes venni belőle egy jó adagot. És mivel ez is elég kesernyés, nem esnék neki magában, úgy ahogy az áfonyának. Ahogy valójában az egresnek se, és a ribizlinek is csak konzervatívan. Viszont mondjuk egy reggeli müzlis, vagy müzli nélküli joghurtba keverve, más gyümölccsel kombinálva, vagy süteményekbe ez is kiváló lehet. És persze mi másba, mint turmixba.

fosóka turmix

Turmix fosókaszilvával

Hozzávalók:

  • 250g joghurt
  • 100ml tej vagy víz
  • ízlés szerint 2-3 evőkanál méz
  • ízlés szerint 120-150 ml (kb. fél csésze vagy kávéspohárnyi) fosókaszilvapép
  • 1 db alma vagy 1 db körte (e nélkül is kiváló, de ez édesít az ízén)

A fosókaszilvapéphez:

  • fél kg fosókaszilva
  • 3-4 evőkanál barnacukor (vagy ízlés szerint)
  • 2-3 evőkanál rum vagy brandy (opcionális)
  1. lépés (fosókaszilvapép)
    Megmossuk a gyümölcsöt és a cukorral, összefőzzük. Ahogy enyhén elkezd puhulni, hozzáöntjük a rumot vagy a brandyt, és még pár percig főzzük. (Az alkoholt el is hagyhatjuk.) Ha puha, enyhén lekvár állaga lesz, akkor egy szűrőn vagy szitán tál fölött átpréseljük. A tálba lévő levet megtartjuk, a magokat kidobjuk. Ez a gyümölcspép kb. 4-5 napig hűtőben eltartható.
  1. lépés
    A turmixhoz készítsük elő a hozzávalókat és turmixoljuk.

Megjegyzések:

  • Ennyi cukorral a pép még savanykás marad, lehet többel, de az is jó ha a turmixot ízesítjük inkább mézzel.
  • Az alma vagy körte édesít, de nélkülük is érdemes elkészíteni.
  • A pépet nem csak turmixba, hanem natúr joghurthoz is keverhetjük.
  • Ringlóval tudjuk helyettesíteni. Akár nyersen is.

josta turmixJosta turmix

  • 350-400g josta (kb. másfél csésze)
  • 250-300 ml natúr joghurt
  • 4 evőkanál méz
  1. lépés
    A gyümölcsöt mossuk meg, majd minden hozzávalót turmixoljunk össze.

 Megjegyzések:

  • A turmixot itt is kombinálhatjuk almával, körtével vagy áfonyával.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog turmix3

3 thoughts on “Heti turmix – Josta és fosókaszilva

    • Szóval ringlónak hívjátok. Akkor hasonló helyről származhatunk mert mi is pici ringlónak hívtuk.

      Értem mit nem értesz. Valójában valami olyasmit akartam érzékeltetni, hogy ritka, hogy egy csésze ribizlit magában bekanalazzak, úgy mint mondjuk 5x ekkora mennyiségű dinnyét. Inkább valami mással kombinálom, sütibe, joghurtba, turmixba teszem, vagy egy kicsit megcukrozom. Igen, a dinnyét határozottan jobban kedvelem.

Leave a comment