Heti turmix – Barackos zöldtea ital

Bár turmixolni kell, de ez most nem egy klasszikus turmix, hanem egy frissítő ital. A tea és a gyümölcs kombináció nem új, csak mostanában egy kicsit feledésbe merült, egészen addig, míg a Szabadnapos Szakácsnál meg nem láttam valamelyik nap. Az elejéről lecsúsztam ugyan, így fogalmam sincs mennyi cukrot használt, és mennyire fűszerezte az italt. De ettől még megoldható lett a feladat, és nagyon jól sikerült.

barackos teaital

Akik a dobozos gyümölcslevekhez szoktak, Őket pláne tudom bíztatni, hogy most a barackszezonban cseréljék le a bolti üdítőt, egy kicsit egészségesebbre. Ez nem olyan intenzív ízű, mint egy frissen facsart 100%-os gyümölcslé, vagy egy bolti üdítő, ellenben annyi cukrot teszünk hozzá, amennyit szeretnénk, és azt is pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Szinte csak gyümölcs és tea…

Elkészítés idő: kb. 30-40 perc + hűtés
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: kb. 1,75 liter

Hozzávalók:

 • 500-550g őszibarack vagy nektarin (kb. 3db nagy, vagy 4db közepes barack)
 • 1 rúd vanília
 • 1 vagy 2 rúd fahéj félbetörve
 • 1 db csillagánizs
 • 3 evőkanál (45g) cukor*
 • 2 és fél evőkanál jó minőségű zöldtea fű
 • 750ml + szűk 1 liter víz

 1. lépés
A barackot nagy kockákra vágjuk, és egy kisebb fazékba tesszük. Leöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Ez nálam kb. 750ml volt. A vízhez adjuk a vanília kikapart magjait, és magát a rudat is, a fahéjat, a csillagánizst és a cukrot. Kb. 20-25 percig főzzük, majd levesszük egy kicsit hűlni.

2. lépés
Megfőzzük a teát. A zöld teához a vizet csak 70-80 fokig melegítjük, és 3-4 percig áztatjuk a teafüvet a vízben.**

3. lépés
A barack főzővizéből kivesszük a fűszereket, és kiszedjük a barackokat is. Turmixgépben, vagy egy botmixerrel pépesítjük a barackokat kevés főzővízzel együtt. A barackpépet érdemes egy szűrőn átpasszírozni, de ha ezt a lépést elhagyjuk, darabosabb lesz ugyan az ital, de nem lesz dráma. A barackpépet a teához keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a barack főzővizének a levét. Annyit, amennyitől úgy gondoljuk elég édes lesz. Én az egészet hozzáadtam. Pár órára hűtőbe tesszük, és fogyasztás előtt felkeverjük, vagy összerázzuk.

barackos teaital

Megjegyzések:

 • *A 3 evőkanál cukortól nem túl édes, hanem kellemes ízű volt, de lehet egy kicsivel többet is hozzáadni, ha édesebben szeretnénk, vagy mézzel kiegészíteni.
 • **A zöld teával finom ez az ital. A zöld teához a vizet nem szabad 70-80 foknál jobban felmelegíteni, különben keserű lesz. Illetve a teafű mennyiségét se szabad kompenzálni hosszabb áztatási idővel, mert attól is keserű lesz a főzet.
 • Ha valaki nem 100%-ig biztos benne, hogy a turmixgépe (ha nem botmixert használ) szuper hőálló, akkor érdemes hagyni egy kicsit lehűlni a barackot mielőtt pépesítjük. Én is ezért írtam, hogy hagyjuk egy kicsit kihűlni.
 • Praktikus ezt a mennyiséget két üvegre elosztani, és úgy hűteni. Fogyasztás előtt pedig felrázni.
 • Hűtőben kb. 2-3 napig eltartható.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog tea3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s