Panzanella – rusztikus olasz kenyérsaláta

Az egyik legjobb dolog ami a paradicsommal és a bazsalikommal együtt történhet.

Nagyon régóta ismerem, de sose csináltam még panzanellát. Hiba volt. Ez egy olasz paradicsom alapú kenyérsaláta, ami a kenyértől laktató, de mégis üde, frissítő nyári saláta. Bár idén nyáron ez utóbbi tulajdonsága irreleváns. Ami viszont releváns, hogy praktikus felhasználása a már megszikkadt kenyérnek, feltételezve, hogy az a kenyér tényleg jó kenyér, és nem pedig mondjuk kiflihéj, benne levegővel és egy kis tésztával. Ez az egyik titok. A másik titok, hogy ne nagyüzemi EU paradicsomból csináljuk, hanem használjuk ki, hogy most van szezonja, és keressünk a piacon olyat, ami tényleg napon érett, aminek íze van. Lehet normál paradicsom, koktélparadicsom, de akár sárga, fekete, piros, ökörszem, bármi, csak finom legyen és tényleg ne a hűtőbe tároljuk.  A harmadik pillér pedig az olívaolaj. Ha tehetjük, szerezzünk be egy igazán jó minőségű olasz vagy spanyol olíva olajat, aminek tényleg van aromája, és nem csak csúszóssá teszi az ételt. Az olasz konyhában nem a fűszerek dominálnak, hanem az a lényege, hogy annak a néhány alapanyagnak az ízét érezzük, melyek az ételt alkotják. De ehhez az kell, hogy valóban intenzív íze legyen annak a néhány alapanyagnak, különben értetlenül fogunk állni az előtt, hogy mit esznek ezen annyira az olaszok és világszerte a konyhájukat istenítő népségek.

blog panzanella 1

Úgy kezdődött, hogy vennem kellett valami szuperkenyeret*. Volt itthon rengeteg, fenti jellemzőkkel bíró paradicsom, az erkélyen nő a bazsalikom, így éhezésem közepette gyorsan, ebből a három hozzávalóból és némi finom olívaolajjal megcsináltam életem első alap panzanelláját.  Mindenféle recept és útmutatás nélkül. Isteni finom volt, ezt is ki lehet próbálni, húsok mellé köretnek például. De ha ez ilyen finom, gondoltam nézzünk rá az eredeti verzióra is, az esélyesen még jobb. Biztos minden család másképp csinálja, de alap még benne a hagyma, és az uborka is. Olívaolaj mellett használnak még rengeteg fehérborecetet (3 evőkanállal ír, kevesebb paradicsomhoz ami szerintem rengeteg) és amit én egy az egyben kihagytam, mert nem vagyok ecet rajongó. Más mennyiségekkel és módszerrel csináltam. Pl. nem áztattam vízbe e kenyeret, csak olívaolajba. Gondoltam épp elég ázás neki az olaj, később a paradicsom, majd az uborka kieresztett leve. Most ez a Homebisztro verzió jön.

Érdemes még kipróbálni ennek a salátának a folyékony halmazállapotú verzióját is a Pappa al Pomodorot. Nagyon finom leves, és ahogy a panzanella, ez is csak most jó, mikor szezonja van a paradicsomnak.

blog panzanella 3

Elkészítési idő: Kb. 15-20 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: 2 főre egy étkezére, vagy 4 főre köretnek, előételnek

Hozzávalók:

  • 2-3 kisebb lila, vagy sonkahagyma (kb. 100-120g)
  • 6-7 közepes paradicsom van ennek megfelelő bármilyen finom paradicsom (kb. 650g)
  • 8-10 szelet bagett, cibatta vagy egyéb rusztikus kenyér (kb. 120g)*
  • 10 levél bazsalikom (kb. 6-7g) + 20g bazsalikomlevél
  • 60ml olívaolaj + 2 evőkanál
  • 1 közepes uborka (kb. 150-180g)
  • 2-3 duci gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • Ízlés szerint 1-2 evőkanál fehérborecet, vörösborecet vagy sherry ecet (elhagyható)
  • Tálaláshoz használhatunk kevés parmezan, grana padano, pecorino vagy gran moravia sajtot

0. lépés
A hagymát kis karikákra felvágjuk, és átforgatjuk egy jókora csipet sóban, majd legalább 10-15 percig állni hagyjuk. Ettől egy kis levet ereszt, és kevésbé lesz erős. De ezt a lépést el is hagyhatjuk, és simán a salátába is karikázhatjuk.

 1. lépés
A kenyeret felszeleteljük kb. 2-3 centis kockákra, és egy nagy tálba tesszük. A 10 levél bazsalikomot nagyon apróra vágjuk, és a kenyérre tesszük. Majd erre ráöntjük a 60ml olívaolajat, és kézzel jól átkeverjük, hogy kenyérkockákat mindenhol érje az olaj. Így hagyjuk állni, míg a következő lépéseket csináljuk.

2. lépés
Felvágjuk kb. 1-2 centis kockákra a paradicsomot, az uborkát, fokhagymaprésen átnyomjuk a fokhagymagerezdeket. A maradék bazsalikomleveleket felaprítjuk, de már nem kicsikre, mint előzőleg, hanem nagyobb darabokban hagyjuk. Ezt mind hozzáadjuk az olívaolajos kenyérhez. Kb. 2 evőkanál olívaolajjal, ha használunk, akkor ecettel, a hagymával, kis sóval, borssal jól átkeverjük. Ha a hagymát a 0. lépés szerint sóban hagytuk állni, akkor vigyázzunk, hogy kevesebb sót tegyünk a salátába.

Tálalhatjuk kevés reszelt sajttal.

 panzanella

Megjegyzések:

  • *Tényleg csak jó minőségű rusztikus, vagy kovászos kenyérrel próbálkozzunk. Nagyon jól működött hozzá az A Table rusztikus bagettje. Jó lehet még hozzá a paillasse kenyér, amit szerintem a Sparban és talán a Tescoban is lehet kapni. A képeken pedig egy masszívabb kiflit használtam, az is finom volt, de nem annyira, mint a bagette.
  • A paradicsomot ha esetleg hűtöttük, akkor fogyasztás előtt vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Ha nem fogy el, és hűtenünk kell, akkor fogyasztás előtt szintén legalább egy órával korábban vegyük ki a hűtőből.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog panzanella 2

Advertisements

2 thoughts on “Panzanella – rusztikus olasz kenyérsaláta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s