Heti turmix – Szilvaitalok

Gyorsan két turmix a hét indításnak, hogy ne csak az őszi esőtől frissüljünk fel. Az egyik egy klasszikus változat, a szokásos joghurttal kombinálva, amit egy kis dió bolondít meg, a másik pedig hasonlóan a múlt heti turmixhoz egy tea.

szilvalevek

Az a helyzet, hogy ugyan izgalmas, laktató és finom volt a diós változat, ebben az esetben nálam a teás verzió győzött. Az volt az, amit többször, többféleképpen megcsináltam.

szilvaitalPárom nagy élharcosa a szűrjük át az italt mozgalomnak, és ez olyan szempontból érthető is, hisz így sokkal szebb, elegánsabb levet kapunk. Nem beszélve arról ha másokat is kínálunk, akkor mégis egy tálalhatóbb verzióval állunk így elő, mint mikor szó szerint benyeljük, hogy a gép nem minden szilvahéj darabbal bír hatékonyan megküzdeni. Én viszont élharcosa vagyok a ne veszítsünk vitamint és rostot mozgalomnak, mert ezek zöme viszont nem jut át a szűrőn. Pedig jó ha átjut, hisz mint oly sok gyümölcsre és zöldségre mondják, a vitaminok nem elhanyagolható része a héjban, esetleg a környékén összpontosul. Nagy mennyiségben nem feltétlen egy zéró kalóriás fogyókúrás ital, ugyanakkor vannak olyan élettani hatásai, ami miatt érdemes többször a kosárba tenni. A, B, C vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, segít az immunrendszerünknek, magas a rosttartalma, így működésre bírja a beleinket, és a szezonja alatt biztosít némi védelmet a szív és érrendszeri problémák ellen. A piacon manapság 140-280 forint között kapni kilóját, ami szerintem beesik a megfizethető kategóriába. Bár ebben az évben nagyon nincs szerencsém, csak kétszer ha sikerül igen finomakat elcsípnem. De lesz ez még jobb is!

szilvaitalok

Hozzávalók a turmixhoz:

 • 320g szilva
 • 250g joghurt
 • ¼ – ½ kiskanál fahéj
 • 2 evőkanál méz vagy datolyaszirup, esetleg melasz (vagy ízlés szerint)
 • 20g dió
 • 300ml tej

1. lépés
A szilvákat kimagozzuk, majd mindent egy turmixgépbe teszünk. kb. 7,5 dl italt kapunk.

szilvaital

Hozzávalók a teás üdítőhöz:

 • 380g szilva
 • 2-3 evőkanál barnacukor
 • 1liter víz
 • 1,5 evőkanál fekete teafű
 • szűk 1 kiskanál fahéj
 • 1 zöld kardamom (elhagyható)
 • 1-2 evőkanál méz (ízlés és a szilva édessége szerint, de lehet, hogy szükség le lesz rá)

1. lépés
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, elfelezzük. A cukor egy részét összekeverjük a fahéjjal, megszórjuk vele a szilvát és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.
vagy:
Egy lábosba tesszük a szilvákat, megszórjuk a cukorral, fűszerezzük majd körülbelül 10-15 percig főzzük. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.

2. lépés
Közben megcsináljuk a teát, azaz kb. egy liter forrásban lévő vízbe kb. másfél teáskanálnyi fekete teafüvet teszünk, és 5 percig áztatjuk. Ezt praktikus teatojásba, kis szűrőbe, teazokniba tenni, és úgy áztatni. Ha nincs akkor 5 perc után szűrjük le, és a teafüvet dobjuk ki. Ha esetleg filtert használunk, akkor ehhez a mennyiséghez két filtert használjunk. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.

3. lépés
Tegyük turmixgépbe a szilvát, a teát, és keverjük össze. Kóstoljuk meg, és szükség esetén édesítsük tovább egy kis mézzel vagy barnacukorral. Ha elegánsabban szeretnénk tálalni szűrjük át.

Kb. 1,2l ital lesz belőle.

Megjegyzések:

 • A szilvaital volt amit több verzióban is elkészítettem. Volt, hogy nyers szilvával próbálkoztam, és használtam vegyesen is a két szilvát. Ez esetben kb. 280g szilvát sütöttem, és még 100-120g nyersen ment az italba. Nagyon finom volt minden verzió, te a főtt szilvásnak, amiben nyers nem volt, annak lett a legintenzívebb az íze.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

szilvaitalok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s