Pozsonyi Piknik és almás körtés heti turmix

Falunap a belvárosban

blog_ tututurmix1

A Pozsonyi Pikniket első ízben 2009-ben rendezték meg. Hogy én mikor voltam először, magam se tudom, csak azt, hogy jó régen. Akkoriban teljesen más volt a hangulata. Az első alkalommal nyugodtan végigsétáltunk a Pozsonyi úton, a standokat megnéztünk, ettünk pozsonyi kiflit, és egy csendes nyugodt kora délutánt töltöttünk el, de a koncertet már néztük meg. Olyan érzésünk volt, hogy a helyiek szeretnének maguknak egy kerület napot, egy kis kulturális eseményt. Kicsiben emlékeztetett a londoni Portobello street-re, ahová szintén kivonultak környező üzletek, régiségkereskedők, fiatal művészek, lehetett finomságokat venni vagy kóstolni (mi is ott reggeliztünk). De visszatérve a Pozsonyi útra, egyre csak követték egymást az események. Egyre több környező üzlet települt ki, egyre több környékbeli étterem várta a vendégeket. Manapság a Pozsonyi Piknik már lényegesen több embert, szó szerint tömegeket vonz. Alapvetően még mindig a kerület ünnepe, de már az egész városból, sőt vidékről is sokan látogatják. Két színpadon folyamatosan váltják egymást az előadások, beszélgetések, táncosok és budapesti színházak társulatai.  A környező utcákban gyerekprogramok, és dedikálások, a helyi éttermek, cukrászdák pedig sok esetben programokkal, különlegességekkel és akciókkal készülnek erre a napra.  Tavaly olyan tömegbe érkeztünk meg, hogy annak örültünk, ha egymást látjuk, így tényleg csak ettünk és mentünk.

blog_Pozsonyi1

Épp ezért idén úgy döntöttünk kimarad. Még szombat délelőtt is ez volt a határozott álláspont, de aztán végülis pont kell arra mennünk délután, meg ott lesz a Fóti sörfőzde ami érdekes, meg kinn lesz egy új borkereskedő a Fine Wines, akiket Párom most ismert meg. No meg a Sarki Fűszeres is írt, hogy lesz flódni, és megmutatja magát az új vállalkozásuk a TüTü Lébár, amire Párom szerint én vagyok nagyon kíváncsi, és akkor ő (ha már én olyan kíváncsi vagyok) pedig megkóstolná a zöld kávét, így, hogy pont arra járunk. Valóban kíváncsi voltam, de úgy gondoltam, hogy ott lesz még később is. Egyébként tökéletesen fogalmaztam, a kulcsszó a lesz. Novemberben nyitnak, most csak bemutatkoztak. Lesz sok finom és egészséges gyümölcsturmix, kávé, és egyéb ital. Minden ami szemnek, szájnak és  szervezetünknek az ingere. Lehetne onnan mit tanulni a heti turmixokhoz. Viszont ennél a női kocsmánál szövevényesebb lesz a vállalkozás koncepciója, mondhatni részben csajmegőrző lesz belőle, de meglesz benne az is, amiért a pasik se fogják nagyívben elkerülni a környéket. A felújítás már kezdődik, most épp egy szerkezetkész helyiségben rendezték be a pop up store jellegű üzletüket, amitől egyébként volt egy bája a helynek. Kíváncsi vagyok a végére, majd egymás mellé tesszük a mostani és a jövő képeit. A vitaminbomba után nagyon szívesen ettem volna Raj Rachel flódijából, ami nem a sorozatos véletlenek összejátszásának köszönheti hírnevét, hanem méltán mondják a világ egyik legjobb flódnijának. De az a helyzet, hogy eljutottunk arra a pontra ahonnan nem volt türelmünk átverekedni magunkat a tömegen, és sajnos Rachel standja azon a ponton túl volt. Így még elsétáltunk a Sarki Fűszereshez. A tombolára érkeztünk meg. A koncepció az volt, hogy aki valamit vásárolt, fogyasztott, és a blokkra ráírta a nevét és telefonszámát, majd bedobta az erre szakosodott ládába, így volt esélye, hogy megnyerje két művész alkotását. De csak akkor, ha a húzásnál ott tartózkodik, azaz ott csörren meg a telefonja. Ha épp a város másik végén van, pórul jár. És ez konkrétan meg is történt, aminek köszönhetően a sorsolás vége az lett, hogy két barátnőnél landoltak az ajándékok. Aki a festményt nézte ki, annak a halszobor jutott, aki halat szeretett volna, annak festményt adott Fortuna. De ennek ellenére hatalmas volt az öröm, és mi tudjuk, hogy cseréltek. Az elmaradt flódnit bepótoltuk és indultunk haza, az esti retro partyra már nem maradtunk.

blog_Pozsonyi15

Persze egyszer a flódninak is neki kéne esni, amire mostanában semmi időm nem volt és előreláthatóan nem is lesz egy ideig, de egy finom TüTü ihlette ital simán belefért munka után. Különbség van a két verzió között, ami lényegében az, hogy gyümölcsprés hiányában, én csak turmixolni tudom itthon, ők viszont tényleg a gyümölcs levét használják, aminek koncentráltabb az íze, és isteni finom. Az én verziómat, ha nem hígítjuk vízzel, akkor inkább kapunk bébiételt, mint italt, illetve így nem lesz olyan erőteljes, tiszta gyümölcsíze, de finomnak így is nagyon finom, és remek napindító ital, vagy délutáni nasilé.

blog_Pozsonyi16

Hozzávalók szűk 1 literhez:

 • 2db nagyobb körte (kb. 480-500g)
 • 1db nagyobb alma (kb. 150-160g)
 • 10-12 friss bazsalikomlevél
 • 1-2 evőkanál méz (ízlés és a gyümölcsök édessége szerint)
 • 1dl víz. (De később lehet, hogy még jobban fel kell önteni)

Elkészítés:
Az almát és körtéket kissé feldaraboljuk és a többi hozzávalóval együtt turmixgépben pépesítjük.

Megjegyzések:

 • Szükség szerint több vizet adunk hozzá, illetve hűtés közben még sűrűsödik egy kicsit, így lehet, hogy szükség lesz további hígításra.
 • Ha adunk a turmixhoz egy-két barackot, akkor is finom lesz, ezt a változatot is kipróbáltam.
 • Ha van gyümölcsprésünk otthon, akkor ajánlom a használatát. Tisztább, és finomabb italt kapunk, de mivel erőteljesebbek az ízek szerintem az édesítést el is hagyhatjuk, illetve ez esetben csak 5-6 bazsalikomlevelet használjunk.
 • Ha azt akarjuk, hogy kevésbé barnuljon be az ital, adjunk hozzá egy kevés citromlevet.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

blog_Pozsonyi2 blog_Pozsonyi3 blog_Pozsonyi4 blog_Pozsonyi5 blog_Pozsonyi6 blog_Pozsonyi7 blog_Pozsonyi8 blog_Pozsonyi9 blog_Pozsonyi10

blog_Pozsonyi14 blog_Pozsonyi11 blog_Pozsonyi12 blog_Pozsonyi13

4 thoughts on “Pozsonyi Piknik és almás körtés heti turmix

  • Köszönöm. Mindjárt lesz benne egy kis pontosítást. És a turmix is nagyon jó. Most több almával csináltam (elfogyott a körte) és még több bazsalikommal. Gondolkodom a bazsilevél lefagyasztásán.

 1. Miután a flódniért nem rajongok, azt kell mondanom, a legjobb a Parti Nagy (plusz Dés) volt. De idén már iiiirdatlan sokan voltak tényleg.

  • Hát igen. De a Rachel flódnit egyszer tényleg érdemes kipróbálni. Olyan enyhén narancsos a mák, és nagyon puha krémesre van főzve, mint a dió, és van benne alma, lekvár, semmi mű íz és szabálytalan az egész, nem pedig áll mint a cövek és porzik az egész.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s