Kókuszos kukorica

Ez az étel nagyon félelmetesen hangzik, ezzel tisztában vagyok. És azzal is, hogy elég nehéz belőni, hogy valójában milyen funkcióban is kéne enni ezt a valamit. Vajon valami saláta, ne adj isten köret, vagy inkább desszert? Klasszikusan ez az étel egy Balinéz reggeli. Zöldség, ami egészséges, tele napindító energiával, és cukor, ami kevésbé egészséges, de szintén egy lökést ad a nehezen induló munkanapnak. Hogy pontosabb jelzőkkel éljek, ez egy finom, szokatlan, laktató és hizlaló reggeli. De legalább utána egy darabig nem kívánjuk az édességet, szóval mégis meglesz az egyensúly az erőtérben. Sőt kalória, pláne tápérték tekintetében nem járunk rosszabbul mintha egy kakaós csigát ennénk, ami viszont itthon egy elfogadott reggelinek számít.

Balinéz kukorica

Indonéziában, ahogy az egyéb dél-kelet ázsiai országokban nem igazán erősek desszertben. Ami valahol furcsa, hisz ha ott valami édes, az nem viccel, sok esetben tényleg ragacsosan édes. Gondolok itt például a Coca Colára, aminek ott tényleg más, azaz sokkal édesebb íze van, vagy a helyi dobozos gyümölcslevekre, amikhez rutin kell, hogy a tömény cukor ízén átverekedve magunkat meg tudjuk mondani, hogy valójában milyen gyümölcs levét öntötték abba a dobozba. És elsőre egy vakteszten nem biztos, hogy sikerül megkülönböztetnünk az epret a mangótól. Édesség gyanánt népszerűek például a mindenszínű rikító zselék, de persze csinálnak igazán finom dolgokat is, amik leginkább banánkára (banán csak piciben), a rizsre, kókuszra és pálmacukorra épülnek, vagy olyan gyümölcsökre, zöldségekre, amelyeket itt alig ismerünk. Az egyik ilyen a jackfruit amire azt mondták, hogy éretlenebb állapotában zöldségként használják currykben, érett állapotában pedig mint gyümölcs funkcionál. Édesség gyanánt például gyümölcspépet készítenek belőle és ezt töltik tésztafélékbe, vagy keverik ki masszának, közben pálmacukorral édesítik. Ami viszont izgalmasabb, hogy imádják még a duriánt is, magában nyersen, és persze abból is készítenek főtt ételeket, édességeket is. Ez tiszteletreméltó dolog, hisz felvágva annak a szaga gyilkos. A szállodákból, közösségi helyekről ennek okán ki is van tiltva. Sok helyen, ablakokon, bejáratokon igen nagy sűrűséggel (nem aprózzák ám el) találkozhatunk NO DURIAN kiírásokkal. De ezen nem kell megbotránkozni, ha valaki egyszer megszagolja, rájön, hogy teljesen életszerű a tilalom, és valójában ő maga se szeretné a szép trópusi szállodaszobájából éjszakánként, hánytató szagban hallgatni a tenger morajlását. Ehhez képest az íze se meglepetés. Szerintem nem finom, és erre pontosan emlékszem, mert még órákra a számba ragadt kegyetlen aromája. De a helyiek imádják. Igen, mondják, valóban büdös, de ezen nevetnek, ők már megszokták, sőt minden évben töretlen lelkesedéssel, és saját pocakjuk körkörös simogatásával várják a „hmmm nyami” durián fesztivált. Imádom bennük ezt a gyerekességet! :)

Balinéz kukorica

De visszakanyarodva az eredeti recepthez a könyv írja, hogy ezt az ételt kukorica helyett még mungó babból, vagy gyakorlatilag bármilyen más babból is szokták készíteni.  Nem furcsa. Ahogy nálunk van krumplipüré, hasonlóan a mexikói konyhában van babpüré. És mivel a babnak viszonylag semleges íze van, és lehet pürésíteni, Ázsiában (azaz nem feltétlen csak Balin) ezt meg is teszik. Sok helyen süteményeket, édességeket készítenek belőle. Ott nem elterjedt a liszt használata, így gyakorlatilag klasszikus tészták sincsenek. Ettől viszont kapunk egy tésztához hasonló állagú édességet. A kinézete egy kicsit massza szerű, talán mint nálunk a kókusz vagy kekszgolyó, csak puhább. Egyébként nagyon laktató, és kifejezetten jó túlélőfalatnak is bizonyult. Ha egyszer szülinapom alkalmával nem sóznak ránk kereskedelmi mennyiségű adagot, akkor éhen haltunk volna.

Nehézségi fok: egyszerű
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Mennyiség: 1 személyre

Hozzávalók:

  • 2 kisebb cső kukorica (kb. 170-180g)
  • 40g kókuszreszelék
  • 20-25g melaszos barnacukor, vagy kókuszcukor*
  • 60-70ml kókusztej

1. lépés
A kukoricacsöveket mossuk meg, és késsel vágjuk le a kukoricaszemeket. Majd ezeket főzzük meg. Kukoricától függően ez 10-15 perc. Szűrjük le, és mossuk le őket.

 2. lépés
A kész kukoricaszemeket keverjük össze a kókuszreszelékkel, a cukorral és a kókusztejjel. Frissen, langyosan tálalva a legfinomabb.

Balinéz kukorica

Megjegyzés:

  • A cukrot fokozatosan adagoljuk a kukoricához, hisz a mennyisége részben ízlés kérdése, részben pedig függ a kukorica édességétől.
  • Melaszos és kókuszcukrot a bio boltokban lehet kapni. A legjobb a pálmacukor lenne. Ezt néha az Ázsia Bt-nél és a Culinárisban lehet kapni.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Balinéz kukorica reggeli

Balinéz kukorica reggeli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s