Kora őszi brownie desszert

A brownie jó dolog, finom dolog, egy darabig még a világ legegyszerűbb csokis édességének is tűnik, de azt gondolom, mára szinte mindenkinek megvan a maga két-három jól bevált receptje. Ha nincs, akkor pedig pillanatok alatt talál az egyszerűtől a furfangosig bármelyik szakácskönyvben, magazinban, és a világhálón, anélkül, hogy mélyre ásna a net bugyraiban. És mától már itt is fellelhető. Ez a változat nagyon finom, nagyon csokis, olvadósan puha belül, enyhén roppanós kívül, és ezek után még izgalmasabbá teszi a ropogós dió, és az enyhén savanykás aszalt meggy. De világot megrendítő csavar, nagy port kavaró másság nincs benne. Manapság már alap sütinek számít, ami nem csak azt jelenti, hogy a készítéséhez kapcsolódó gondolat megfoganása és az utolsó falat elfogyasztása közé mindössze egy szűk órácska ékelődik be, hanem azt is, hogy kiegészíthetjük más finomságokkal, azaz részévé tehetjük egy egyszerűbb házi desszertnek. Ebben a receptben ezt úgy próbáltam megoldani, hogy karamellizált szilvát sütöttem hozzá, és tejszínhabbal tálaltam. De ez utóbbi helyett lehetett volna fagyival is kínálni.

Őszi brownie desszert

A bevezető elején azt írtam, hogy egyszerűnek tűnik. Az összeállítása tényleg nem igényel komoly cukrászati tapasztalatot, amitől viszont egy kicsit kockázatos a gyártása, ahogy talán Nigella Lawson fogalmazta meg, ami – a pontosság igénye nélkül – valahogy így hangzik: A nagyon jó browniet a nagyon rossztól mindössze két-három perc választja el. Nekem egyszer elválasztotta. Nagyon régen épp egy fehércsokis verziót vittem a munkahelyemre, amit enyhén kardamommal és rózsavízzel dobtam fel, csak épp az állaga volt olyan, mint egy kissé kiszáradt kekszé. Annyi különbséggel, hogy vastagabb volt, mint egy megszokott keksz, és nehezebben lehetett harapni. De sokan mondták, hogy finom. Udvariasságból. Ez az, ami miatt résen kell lenni, hisz már számít a sütő maga, az, hogy milyen nagy tepsibe, milyen vastagságúra készítjük a süteményt. Szóval kissé magunkra vagyunk utalva, de a feladat kezelhető (ld. lenn a receptnél), bátran neki lehet vágni. Nekem a kb. 2 cm magas süti (kb 25×30-as tepsiben) 15 perces sütést vett igénybe.

És ez volt a blog egyik legtöbb szenvedés árán fényképezett sütije. Rövid időn belül két alkalommal csináltam vendégségbe, mindkétszer be is próbálkoztam a fotózással, de vagy nem voltak jók a fények, vagy nem volt ihletem hozzá, de leginkább a két körülmény együtt erősítette egymás negatív hatását. Azt sajnálom nagyon, hogy a képek nem adják vissza a karamellizált szilva színeit és árnyalatait. Mikor elkészült nagyon szerettem volna egy karamellizált szilva színeiben pompázó pulcsit. :)

Őszi brownie desszert

Elkészítési idő: Kb. 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Mennyiség: Kb. 25×30, vagy magasabb süti esetén 25×20-as tepsinyi süti

Hozzávalók a browniehoz:

  • 140g vaj
  • 200g fekete csoki
  • 40g tejcsoki (vagy tejcsoki nélkül összesen 240g fekete csoki)
  • 4db tojás
  • 170g fehér cukor
  • 40g melaszos világosbarna cukor
  • 110g liszt (vagy 105g liszt és 5g kakaópor)
  • 80-100g dió
  • 25g aszalt cseresznye vagy meggy

Hozzávalók a karamellizált szilvához:

  • 3evőkanál cukor
  • 30g vaj
  • 300g szilva félbe vagy negyedekbe vágva
  • ½ kiskanál fahéj
  • 20g dió (elhagyható)

Tálalás:

  • Frissen felvert tejszínhab vagy fagyi, leginkább vanília, de próbálkozhatunk madártej, dió, vagy egyéb lágyabb ízű fagyival is.

1. lépés (brownie)
Felkockázzuk a csokit és a vajat, és alacsony hőfokon felolvasszuk. Ha odafigyelünk semmi baj nem lesz, de megcsinálhatjuk vízgőz fölött is. Mindkét esetben mikor már majdnem felolvadt, levesszük a tűzről, és összekeverjük, hogy homogén állaga legyen. Félretesszük.

2. lépés (brownie)
Az aszalt gyümölcsöket teába, rumba, vagy kevés meleg vízbe áztatjuk pár percre, majd lecsepegtetjük. A diót megpirítjuk száraz serpenyőben pár perc alatt.

3.lépés (brownie)
A tojásokat a cukorral enyhén felverjük (nem kell kifehéredésig), és hozzáadunk egy kis csokit, összekeverjük, megint kevés csoki (azaz hőkiegyenlítést végzünk), majd a tojást a vajas csokikrémhez keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, és a kakaót ha használunk, majd hozzákeverjük a diót és az aszalt gyümölcsöt.

4. lépés (brownie)
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát és 170 fokon kb. 12-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tetejének szilárdnak, kicsit repedezettnek kell lennie. Belül a tészta ne legyen folyós, de még maradjon lágy, egy sűrű, remegős masszának kell a tűre ragadnia.

5. lépés (karamellizált szilva)
Egy vastag falú serpenyőben egyenletesen és vékonyan oszlassunk el 3 evőkanál cukrot. Közepes lángon, hagyjuk karamellizálódni. Nem kell bántani. Nem is szabad túlmelegíteni, hisz akkor kesernyés lesz a karamell. Mikor épp barna lett hozzáadjuk a vajat, megvárjuk még elolvad, majd jön a szilva, a dió ha használunk és a fahéj. Ízlés szerinti ideig sütjük. Ez nálam bő 5 perc. Ilyenkor a szilva már megpuhul, magába szívja egy kicsit a karamellt, de még egyben marad, nem veszti el a nyersességét, eredeti gyümölcsös ízét és állagát. Nekem így a legfinomabb, de ízlés szerint lehet lekvárosabbra is főzi.

 6. lépés (összeállítás)
Felszeleteljük a sütit. Annak érdekében, hogy ne száradjon ki, érdemes csak annyit amennyit akkor fogyasztunk. Mellé teszünk egy adag szilvát, egy gombóc tejszínhabot vagy fagyit, kissé meglocsoljuk a szilvás karamellás lével.

Őszi brownie desszert

Megjegyzések:

  • A browniet letakarva a konyhakredencen tárolhatjuk kb. 3-4 napig.
  • A karamellizált szilva pedig szintén 3-4 napig elvan a hűtőben. Ehetjük simán fagyival öntet gyanánt, mézes joghurtra egy kis granolával is kiváló nasi, uzsi lehet belőle.
  • A karemmizált szilva helyett nagyon jól működik más gyümölccsel is, például 1-2 körtével, 2-3 barackkal, vagy télen szintén 2-3 banánnal.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

Őszi brownie desszert

Őszi brownie desszert

Advertisements

2 thoughts on “Kora őszi brownie desszert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s