Zöld gazpacho ami lehet Heti Turmix is

Az igazi, spanyol gazpacho piros. Méghozzá a piros paradicsomtól, vagy miegymástól. Ez most egy zöld változat, a sok salátától és a zöld paradicsomtól. Ami tulajdonképpen éretlen paradicsom, és mostanában jelennek meg nagyszámban a piacokon. Ezek azok a zöldségek, pontosabban gyümölcsök, amikre már úgy gondolják a termelők, hogy nem fognak beérni, nem lesznek igazán finomak, így éretlenül leszedik. Azon kívül, hogy ezt sokan savanyúságnak teszik el, más felhasználásáról nem igazán hallottam. A piacon is kérdezgettem a néniket, bácsikat, hogy mi jót lehet készíteni belőlük, de mindenki csak a savanyított verzióval állt elő, pedig akár egy egyszerű paradicsomsalátát is ki lehet egészíteni vele. Gondoljunk bele, hogy ízben és színben milyen klassz az az étel, ahol vannak piros, sárga, fekete és zöld paradicsomok, egy kis olívaolajjal leöntve, és friss bazsalikommal és/vagy mentával ízesítve.

Zöld gazpacho

Sajnos nálunk ez a leves egy kicsit skizofrén dolog, hisz hasonlóan a közismert változathoz, igazán lehűtve finom. Tipikus frissítő étel, ami hát valljuk be, nem egy klasszikus őszi menü része. De hát mit tegyen az, akinek nincs kertje, és csak a piac kínálta zöldségekből válogathat. És a piacok pedig ilyenkor kínálnak zöld paradicsomot. Akik a nyers diéta hívei, ők viszont gazdagodhatnak egy újabb recepttel, hisz ez az étel tele sok finom és egészséges nyers zöldséggel. Én magam nem szeretnék főtt étel nélkül élni, de azzal egyetértek, hogy az étkezésbe igenis kell nyers zöldségeket és gyümölcsöket kombinálni, bár szerintem ez nem újdonság. Sőt ez az étel a Heti Turmix projektbe is simán belefér, hisz eredeti funkcióját tekintve leves, de bármikor leguríthatunk egy pohárral akár uzsonnára.

Zöld gazpacho

Nehézségi fok: Egyszerű Elkészítési idő: kb. 15-20 perc Mennyiség: Szűk másfél liter leves lesz belőle

Hozzávalók:

  • 2 szelet kenyér (kb. 90-100g)
  • 3 duci gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika (kaliforniai paprika zöld változata, kb. 180-190g)
  • 2-3 zöld paradicsom (kb. 180-200g)
  • 1 közepes zöld saláta (pl. lolo, kb. 150-170g)
  • 3-4 db újhagyma
  • 1 csokor koriander (lehet nagy csokor, összevágva kb. másfél csészényi, talán 50g)
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • kevés chili vagy chili pehely ízlés szerint (elhagyható)
  • negyed kígyóuborka (kb. 80-100g)
  • 500-600ml hideg víz
  • só (sokat felvesz, kb. bő kiskanál, de folyamatosan kóstolgassuk)
  • bors
  • 1 evőkanál citromlé (elhagyható)
  • 1 evőkanál sherry ecet (elhagyható)

Levesbetétnek:

  • a maradék uborka (kb. 230g) és/vagy
  • retek felszeletelve és/vagy
  • csíra, bármilyen amilyet kedvelünk és/vagy
  • gránátalma magok

1. lépés A kenyeret szűk egy percre vízbe áztatjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk, a zöldségeket előkészítjük, nagyjából felszeleteljük. 2. lépés A kenyeret és a fokhagymát egy kis vízzel és a paradicsommal a turmixba tesszük, és összekeverjük. Ezt követően pedig minden hozzávalót a gépbe teszünk és turmixoljuk. Folyamatosa kóstolgassuk, hogy kell e még hozzá pl. só, vagy chili.   Megjegyzések:

  • Hűtőben kb. 3 napig eltartható.
  • Érdemes fogyasztás előtt legalább 2-3 órával elkészíteni és hűtőbe tenni, részben azért, hogy hideg legyen, részben pedig azért, hogy összeérjenek az ízek.
  • Még nem jutottam hozzá, de nagyon gondolkodom az imádott koriander helyett friss bazsalikommal.
  • Forrás: Greg és Lucy Malouf, Mooris alapján

https://www.facebook.com/HomeBisztro Zöld gazpacho

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s